Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Emlakçıların "Aile Kredisi" önerisine destek veren gayrimenkul sektörü temsilcileri de talebin hayata geçmesi halinde konut satışlarında hareketlilik olacağını belirtiyor.
İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, yaptığı açıklamada, bankaların konut kredisi faizlerini yüzde 1'in altına düşürmesinin sektöre hareketlilik getirdiğini, faiz düşüşü ve kampanyaların sektöre çok olumlu etkileri olduğunu, pazarlık bedelinin aşağıya inmesini sağladığını ifade ederek, piyasada alım gücünü aşan bir konut arzı bulunduğunu, alıcı tarafında mevcut 300-500 bin lira arasındaki talebe karşın bazı lokasyonlarda fiyatların bu talebin en az 2 katı seviyesinde olduğunu söyledi.
"ALICI KİTLESİ İYİ TESPİT EDİLMELİ"
Aşa, bazı şirket ve müteahhitlerin lüks konut üretme "ısrarının" devam ettiğini iddia ederek, "Vatandaş, daha önce faizler yüksek olduğu için ev almaktan ümidini kesmiş, alım taleplerini ertelemişti. Şimdi faiz düşüşü olduğu için, biraz da uygun fiyata projeler yapılmaya başlandı, eskiden olduğu gibi 'kira ödemek yerine ev alıp taksit ödeyeyim' diyecek. Satılamayan konutların ana kaynağı ise lüks konseptte yapılan konutlar." şeklinde konuştu.
Proje geliştiricileri ve müteahhitlerin piyasayı artık okumaları gerektiğini belirten Aşa, "Alıcı kitlesi iyi tespit edilmeli. Hangi bölgede, hangi konseptte ev yapılması gerektiği, fiyatın satılabilir bedelinin ne olacağı önceden tespit edilirse konut satılamıyor diye bir şey olmaz." ifadesini kullandı.
"KREDİYİ VERMEDİKTEN SONRA FAİZ DÜŞSE NE OLACAK?"
Kredi ve kredi kartı ödemelerini aksattığı için bankalarda çok sayıda sabıkalı vatandaş olduğuna işaret eden Aşa, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Konut almak isteyen vatandaşlar için aslında bir sicil affı bekliyoruz. Şu ana kadar kredi ve kredi kartı kullanmayan vatandaşlar da Kredi Kayıt Bürosunda kaydı çıkmadığı için kredi alamıyor. Bu vatandaşlara ve daha önce banka ile sorun yaşamış olanlara bir çözüm gelmesi lazım. Adama krediyi vermedikten sonra Faiz düşse ne olacak?
Esnafın istediği sicil affının konut almak isteyen vatandaşa da gelmesi lazım. Adam bir kredisinin taksitini biraz aksatmış, sabıkayı yemiş, kredi alamıyor. Bu durumda olup konut almak isteyen vatandaşlar için hane veya aile kredisi çıkarsınlar. Mesela, evde baba sabıkalı olduğu için kredi alamıyor, anne de, çocuklar da çalışıyor. Kişiye değil, haneye veya aileye kredi gibi bir çözüm üretilebilir. Aile veya hane kredisi gibi bir model geliştirilebilirse baba sabıkalı diye kredi alamıyorsa aile kredi alabilir. Satışlarda bu model çok faydalı olur. Zaten uygulamada da, baba kredi alıyor, evde yaşayan diğer bireyler de ödemeye yardım ediyor. Model hayata geçerse bugün ilk etapta, ölüsü, 100 bin konut talebi gelir."
"RİSKLERİN İYİ ANALİZ EDİLMESİ GEREKİR"
Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Aziz Torun da söz konusu modelin bankaların ticari durumu ile ilgili olduğunu belirterek, "Bankaların yeniden yapılandırma anlamında bu tür borçlulara bir ödeme kolaylığı göstermesi, faizleri silmesi gibi bir sürü model hayata geçirilebilir. Böylece en azından ödeme imkansızlığına düşmüş kişilere bir ödeme kolaylığı getirilmiş olur. Bu da, birtakım sıkıntıların yaşandığı böyle bir dönemi dikkate aldığımızda olumlu kabul edilecek bir şey. Yalnız burada risklerin iyi analiz edilmesi gerekir." diye konuştu.
