Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye'nin enerji ithalatı faturası geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 15,6 artarak 42 milyar 999 milyon 451 bin dolara çıktı.
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Türkiye'nin geçen yılki toplam ithalatı bir önceki yıla kıyasla yüzde 4,6 azalışla 223 milyar 39 milyon 38 bin dolar oldu. 2017'de 37 milyar 204 milyon 849 bin doları bulan enerji ithalatı, geçen yıl yaklaşık yüzde 15,6 artarak 42 milyar 999 milyon 451 bin dolara yükseldi.
Konuya ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Enerji Araştırmacısı Dr. Yunus Furuncu, Türkiye'nin enerji ithalatı faturasındaki artışın, uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarının yükselmesinden kaynaklandığını belirtti.
Furuncu, geçen yıl petrol fiyatlarının 2017'ye göre daha yüksek seyrettiğine işaret ederek, "Petrol fiyatlarıgeçen yıl bazı dönemlerde 80 doların üzerine kadar çıktı. Türkiye, kullandığı petrolün yüzde 90'ını, doğal gazın da yüzde 99'unu ithal eden bir ülke olduğu için uluslararası piyasalardaki yukarı yönlü hareketler, enerji faturamızı artırdı." dedi.
Enerji ithalatının azaltılması için yerli ve yenilenebilir enerji üretiminin artırılması gerektiğini vurgulayan Furuncu, şunları kaydetti:
"Linyitten elde edilen enerji miktarının artırılması, yurt dışından ithal edilecek enerjinin düşmesi anlamına geliyor. Yağış ve iklim koşulları Türkiye'nin enerji faturasına doğrudan etki ediyor. Barajların dolu olması durumunda Türkiye hidroelektrik santrallerini daha fazla kullanacağı için doğal gaz yerine, bu barajlardan elektrik üretilebilir ve böylece enerji faturası düşürülebilir. Ayrıca enerji verimliliği ile ilgili çalışmalar da enerji tüketimini düşüreceği için direkt olarak enerji ithalatını düşürecektir."
"Enerji faturası 45 milyar dolar civarında seyredecek"
Furuncu, enerji tüketimi ve ekonomik büyümenin birbiriyle yakından ilgili olduğunu belirterek, "Dünya ekonomisi ne kadar büyürse, arz-talep dengesi nedeniyle enerji fiyatları da o kadar yukarı yönlü hareket edecektir." dedi.
Dünyadaki büyümenin yavaşlaması ve özellikle ABD'deki kaya gazı ve petrolündeki gelişmelerin enerji fiyatlarının aşağı yönlü hareket etmesine sebep olduğunu vurgulayan Furuncu, şöyle devam etti:
"İran yaptırımları, Venezuela'daki gelişmeler, OPEC ülkelerin toplanarak üretimi kısmaları enerji fiyatlarının yukarı yönlü hareket etmesini sağlayan etkenler. 2019'da fiyatların çok esnek, dalgalı olduğunu göreceğiz ama enerji fiyatları çok fazla artmayacak. Fiyatları, dünyadaki belirsizlikler belirleyecek. Türkiye'nin enerji ithalatı faturasının 2019'da çok fazla artmasını beklemiyoruz. Dünyadaki ekonomik büyümenin yavaşlaması, kaya gazı ve petrolündeki üretim artışları, fiyatların yukarı yönlü hareket etmesini engelliyor. Türkiye bir dönemler 60 milyar dolarlık enerji faturası ödüyordu. Şimdi bu şekilde olmayacak. Büyük bir ihtimal, 2019'da enerji ithalatı faturası 45 milyar dolar civarında seyredecek ama bu fiyat da saydığımız nedenlere göre şekillenecek."
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.