Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılı kazanç yapısı istatistikleri referans alınarak yapılan çalışmada, aylık brüt asgari ücret 13 bin 414,5 lira olduğu belirlendi.
Aylık ortalama kişi başı brüt ücret-maaş 23 bin 789 lira olarak hesaplandı. Ücretli çalışan erkekler aylık ortalama 24 bin 11 lira brüt ücret-maaş, kadınlar 23 bin 344 lira brüt ücret-maaş aldı.
Aylık ortalama kişi başı brüt kazanç ise 26 bin 402 lira olarak gerçekleşti. Ücretli çalışan erkekler için aylık ortalama brüt kazanç 26 bin 638 lira, kadınlar için 25 bin 931 lira oldu.
Toplamda aylık ücretli çalışılan saat 200 olarak gerçekleşti. Erkeklerde aylık ücretli çalışılan saat 205, kadınlarda ise 190 oldu.
En yüksek kazanç finans ve sigorta sektöründe
Türkiye'de geçen yıl en yüksek yıllık ortalama brüt kazancı, 640 bin 739 lirayla finans ve sigorta faaliyetlerinde çalışanlar elde etti.
Bu sektörü, 605 bin 317 lira ile bilgi ve iletişim, 461 bin 514 lira ile kültür, sanat, eğlence, dinlence ve spor faaliyetleri izledi.
En düşük yıllık ortalama brüt kazanç 213 bin 518 lirayla konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri sektöründe elde edildi.
Bunu 218 bin 815 lirayla gayrimenkul, 227 bin 284 lirayla diğer hizmet faaliyetleri izledi.
Kadın çalışanların yıllık ortalama brüt kazancı ulaştırma ve depolama faaliyetinde 414 bin 502 lira, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımında 453 bin 413 lira ile bu sektörlerdeki erkek çalışanların yıllık ortalama brüt kazancının üzerinde gerçekleşti.
En yüksek yıllık ortalama brüt kazancı 538 bin 530 lirayla yöneticiler meslek grubunda çalışanlar elde etti. Bu meslek grubunu 409 bin 767 lirayla profesyonel meslek mensupları izledi.
En düşük yıllık ortalama brüt kazanç ise 202 bin 809 lirayla nitelikli tarım, ormancılık ve su ürünleri çalışanları grubunda oldu.
Kadın-erkek arası kazanç farkı
Kadın-erkek arası kazanç farkının en yüksek olduğu meslek grupları yüzde 23,5 ile sanatkarlar ve ilgili işlerde çalışanlar ve yüzde 22,9 ile teknisyenler, teknikerler ve yardımcı profesyonel meslek mensuplarının olduğu belirlendi. En düşük olduğu meslek grupları ise yüzde 2 ile yöneticiler ve yüzde 7,2 ile hizmet ve satış elemanları oldu.
Kadın-erkek arası ücret farkının en yüksek olduğu meslek grupları ise yüzde 21,1 ile profesyonel meslek mensupları, yüzde 20,3 ile tesis ve makine operatörleri ve montajcılar ve aynı oran ile sanatkarlar ve ilgili işlerde çalışanlarda gerçekleşti. En düşük olduğu meslek gruplarının ise yüzde 1,8 ile yöneticiler ve yüzde 6,4 ile nitelik gerektirmeyen mesleklerin olduğu görüldü.
Vatandaşın enflasyon beklentisinde gerileme
Yeni asgari ücretle hangi ödemeler değişecek? İşte kalem kalem yeni ücretler
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.