Torun, yatırım için tasarrufun özendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, herkesin faizlerin düşmesini arzu ettiğini, faizlerin düşmesiyle vatandaşların harcama ve tasarruf gücünün artacağını söyledi. Torun,"100 lira kredi kullanan bir insan 15 lira faiz ödüyorsa, 15 lira eksik harcıyor ve eksik tasarruf ediyor demektir. Bunu mümkün olan en aşağı seviyeye çekmemiz önemli. Sektör olarak arzumuz, yılık faiz oranlarının yüzde 10'un altına düşmesi ve aylık faiz oranlarının da yüzde 1'in altında olması. Sürdürülebilir uzun vadeli kredi için gerekli olan bu." ifadelerini kullandı.
Şu anda aylık yüzde 0,95'lere gelen faizlerin yıllık bazda 11,5'lerde olduğunu belirten Torun, yüzde 0,70 faiz ile olağanüstü bir satış rakamı yakaladıklarını, sürdürülebilir bir faiz oranı olduğu zaman vatandaşların gayrimenkule yatırım yaptığını, sürdürülebilir faiz oranının yüzde 0,70 olduğunu, bu oran ile geciken talebin canlandığını, tüketicilerin bu orandan "cesaretle" kredi kullandığını söyledi.
Aziz Torun, istikrar ve enflasyon oranına bağlı olarak konut kredisinde faizlerin düşmesini beklediklerini, bankaların biraz daha fedakarlık yapması gerektiğini de belirtti.
"HANE KREDİSİ SON DERECE OLUMLU"
Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu ise hane kredisinin son derece olumlu bir talep olduğunu ifade ederek, Türkiye'de aile arası dayanışmanın büyük önem taşıdığını, dayanışmanın konut kredisi ödemesinde de görüldüğünü kaydetti.
Ağaoğlu, "Bankaların hane kredisi çıkarması son derece olumlu. Türk aile yapısına son derece uygun bir sistem olduğu için model hayata geçerse başarılı olur. Satışlara son derece önemli katkı sağlar diye düşünüyorum. Modelin hayata geçmesi durumunda İstanbul Emlakçılar Odasının ilk etapta gelecek 100 bin talebine katılıyorum." diye konuştu.
Hane Kredisi-Aile Geliri,Ortak Tapu vs. gibi Bankacılar tarafından geliştirilen ve gene Bankalar tarafından özellikle son 8 yıldır konut kredilerinin seyyal bir şekilde geri ödenmesi için hesaplanan gelir tespiti ve kredinin teminat unsuru gibi hususlarda kullanılmaktadır. Eğer satışların geliştirilmesi talep ediliyor ise konut kredisi faiz indirimlerinin,konut satış fiyatlarına yansıtılarak satış fiyatlarının artırılmaması,faiz oranlarının nispeten yüksek seyrettiği dönemdeki fiyat düzeyinde tutulması, reel ekonomiye katkı sağlamak adına bankaların zarara rağmen düşürdüğü kredi faiz oranına karşılık sektör temsilcilerininde kardan zarar etmeyi kabul ederek konut fiyatlarını makul seviyeye çekmeleri gerekmektedir.
Bir Bankacı olarak güldüğüm bir açıklama olmuş. gerçekten de emlakçılık hiçbir vasıf gerektirmeyen bir meslek.
Bu kadar olur yani. Müteahhitler 10.000 TL bile düşürmesin fiyatları bankalar batık kişilere bile kredi versin. Oldu başka bir isteğiniz var mı? Ben paramı alayım banka sonra batıklarla cebelleşsin. Bravo çok güzel düşünmüşsünüz.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.