Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Emlakçılık sistemini baştan aşağı değiştirecek olan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik Taslağı görüşe açıldı. Yeni Şafak'tan Ömer Faruk Aktaş'ın haberine göre yönetmelik ile gayrimenkul alım-satım işlemlerinde kiralama işlemlerinde komisyon bedeli bir ay olarak belirlenirken, satış işlemlerinde ise komisyon oranı yüzde 3'ü geçemeyecek.
Hazırlanan taslak ile artık her önüne gelen emlakçılık da yapamayacak. Merdiven altı ofisler kapanacak ofis için minimum 30 M2 şartı getirilecek. Öte yandan vatandaşın en fazla şikayetçi olduğu sahte veya karşılığı olmayan ilanlar için de düzenleme getirildi. Artık satış ve kiralama sonrası bir gayrimenkulün ilanı en fazla 2 gün içinde görünen alanlardan kaldırılacak.
EN AZ 30 M2 OFİS ŞARTI
Taslakta emlak faaliyetine ilişkin yükümlülükler de yeniden belirlendi. Artık açılacak olan emlak ofisleri ya da mevcutta faaliyette olan ofisler için Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 2. maddesinde tanımlanan bağımsız bölüm niteliğinde olması değeri esas alınacak ve ofis için en az 30 metrekare şart olacak. Emlak ofislerinin demirbaşları da yeni taslakta yer aldı. Emlak ofislerinde idari büro ve kabul yeri ile 14 üncü maddenin birinci fıkrasının bendinde belirtilen dosyalama işleminin fiziksel olarak yapılması durumunda arşiv bölümü bulunması, hizmetin düzenli, sistemli ve hızlı bir şekilde verilmesini sağlayacak miktar ve özellikte masa, dolap, koltuk ve benzeri malzeme ile bilgisayar, internet, telefon, tarayıcı ve faks gibi teknik donanıma sahip olması, taşınmazın gösterilmesi gibi işletme faaliyetlerinde kullanılmak üzere mülkiyeti işletmeye ait veya işletme adına kiralanmış yeterli sayıda taşıt bulundurulması da zorunlu olacak.
ÇERÇEVESİ NETLEŞTİRİLDİ
Yeni yönetmelik ile emlaçılık mesleğinin sınırları da çizildi. Emlakçılara taşınmaz alım satımı ve kiralaması konusunda pazarlama faaliyetinde bulunmak ve aracılık yapmak, alım satım ve kiralamaya konu taşınmazla ilgili inceleme, araştırma, raporlama ve danışmanlık yapmak, iş sahibinin talebi halinde taşınmazın rayiç satış veya kira bedelini tespit etmek, aracılık işlemlerine ilişkin diğer hizmetleri yürütme hizmetleri verildi.
KİRALIK DA KOMİSYON BİR KİRAYI GEÇMEYECEK
Hizmet bedeline ilişkin, kiralama işlemlerinde hizmet bedeli, kiralamaya aracılık sözleşmesinde yer alan kira bedelinin bir aylık tutarından fazla olamaz maddesi yönetmelikte en dikkat çekici madde olurken, alım satım işlemlerinde hizmet bedeli oranı, alım satıma aracılık sözleşmesinde yer alan satış bedelinin yüzde üçünden fazla olmayacağı belirtildi.
EŞİT PAYLAŞTIRILACAK
Yönetmelikte işletme, alım satıma aracılık sözleşmesi veya kiralamaya aracılık sözleşmesinin kurulmasıyla hizmet bedeline hak kazanacağı açıklanırken, "Hizmet bedeli, iş sahibi ile alıcı veya kiracı arasında aksi yazılı olarak kararlaştırılmadıkça eşit olarak paylaştırılır" ifadesi yer aldı.
İLAN ÜZERİNDEN VATANDAŞI KANDIRMAYA SON
Görüşe açılan taslakta yer alan en önemli maddelerden biri de ev arayan vatandaşı isyan ettiren karşılıksız ilanlara yönelik oldu. Emlakçılar yönetmeliğin yürürlüğe girmesi ile birlikte artık satışını veya kiralamasını yaptıkları gayrimenkullerin ilanlarını vatandaşın görebileceği yerlerde sergileyemeyecekler. Emlakçıklar satış ve kiralama sonrası 2 gün içerisinde söz konusu mülkün ilanı kaldırmakla mükellef olacak.
YETKİ BELGESİ ZORUNLULUĞU
Yeni taslak ile birlikte emlakçılara yönelik yetki belgesi de oluşturulacak. Emlakçılar taşınmazların satılması veya kiralanmasına yönelik ilan ve reklamlarında, adres ve tapu bilgileri hariç olmak üzere iletişim bilgisine ve yetki belgesi numarasına da yer vermek zorunda olacak.
HAYIRLISI
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.