Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Global enerji devleri, fosil yakıtlardan uzaklaşmada çıkış yolu olarak görülen elektrikli otomobile geçişte kritik öneme sahip lityum üretimi için teknolojik atılıma umut bağladı. Ekonomim'den Aydın Şahinalp'in konuyla ilgili haberi şöyle:
Petrol ve doğal gaz devleri, elektrikli otomobil bataryaları için son derece önemli olan metali üretecek teknolojik atılım umutları artarken fosil yakıtların ötesine geçerek lityuma yönelme çabalarını hızlandırıyor.
ExxonMobil, Schlumberger, Occidental Petroleum ve Equinor, petrol ve su gibi yeraltı sıvılarını pompalama, işleme, yeniden enjekte etme konusundaki temel becerilerinin, tuzlu su kaynaklarından lityum işlemek için kullanılıp kullanılamayacağını araştırıyor. Bu hamle tarihi enerji geçişinde önemli rol üstlenecek lityum darboğazını hafifletmeye yardımcı olacak.
“Söz sahibi olacak petrol şirketleri var”
Financial Times’ın haberine göre, ABD hükümeti tarafından desteklenen bir madencilik yatırım fonu olan TechMet'in CEO'su Brian Menell, "Lityumda nasıl büyük olabilecekleri konusunda çok fazla zaman ve dikkat harcayan bir dizi petrol ve gaz şirketi var" dedi. TechMet’in petrol sahası hizmetleri devi Schlumberger tarafından desteklenen bir lityum geliştiricisi olan EnergySource Minerals'da (ESM) hisseye sahip olması dikkat çekiyor.
Doğal bir evrim niteliğinde
Küresel enerji sektöründe son yaşanılanlar petrol şirketleri özelinde doğal bir evrim niteliğinde. Lityum hammaddesinin sahip olduğu tuzlu suları, petrol şirletleri için proje yönetimi dışında hiçbir beceriye sahip olmadıkları şarj şebekeleri ve rüzgar çiftliklerinin aksine, yeraltı pompalama ve akışkanları konusunda yetenekli oldukları için çok daha önemli bir alanı teşkil ediyor.
ABD'de Exxon ve Chevron'dan Avrupa'da Equinor ve BP'ye kadar pek çok petrol üreticisi, emisyonları azaltmaya ve fosil yakıtlardan daha temiz enerjiye geçmeye yönelik küresel çabaların ortasında kârlılıklarını korumaya çalışırken lityuma yönelme potansiyeli de doğal olarak ortaya çıkıyor.
Petrol devlerinin lityuma yönelmesi, batılı ülkelerin benzin ve dizel araçların satışını yasaklaması, Çin'de elektrikli araç kullanımının artmasıyla önümüzdeki on yıl içinde araçlarını elektrikli hale getirmek için gereken büyük miktarlarda lityumu sağlamak için şu anda küçük olan madencilere güvenen otomobil üreticilerine güven verecek.
ExxonMobil lityum sahasını satın aldı
Enerji devi ExxonMobil kısa süre önce Arkansas'ın Smackover bölgesinde lityum içeren tuzlu sularla kaplı sahayı satın almak için 100 milyon dolardan fazla nakit ödeyerek Schlumberger ve Equinor'un ilgisini savuşturdu.
Equinor 2021'de hammadde işleyicisi Lithium de France'ın hissesini satın alırken, ABD'li şeyl gazı üreticisi Occidental da lityum teknoloji grubu olan TerraLithium'un ortak sahibi olarak dikkat çekiyor. Son günlarde Chevron'un CEO'su da elektrikli araç pili için kritik olan lityum metaline olan ilgisini dile getirdi.
Uzmanlara göre son yıllarda lityum arzındaki artış, pil metalinin diğer önemli kaynağı olan Latin Amerika'nın tuzlu sularına eklenen Avustralya ve Çin sert kaya kaynaklarının yükselişinden kaynaklandı.
Lityum pazarı petrole oranla çok küçük
Financial Times'ın hesaplamalarına göre, iyimser büyüme ve fiyatlandırma varsayımlarında bile lityum, mevcut 2,6 trilyon dolarlık petrol piyasasına kıyasla 2030 yılına kadar yılda 150 milyar dolara ulaşabilir.
Hâlihazırda Rio Tinto haricinde, küçük pazar büyüklüğü lityum sektörüne yatırım yapan madencilik şirketleri için bile bir engel oluşturuyor. Petrol devleri için potansiyel pazar, toplam lityum pazarının çok küçük bir kısmı olacak gibi.
Sektördeki bazı uzmanlar, erken aşamadaki faaliyetlerin pil metalinin önemli ölçüde üretilmesine yönelik daha büyük bir sıçramanın önünü açabileceğini tahmin ediyor.
Küresel lityum üretimi talebi karşılayamayacak
Çip krizi, yerini lityum krizine bırakacak
Lityum ittifakı fiyatları stabilize edebilir
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.