Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye'de başkanlık sistemi artık resmen onaylandı. Türkiye'nin önünde siyasal istikrar noktasında bir sorun kalmadı.
Burada 10 yıldan beri siyasal istikrarın emlak yatırımı ve getirisi açısından ne kadar önemli olduğunu her fırsatta vurguluyorduk. Başkanlık sistemi ile birlikte siyasal istikrar vurgusuna gerek kalmadı. 10 yıldan bu yana Türkiye açısından başkanlık sistemi ya da çift turlu seçim sisteminin önemli olduğunu her fırsatta vurguluyorduk. Türkiye bugün siyasal istikrar sorununu halletti.
Bundan sonra ne olacak?
1) İşin siyasal kısmını Abdullah Çiftçi'nin Twitter adresi olan https://twitter.com/abdullahciftcib'den takip edebilirsiniz. Ama özetlemek gerekirse başta FETÖ olmak üzere terörle yoğun bir mücadele yaşanacak. Türkiye'nin başına 30 küsur yıldan beri sarılan terör sorunu büyük bir kararlılıkla aşılacak. Devlet bütçesinden teröre harcanan para orta ve uzun vadede refaha ayrılacak.
2) Başta Suudi Arabistan ve Katar olmak üzere Körfez ülkeleri ve Arap dünyasından ciddi yatırım gelecek. Kısa ve orta vadede Arapların 120 milyar dolar ve üzeri yatırım yapacağı beklentisi var.
3) Konutta Arap dünyası kökenli alım rüzgarı artarak devam edecek. Arap dünyasında İstanbul'da gayrimenkulü olmayan aile kalmayacak. Şimdiye kadar İstanbul ve Türkiye'den ev almış olanlar ya yenisi alacak ya da daha geniş metrekarelisini.
4) AVM, otel ve hastane gibi sabit kirası yüksek olan gayrimenkuller gelecek yıllarda el değiştirecek. Yabancı kurumsal yatırımcılar bu kategorideki gayrimenkulleri satın alacak.
5) Dünyadaki çalkalanmalara bağlı olarak -kısa vadede faiz oranları artsa da- orta ve uzun vadede faiz oranları düşüş eğilime girecek. Türkiye'de bireyler, aileler, şirketler ve kamu daha düşük Faiz oranıyla borçlanacak. Küresel finans çevreleri, daha yüksek faiz oranıyla kredi vermek adına "siyasal istikrar riski"nden bahsedemeyecek.
6) Genel olarak gayrimenkul yatırımları uzun vadede daha yüksek getiri sağlayacak.
7) Sonuç olarak İstanbul ve Türkiye daha değerli hale gelecek. Arap dünyası ile başlayan yabancı rüzgarı yabancıların tamamına yayılacak.
Tüm bunlara rağmen ayağınızı yorganınıza göre uzatın. Elden geldiğince borçlanmadan ya da makul ölçülerde borçlanarak gayrimenkul sahibi olun. Kısa vadede zaman zaman riskli olaylarla karşılaşsak bile gelecek 10- 20 ve 30 yılda Türkiye'nin önü çok açık.
Geçmişte olduğu gibi gelecekte de gayrimenkul tüm alternatif yatırım enstrümanlarına göre çok daha fazla kazandıracak. Yeter ki matematiğe uygun alım yapın. Yeter ki ayağınızı yorganınıza göre uzatın.
Tebernüş Kireççi - Emlakkulisi.com
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.