Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türk Sanayiciler ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Enerji Çalışma Grubu, içerik ortağı Boston Consulting Group (BCG) ile birlikte hazırladığı “Sürdürülebilir Gelecek için Sürdürülebilir Enerji:Kısa ve Orta Vadeli Öneriler” raporunu açıkladı.
Raporda verilen bilgiye göre, Türkiye enerji sektöründe son 15 yılda, özel sektör tarafından elektrik sektöründe 10 milyar doları özelleştirmelerle olmak üzere 67 milyar milyar dolar üretim, 13 milyar doları özelleştirmeler ile 28 milyar dolar dağıtım yatırımıolmak üzere toplamda 95 milyar dolar yatırım gerçekleştirildi. Doğalgaz sektörünün ise 12 milyar dolarlık dağıtım yatırımları ile birlikte bu rakam 107 milyar dolar seviyesine ulaştı.
50’den fazla şirketten, sanayi, danışmanlık ve hukuk büroları uzmanlarından alınan bilgilerle hazırlanan raporun tanıtım organizasyonunda konuşan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, “Bu rapora göre gelecek 10 yılda enerjide verimliliğin yüzde 34 artırılması mümkün” dedi. Çalışmalarında ‘Enerjide 3D’ stratejisi üzerinden ilerlediklerine değinen Bilecik, yayınlanan rapordaki önerilerde “dijital”, “dağıtık” ve “düşük karbon” perspektifleriyle, enerji sektöründe tüketicilere ve tüm paydaşlara sağlanabilecek önerilerin ortaya konulmasını hedeflediklerini ifade etti.
Enerji, katma değerde tekstil ile yarışıyor
Raporu değerlendiren BCG Türkiye Enerji Sektörü Lideri Bakatjan Sandalkhan da yapılan analizlerin elektrik ve doğal gaz sektörlerinin Türkiye ekonomisine sağladığı katma değer bakımından 3.2 çarpan etkisi ile 33 ana sektör içerisinde en yüksek 9’uncu sektör olduğunu gösterdiğini ifade ederek, “Bu oran 3.6 ile çarpan etkisi en yüksek olan tekstil sektörünün oranına çok yakın” dedi. Raporda maliyet, çevre, güçlü altyapı, öngörülebilir yatırım ortamı ve şeffaflık gereksinimlerinin sağlanmasına yönelik 10 somut öneri ve alt önerilerle birlikte de toplamda 107 öneri sunduklarını dile getiren Sandalkhan, “Mevcut santrallerin ve perakende tarifelerinin örneğin tavan fiyat uygulaması gibi mali uygulamaların yeniden düzenlenmesi, şebeke altyapılarına ilişkin uzun vadeli planlar oluşturulması, yenilenebilir kaynakların azami ölçüde kullanılması, uzun vadeli ulusal enerji ve iklim stratejileri ile yol haritasının belirlenmesi, sektörde yönetişimin etkinleştirilmesi ve şeffaflığın artırılması gibi stratejik açıdan önem arz eden öneriler sunduk” diye konuştu.
‘Tek raporla politikalar belirlenemiyor’
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez, enerjide arz güvenliği, öngörülebilirlik ve yerlileştirme üzerine yoğunlaştıklarını ve bu raporun da bu konulara ışık tutabileceğini belirterek, “Tek bir raporla politikalar belirlenemez. Birincil kaynakları elektrik kaynaklarına çeviren ekipmanın yerlileştirilmesinin istihdama katkısı konusunda bir ek çalışma hazırlanabilir” dedi.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.