Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Uluslararası yönetim danışmanlığı şirketi IMA Asia’ının Genel Müdürü Richard Martin yükselen enerji fiyatlarının dünya çapındaki işletmelerin maliyetlerini artıracağını ve kâr marjlarını kısacağını öngördüğünü açıkladı.
Petrol, doğal gaz ve kömür gibi enerji emtiaları geçtiğimiz haftalarda hızlı bir şekilde yükseldi. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere korona virüs ekonomisinde yavaşlayan ekonominin yeniden hızlanması küresel tedarik zincirini görülmemiş bir krize maruz bıraktı. Enerji arzının sabit kalmasına rağmen talebin hızlı bir şekilde artması enerji kıtlığına ve fiyatların yükselmesine yol açtı.
Richard Martin konuyla ilgili CNBC’deki açıklamasında, “Bu şirketler için büyük bir problem. Zira girdi maliyetleri arttıkça kâr marjları da azalacaktır. Asıl soru satış fiyatlarını ne kadar hızlı yükseltebilecekleridir” ifadelerine yer verdi.
Büyük küresel şirketlere düzey yöneticilere danışmanlık yapan IMA’nın Asya-Pasifik operasyonlarından sorumlu üst düzey yönetici, şirket bilançolarındaki sıkışmanın büyük olasılıkla 2021'in dördüncü çeyreğinde ve 2022'nin ilk çeyreğinde hissedileceğini söyledi.
Yükselen enerji fiyatları, tedarik zincirindeki aksaklıklar ve nakliye konteynerlerinin kıtlığı ile birleşerek enflasyona katkıda bulunuyor.
Dünyanın geri kalanı risk altında
Martin, ABD'deki şirketlerin "çok canlı" bir tüketici pazarına sahip olması sayesinde kâr marjlarını koruma şanslarının daha yüksek olduğunu belirtti. Yönetim danışmanı bu sayede ABD’li şirketlerin satış fiyatlarını hızlı bir şekilde yükseltebileceklerini sözlerine ekledi.
Ancak Martin, diğer bölgelerdeki şirketlerin daha kötü bir durumla karşı karşıya olduğunu söyledi. Yönetim danışmanı, “Dünyanın birçok ülkesinde, böyle canlı bir tüketici pazarımız yok. Çin başta olmak üzere aslına bakılırsa Doğu Asya’daki birçok ülke bu durumda. Maliyetler arttıkça da kâr marjları düşecektir” açıklamasında bulundu.
Biden'dan Tedarik Zinciri Zirvesi
Wall Street devleri açıkladı: Tedarik zinciri krizi geçici
JPMorgan, net karını üçüncü çeyrekte artırdı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.