Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Bankacılık sektörü her çeyrek bilanço açıklamasında ya da basın toplantılarında verdiği binlerce istihdam sözünü tutamadı. Son bir yılda bankalar sadece bin 377 elemanı işe aldı. Yıllık bazda artış oranı yüzde 1'de kaldı.
Son üç ayda ise bankaların istihdamı artmadı hatta 3 kişi azaldı. En fazla alımı kamu bankaları yaptı. Özel sermayeli bankalar arasında yabancıların eleman azaltması dikkat çekti. Son beş yılda her türlü bilanço kaleminde üç haneli büyüyen bankaların eleman sayılarındaki artış yüzde 20'de kaldı. 2007'den bu yana sadece 36 bin 114 eleman alımı yapıldı. Her yıl bankaların alacakları eleman sayılarını alt alta koyunca ise ortaya çıkan rakam ortalama yıllık 10 binleri bilebuluyor.
KAMU ALIM YAPTI
Kamu bankaları en çok alım yapan bankalar oldu. Kamu bankaları son bir yılda 2 bin 220 kişi işe aldı. Ziraat Bankası 761, Halkbank ise 255 kişiye istihdam sağladı. Sektörde de en büyük alım yine kamudan geldi. Vakıfbank bin 204 kişi işe alarak yıllık bazda en büyük alımı yapan banka oldu. Onu 931 kişilik artış ile Denizbank izledi. Yapı Kredi 529, İş Bankası 336 kişiyi işe aldı.
YABANCILAR ÇIKARDI
Kamu bankalarının aksine yabancı bankalar eleman azalttı. Avrupa'daki bankacılık krizinden Türkiye'deki operasyonları da etkilenen yabancı sermayeli bankaların eleman sayısı bir yıl içinde 917 kişi azaldı. En büyük işten çıkarma 949 kişiyle Finansbank'ta oldu. Onu Fortis'le birleşme süreci tamamlanan Türkiye Ekonomi Bankası (672), HSBC (595) ve ING (559) izledi.
181 bin çalışan var
Türkiye Bankalar Birliği'nin mart ayı verilerine göre, bu yıl sektörün toplam eleman sayısı 181 bin 415 kişiye ulaştı. Geçen yılın aynı ayında bu rakam 180 bin 38 kişiydi. 2011 sonu rakamlarına göre çalışan sayısı özel sermayeli mevduat bankalarında 223 kişi artarken, kamusal sermayeli mevduat bankalarında 45 kişi, yabancı sermayeli mevduat bankalarında 130 kişi, fon bankasında yedi kişi, kalkınma ve yatırım bankalarında ise 44 kişi azaldı. Sabah
bazı özel bankaların zor durumda olduğundan aslında en çok eleman çıkaran banka olmasına rağmen basında en çok eleman alan banka olarak ilk sıralarda yer alması gerçekten ilginç.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansgundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansgundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.