Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Avusturyalı enerji şirketi Verbund, Sabancı Holding ile yüzde 50-50 ortak olduğu Enerjisa'daki payını satmak için Alman enerji şirketi E.ON grubunun gaz birimi E.ON Ruhrgas ile görüşüyor.
Bilgi sahibi olan dört kaynaktan alınan bilgiye göre tarafların konuyla ilgili açıklamayı Eylül ayı ortasına kadar yapması bekleniyor.
Verbund, E.ON Ruhrgas konu hakkında yorum yapmazken, Enerjisa yetkililerine ulaşılamadı.
Sürece yakın diğer bir kaynak, "Görüşmeler E.ON ile devam ediyor, yeni ortaklığın 1-2 ay içinde gerçekleşmesini bekliyoruz, bu stratejik ortaklık şeklinde olacak" dedi.
Bir başka kaynak ise, "E.ON ve Verbund arasında varlık değiş tokuşu konusunda görüşmeler sürüyor. E.ON; bazı hidroelektrik santrallerini Verbund'a devredebilir, buna karşılık Verbund'un Türkiye'deki varlıklarını alabilir. E.ON, Türkiye'de bir ortaklık arayışında, bu azınlık hissesi almak şeklinde de olabilir" dedi.
E.ON Ruhrgas ile Verbund arasındaki görüşmelerin belli bir aşamaya geldiğini söyleyen diğer bir kaynak da, "Büyük bir aksilik olmazsa bayramdan sonra hisse satışı için görüşmelere başlandığına dair ilk resmi açıklama yapılır" dedi.
Sabancı Grubu'nun enerji sektöründe hızlı büyüme isteğinin ortağının stratejisi ile örtüşmediğini belirten bir kaynak, Avrupa'daki ekonomik problemlerin Verbund'u temkinli olmaya zorladığını kaydetti.
Enerjisa, 1.515 milyar dolar ile en iyi üçüncü teklif sahibi olduğu İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım AŞ'yi (Ayedaş) devralmaktan Verbund'un bu yatırımı yapmama kararı nedeniyle vazgeçtiğini geçen yıl sonunda açıklamıştı.
Enerjisa'dan Aralık ayında yapılan açıklamada, "Enerjisa Elektrik Dağıtım AŞ şirketimiz, Özelleştirme İdaresi tarafından Ayedaş elektrik dağıtım bölgesi için davet edilmiştir. Ortaklardan Avusturya Verbund şirketi, Avrupa’da hüküm süren ekonomik ve finansal kriz nedeniyle bu yatırımı yapamayacağı kararını almıştır. Bu durumda, Enerjisa’nın Ayedaş’ı devralması mümkün olmayacaktır" demişti.
Türkiye'ye 2007 yılında giren Verbund ile ortaklığın ardından Enerjisa, 2015yılında minimum 5,000 MW kurulu güç ve Türkiye elektrik enerjisi piyasasında en az yüzde 10 pazar payına ulaşmayı hedefledi.
ÖİB tarafından ihale edilen Başkent Elektrik Dağıtım AŞ'yi 2008 yılında devralan Enerjisa'nın bugün itibariyle kurulu gücü 1,650 MW civarında.
Şirketin internet sitesindeki verilere göre Enerjisa şirketlerinin 2011 yılı konsolide satış cirosu 3.7 milyar TL'ye ulaşmış bulunuyor. Enerjisa'nın 2014 yılında halka arz edilmesi de Sabancı Grubu'nun hedefleri arasında yer alıyor.
Türkiye enerji piyasasına uzun zamandır girmek için fırsat kollayan E.ON'un ise Doğuş Holding ile 6,000 MW kurulu güce kadar ulaşabilecek enerji üretim projeleri konusunda yürüttüğü ortaklık görüşmelerinin sonuçsuz kalmıştı. (Dünya)
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.