Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "Yıllık faiz yüzde 9'a inmeli" sözlerinin ardından bankaların indirimlere başladığı konut kredileri, sektör için en az risk oluşturan grubu oluşturuyor. Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre, bireysel kredi kullanan kişi sayısı haziran sonu itibarıyla son 1 yılda 1.6 milyon kişi artarak 26.4 milyona çıktı.
KONUTTA BATIK BİNDE 4
Bireysel kredilerin tutarı 428 milyar lira olurken, bunun yüzde 37.4'ünü ihtiyaç, 36.9'unu konut, 18.5'ini kredi kartları ve yüzde 7'sini taşıt kredileri oluşturdu. Ortalama konut kredisi 69.8 bin TL, ihtiyaç kredisi ise 8.7 bin TL oldu. Kredi kartında ortalama borç 3.6 bin TL düzeyinde bulunuyor. Bireysel kredilerinde batık kredi oranı yüzde 4.6 olarak gerçekleşirken, konutta bu oran yüzde 0.4 ile sektör ortalamasının neredeyse onda birinde kaldı. Bankalarda 2.3 milyon kişinin konut kredisi bulunuyor. Konut kredisi riski son 12 ay içerisinde en hızlı büyüyen ilk üç ilin Muş, Şırnak ve Ağrı olmasıdikkat çekti. Bankalar Birliği verilerine göre, batık kredi oranı bireysel kredi kartında yüzde 9.3, ihtiyaç kredilerinde yüzde 6.2, taşıtta ise 3.3 oldu.
FAİZ BİR YIL SONRA İLK KEZ % 1'İN ALTINA İNDİ
2013 yılının ilk yarısında ortalama aylık konut kredisi faizi yüzde 0.70 iken, bu oran 2014'ün aynı döneminde yüzde 1.07'ye çıktı. 2015'in ilk yarısında ise yüzde 0.85'e kadar inen ortalama faiz, bu yıl yüzde 1.10'u geçti. Bankaların bu hafta içerisinde yaptığı indirimlerle birlikte Ağustos 2015'te aylık yüzde 1 ve üzerine çıkmaya başlayan konut kredileri bir yılın sonunda tekrar 1'in altına indi. Faizin düşme eğilimine girmesi ile birlikte alım için bekleyen talebin de canlanması bekleniyor. Bankaların likidite imkânlarının Merkez Bankası tarafından geliştirilmesi, küresel düşük faiz ortamı ve 15 Temmuz sonrası oluşan birlik havasının ekonomide yarattığı iyimserliğin de eklenmesi ile, ekonominin lokomotifi olan emlaksektörü öncülüğünde büyümenin hızlanacağı belirtiliyor.
KREDİLİ SATIŞLARIN PAYI 5 PUAN ARTAR
Bankaların özellikle 5 yıl vadede Faiz indirimine başladığı konut kredisinde, önümüzdeki dönemde düşüşün hızlanarak devam etmesi bekleniyor. Emlak GYO ve GYODER ile devam eden kampanyaya bankaların faiz indirimleri ile katılmasının önemine dikkat çeken TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, faiz oranlarındaki düşüş trendinin yıl sonuna kadar kademeli olarak devam edeceğini söyledi. Konut kredisi faiz oranlarının en düşük olduğu 2013 yılı ortalamalarına kadar satılan konutların yüzde 43'ünü kredili satışların oluşturduğuna dikkat çeken Maya, "Faizin yüksek seyrettiği 2016 başından itibaren ise ilk 6 ayda konut satışlarının yüzde 32'si ipotekli satış şeklinde gerçekleşti. Faiz düşüşü ile birlikte yılın ikinci yarısında ipotekli satışların panyının 5 puan artacağını düşünüyorum" dedi.
KATILIMCILAR DA DÜĞMEYE BASTI
Öte yandan mevduat bankalarının konutta başladığı faiz indirimlerine katılım bankaları da katıldı. Albaraka Türk, konutta kâr oranını 0-24 ay vadelerde yüzde 0.88'e, 24-60 ay arasındaki vadelerde yüzde 0.97, 60-120 ay vadelerde ise yüzde 0.99'a indirdi. Ziraat Katılım, konut finansman oranını 1-24 ay vadelerde yüzde 0.82'ye, 25-60 ay vadelerde ise yüzde 0.90'a, 61-120 ay aralığında da yüzde 0.95'e indirdi. Vakıf Katılım ise 120 ayda 0.93'e çekti.
Sabah
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.