Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Enerji ithalatı için ödenen miktar yılın ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 32 artarak 17,1 milyar dolara çıktı.
Dış ticaret istatistikleri verilerine göre, Türkiye'de yılın ilk 6 aylık döneminde toplam 108 milyar 323 milyon 530 bin dolarlık ithalat gerçekleştirildi. Bu ithalatın 17 milyar 144 milyon 263 bin dolarlık bölümü, enerji ithalatı olarak da bilinen 'mineral yakıtlar, mineral yağlar ve bunların damıtılmasında elde edilen ürünler, bitümlü maddeler, mineral mumlardan' oluştu.
Böylece, geçen yılın ilk yarısında 12 milyar 950 milyon 341 bin dolar olan Türkiye'nin enerji ithalatı, bu yılın aynı döneminde yüzde 32 artarak 17 milyar 144 milyon 263 bin dolara ulaştı.
Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi (TESPAM) Başkanı Oğuzhan Akyener, enerji ithalatı faturasındaki değişimde petrol fiyatlarının etkili olduğuna işaret ederek, "2016 yılının ilk yarısında ortalama varili 38,5 dolar civarında seyreden petrol fiyatları 2017 yılının ilk yarısında 51 dolar civarında seyretti. Yani Türkiye sadece fiyat farklılığından dolayı bu dönemde yüzde 32'lik bir zarara uğradı" dedi.
"Cari açık artışı engellenemeyecek"
Akyener, Milli Enerji Politikası kapsamında desteklenen yerli kömür kullanımı ve yenilenebilir yatırımları gibi önemli konularda henüz istenilen seviyeye ulaşılamamasının da enerji ithalatını artırdığını ifade etti.
Türkiye'nin enerji denkleminde en büyük kaleminin petrol ve doğalgaz olduğunu anımsatan Akyener, "Türkiye'nin petrol ve gaz alanında daha farklı, hızlı ve radikal adımlar atması çok önemli. Aksi halde ithal petrol ve doğalgazın genel denklemdeki ağırlıkları incelendiğinde kolaylıkla anlaşılacaktır ki, yerli kömür politikaları da yenilenebilir enerji yatırımları da orta vadede tersine dönecek ve cari açık artışı engellenemeyecek" şeklinde açıklamalarda bulundu.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.