Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Hayatta kalabilmek için en önemli kaynak olan su enerji üretimi konusunda da ciddi kritik bir önem taşıyor. Dünyanın önde gelen doğalgaz altyapı firmalarından Snam’in CEO’su Stefano Venier enerji ve su arasındaki bağlantının önemine dikkat çekti. Venier su kaynaklarına çok daha fazla değer verilmesi gerektiğini belirtiyor.
Avrupa’daki yüksek sıcaklıklar ve ciddi bir kuraklık dönemi su ve enerji güvenliği arasındaki bağlantıyı bir kez daha ortaya koydu. CNBC’nin haberine göre Venier konuyla ilgili açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:
“Uzun zamandır su bedava, her zaman istenilen miktarda her yerde ulaşılabilir bir kaynak olarak görülüyordu. Şimdiyse iklim değişikliğiyle birlikte suyun kıt hale gelebilir bir kaynak olduğunu görüyoruz. Bununla birlikte suyun önemine ve değerine ilişkin algı konusunda ve aynı zamanda enerji üretimi açısından yeni bir bakış açısı geliştirmeliyiz.”
Venier suyun öneminin altını çizerken, “Şunu fark ettik ki su olmadan, yeterince su olmadan, ihtiyacımız olan enerjiyi üretemiyoruz veya enerji santrallerini doldurmak için gerekli olan yakıtı sevk edemiyoruz” açıklamasında bulundu.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre son aylarda Avrupa’daki bazı büyük nehirlerin su seviyelerinin düşmesiyle, kömür gibi fosil yakıt enerji kaynaklarının tedarikini nasıl etkileneceği konusunda endişeler oluştu. Ağustos ayının başlarında, Uniper firması Avrupa Enerji Borsası'nın şeffaflık platformu aracılığıyla, sert yakıtlı kömür santrallerinden ikisi olan Datteln 4 ve Staudinger 5'te operasyonların düzensiz hale gelebileceğini açıkladı. Firma bu durumun sebebi olarak, "Ren nehrinin düşük su seviyeleri nedeniyle sahadaki kömür hacimlerinin sınırlı hale gelmesi" gösterildi.
Su ve enerji arasındaki bağ
Dünyanın dört bir yanındaki büyük ekonomilerin fosil yakıtlardan yenilenebilir enerjiye geçme girişimleri enerji, su ve iklim arasındaki ilişki hakkında daha fazla tartışma konusunun ortaya çıkmasını sağlıyor. Enerji uzmanları özellikle su ve enerji arasındaki yakın bağlantıya dikkat çekiyor. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) konuyla ilgili açıklamasında "Enerji arzı suya bağlıdır. Su temini enerjiye bağlıdır" ifadeleriyle bu bağlantıya açıklık getirdi.
IEA’nın açıklamasında, “Su ve enerji arasındaki karşılıklı bağımlılığı önümüzdeki yıllarda yoğunlaşacak ve hem enerji hem de su güvenliği için önemli etkileri olacaktır. Tüm bu kaynaklar, ekonomik ve nüfus artışı ve iklim değişikliği nedeniyle birçok bölgede artan talep ve kısıtlamalarla karşı karşıyadır” ifadelerine yer verildi.
Geçtiğimiz aylarda özellikle Avrupa’da bu karşılıklı bağımlılığın etkileri görüldü. Yaz boyunca İsviçre’deki bir nükleer enerji reaktörü, santrali soğutan denizdeki yaşam için suyun tehlikeli olacak sıcaklık seviyelerine ulaşabileceğini ve bunu önlemek amacıyla üretimi yavaşlattığını duyurdu. Aynı günlerde İsviçre’nin ulusal yayın kuruluşu SRF, Benzau nükleer santralinin, Aera Nehri’nin sıcaklığını “balıklar için tehlikeli seviyelere yükselmesini” durdurmak için “operasyonlarını geçici olarak ölçeklendirdiğini” açıkladı. Söz konusu kısıtlamalar şu sıralarda ise kaldırıldı.
Hidroelektrik santrallerine büyük ölçüde bağımlı olan Norveç’te hükümet bakanları düşük rezervuar seviyeleri nedeniyle enerji ihracatını kısmayı tartışıyorlar.
Avrupa gazı Batı Afrika’dan mı alacak?
Tüm bu gelişmeler Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından Avrupa ekonomisinin yeni enerji kaynakları bulmaya çalıştığı bir zamanda ortaya çıkıyor.
Snam CEO’su Venier Avrupa’nın enerji güvenliği için farklı ülkelerden doğalgaz tedarik edebileceğini belirtiyor. Venier, “Son birkaç ayda, LNG'yi yeniden desteklemek için iki yüzer gemi satın aldık. Bu iki gemi biri gelecek yıl ikincisi 2024’te olacak şekilde işletmeye alınacak. Bu elbette Batı Afrika veya gaz tedarik edilebilecek dünyanın diğer bölgelerinde yeni pazarlar açacaktır” ifadelerine yer verdi.
İngiltere’de fatura krizi: İmza kampanyası büyüyor
Yüksek enerji fiyatları 2025'e kadar devam edebilir
Deutsche Bank'tan Almanya için resesyon uyarısı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.