Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi, milyonlarca veliyi ve öğrenciyi etkileyen eğitim sistemini kökten değiştirdi. Alınan önlemlerle birlikte evlerine kapanan öğrenciler eğitimlerine online platformlardan devam etti. İşlerini evlerinden sürdüren çalışanlarsa bu dönemde kendilerini adeta mesleki eğitimlere adadı. Bu doğrultuda gerçekleştirilen şikayetlerin seyri de değişim gösterdi. Şikayetvar, pandemi ve normalleşme döneminde en çok şikayet edilen özel eğitim kurumlarının ne olduğunu, özel okulların pandemi sınavının nasıl şekillendiğini ve özel eğitim sektörünü mercek altına alan bir çalışma hazırladı.
ÖZEL EĞİTİM KURUMLARINDA ŞİKAYET ARTIŞ ORANI YÜZDE 326
Şikayetvar’ın verilerine göre 2020’nin Mart-Nisan-Mayıs aylarında bir önceki yıla göre şikayet oranı yüzde 326 artarak 12 bin 174 oldu. Bu dönemde özel eğitim kurumlarıyla ilgili şikayetleri çözüme kavuşturulan ve memnun edilen ziyaretçilerin sayısı ise yüzde 215 arttı.
EĞİTİM DANIŞMANLIĞI ŞİKAYETLERİ YÜZDE 683 ARTTI
2019’un Mart-Nisan ve Mayıs verileriyle 2020’nin aynı dönemi karşılaştırıldığında eğitim danışmanlığı sektörünün şikayet oranı yüzde 683 artış gösterdi. Eğitim Bilişim Ağı (EBA)’nda yaşanan teknik sorunlar ve özel eğitim danışmanlığı şirketlerinin para iadeleriyle ilgili sıkıntı yaşatması bu hızlı yükselişin ana nedenleri olarak gösterilebilir.
Öte yandan özel yurtlarda şikayet oranı yüzde 256 olurken, özel kurslardaki artış oranı yüzde 227’yi, üniversitelerde yüzde 98’i buldu. Mesleki kurslar (yüzde 115) ve yabancı dil kursları (yüzde 14) şikayet oranlarında artış gösteren diğer kurumlar arasında yer aldı.
ÖZEL OKULLARDA ŞİKAYET ORANI YÜZDE 15 DÜŞTÜ
2019’un Mart-Nisan ve Mayıs dönemiyle 2020’nin aynı dönemi karşılaştırıldığında en dikkat çeken sonuçlardan biri özel okullarda yaşandı. Şikayetvar verilerine göre pandemi döneminde online eğitim veren özel okulların şikayet oranı yüzde 15 düşüş gösterdi. Bu düşüşün sebebi, öğrencilerin okullara gitmemesi nedeniyle özel okullarla ilgili rutin şikayetlerin azalması ve pandemi nedeniyle erken kayıtların geçen yıla oranla düşüş göstermesi olabileceği belirtildi.
EN ÇOK ŞİKAYET YEMEK VE SERVİS ÜCRETİ İADELERİNDEN GELDİ
Her ne kadar bir önceki yılın aynı dönemine göre özel okullarla ilgili şikayet sayısı düşüş gösterse de velilerin şikayet konuları değişti ve tek bir noktada toplandı. Şikayetvar verilerine göre pandemi ve normalleşme döneminde servis ve yemek ücretleri özel okullarla ilgili en çok şikayet edilen konu oldu. Derslerin online platformlar üzerinden gerçekleştiği bu dönemde veliler okullara gitmeyen çocuklarının yemek ve servis hizmetinden yararlanmadığını ve özel okullara ödenen bu ücretlerin geri verilmesi talebinde bulunarak özel okulları şikayet etti. Teşvik paralarının ödenmesinde sıkıntı yaşanması ve çok geç yatırılması, uzaktan eğitimde yaşanan sıkıntılarsa öne çıkan diğer şikayet konuları oldu.
PANDEMİDE DÜŞÜŞTE OLAN EĞİTİM SEKTÖRLERİ
Şikayetvar’dan elde edilen verilere göre incelenilen bu dönemde pandemi nedeniyle kapalı olan sürücü kurslarının şikayet oranında geçmiş yıla göre yüzde 49’luk bir düşüş gerçekleşirken tercüme bürolarında düşüş oranı yüzde 60 oldu.
NORMALLEŞME DÖNEMİNDE EĞİTİM SEKTÖRÜ NASIL ŞEKİLLENDİ?
Pandemi döneminin yaşandığı Mart-Nisan ve Mayıs aylarıyla normalleşme sürecine ilk adımların atıldığı Haziran ayı karşılaştırıldığında eğitim alanda değişimlerin yaşandığı gözlemleniyor. Sürücü kursları Mart-Nisan ve Mayıs aylarına göre Haziran ayında yüzde 73’lük, kreş/anaokulları yüzde 59’luk, özel okullar yüzde 45’lik, üniversitelerse yüzde 40’lık şikayet artış oranına ulaştı. Bu da normalleşme süreciyle birlikte eğitim alanında daha çok talebin olduğuna ve şikayet sayılarının da yükselişe geçtiğine işaret ediyor.
NORMALLEŞME DÖNEMİNDE EĞİTİM DANIŞMANLIĞINDA ŞİKAYET ORANI YÜZDE 147 DÜŞTÜ
Pandemiyle birlikte evlere kapanan insanlar kişisel ve mesleki gelişimlerine önem vererek bu alanda hizmet sunan online eğitim siteleriyle meslek kurslarına yoğunlaşmışlardı. Normalleşmeyle birlikte karantinadan yavaş yavaş çıkmaya başlayan insanların tüketim davranışları da değişim gösterdi. Şikayetvar verilerine göre Mart-Nisan ve Mayıs aylarıyla Haziran ayı verileri karşılaştırıldığında karantina döneminde yoğunlaşılan kişisel ve mesleki gelişim hizmetleri sektöründe şikayet oranlarında da bir düşüş yaşandığı dikkat çekiyor. Bu düşüş oranlarının online eğitim sektöründe yüzde 147, kitapevlerinde yüzde 126 ve mesleki kurslarda yüzde 82 düzeyinde olduğu gözlemleniyor.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.