Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
ABD'li bilim insanlarının lazer füzyon deneyinin enerji üretiminde kritik bir kilometre taşına ulaştığı doğrulandı.
Kaliforniya Üniversitesi'ne bağlı Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı'nda Aralık 2022'de yapılan deneylerde, füzyon ateşlemesinin ilk kez başarıldığı duyurulmuştu.
Nükleer füzyonla ilk kez net enerji kazancı elde edildiği, yani harcanan miktardan daha fazla enerji üretildiği bildirilmişti. Ancak şimdiye dek araştırmada elde edilen veriler doğrulanmamıştı.
Independent Türkçe'nin haberinde, bilimsel dergi Physical Review Letters'ta önceki gün yayımlanan 5 makalede, füzyon deneylerinde önemli bir dönüm noktasına ulaşıldığının belirtildiği ifade edildi.
Yüzde 150 fazla enerji
İncelemelerde, füzyon sürecini başlatan lazerin aktif hale getirilmesi için 2.05 megajul enerji harcandığı, sisteminse 3.15 megajul enerji ürettiği bilgisi paylaşıldı. Böylelikle nükleer füzyon sırasında sistemin başlatılması için harcanandan yüzde 150 daha fazla enerji üretilmiş oldu.
Ayrıca geçen yıl yapılan bir füzyon deneyinde de çalışması için 2.05 megajul enerji harcanan sistem, 3.88 megajul enerji üretmişti. Bu da harcanan enerjinin yaklaşık 1.9 katına denk geliyor.
Öte yandan araştırmalarda, bunların tam kapasite çalışabilecek bir nükleer füzyon santrali oluşturmaya yetmediği belirtildi. Bilim insanlarına göre böyle bir santralde üretilen enerjinin, sistemin çalışması için harcanandan 40 kat fazla olması gerekiyor.
Füzyon çalışmasıyla ilgili bir makalede şu ifadelere yer verildi: Bu, 50 yılı aşkın süredir yürütülen araştırmaların doruk noktasını oluşturan bir başarı niteliğinde. Temel fizik ilkelerine dayanan laboratuvar füzyonunun mümkün olduğunu kanıtlıyor.
Nükleer füzyon nedir?
İki hafif elementin nükleer reaksiyonlar sonucu birleşerek daha ağır bir element oluşturduğu sürece nükleer füzyon adı veriliyor. Füzyon projelerinde genel olarak her ikisi de hidrojen izotopu olan döteryum ve trityum elementleri kullanılıyor.
Birçok bilim insanı, temiz ve sonsuz enerji elde etme amacıyla Güneş ve diğer yıldızların enerji kaynağı olan bu süreci, yıllardır laboratuvarda canlandırmaya çalışıyor.
AB ve Japonya'nın ortak projesi! Dünyanın en büyük nükleer füzyon reaktörü
ABD nükleer füzyon tesis planını açıkladı
Bilim insanları ikinci defa başardı: Nükleer füzyon!
ABD keşfi duyurmuştu: Nükleer füzyon nedir ve neden önemlidir?
Gözler ABD'ye çevrildi: Füzyon enerjisinde çığır açacak buluş!
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.