Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Pandemi tüm dünyada emlak fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Türkiye’den Yeni Zelanda’ya, Rusya’dan Avusturalya’ya emlak fiyatları geçtiğimiz yıl yükseldi. Haziran ayına kadar geçen 12 ayda, 55 ülkede emlak fiyatları toplamda %9,2 arttı. Gelişmiş ülkeler %12 oranıyla yükselişin lideri olurken, gelişmekte olan ülkelerde yükseliş %4,7 oldu. Emlak fiyatlarındaki yükseliş, korona virüs pandemisi sürecinde küresel ekonomiyi korumak amacıyla merkez bankalarının piyasalara sağladığı ucuz paradan kaynaklandı.
Bu fonlar yatırımcıları varlık fiyatlarının pandeminin yarattığı ekonomik şoklar karşısında stablize olacağına ikna etti. Ancak Financial Times’ın haberine göre emlak fiyatlarındaki yükseliş büyük oranda Londra, New York ve diğer önde gelen Tokyo, Hong Kong ve Paris gibi küresel liderleri es geçti. Bunun yerine yükselişler yatırımcıların fırsat gördüğü merkezlerde görüldü: San Francisco, Toronto, Şangay, Seoul ve Moskova fiyat yükselişleriyle dikkat çekti.
Bazı durumlarda yabancılar da kendi ülkeleri dışında ev aldı. Bunun nedeni ise pandemi sonrasında küresel seyahatlerin zorlaşacağını düşünmeleri oldu. Bunların yanı sıra yerli ve uluslararası yatırımcılar ile zengin aileler tarihin en düşük seviyelerindeki faiz oranlarından faydalanarak portföylerine eklemeler yaptı.
Şimdilerde emlak varlıklarındaki fiyat yükselişinin devam etmesi, enflasyondaki yükselişe eşlik etmesi bekleniyor. Merkez bankaları ilk aşamada fiyat yükselişlerinin geçici olduğu konusunda ısrarcı davrandı. Ancak şimdi bu konuda kendilerinden eskisi kadar emin görünmüyorlar. Enerji fiyatlarındaki yükseliş rahatsız edici bir şekilde 1970’leri anımsatıyor. Bu dönemde petrol arzındaki şok, yıllar süren kalıcı enflasyonu beraberinde getirmişti.
Bununla birlikte istihdam yetersizliği de maaşların artmasına neden olurken, şirketlerin de birbirleriyle rekabetini kızıştırıyor. Tüm bunlar ise merkez bankalarının faiz oranlarını artırması için baskı oluşturuyor.
Diğer değişkenler sabit kalsa dahi, Faiz oranlarındaki artış emlak fiyatlarındaki yükselişi zayıflatabilir. Knight Frank isimli emlak şirketi, “güçlü fiyat yükselişine rağmen, bazı pazarlarda talep düşüşleri görülüyor” dedi. Emlak piyasalarında bir sonraki gelişmenin ne olacağı ise ne tür bir faiz artışının görüleceğine bağlı. Yatırımcılar, güveni en az sarsacak kademeli bir artış beklentisi içinde. Merkez bankaları da yüksek ihtimalle bunu hedefleyecek.
finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre yıllardır sıfıra yakın seviyelerdeki faiz oranıyla ekonomik büyümeyi besleyen merkez bankalarından, ani bir hamle de beklenmiyor. Ancak merkez bankalarının, beklenmedik ani bir karar almak zorunda kalma ihtimali de bulunuyor. Yine de piyasalardaki gelişmeler ne olursa olsun birçok kişi emlak yatırımlarından vazgeçecek gibi görünmüyor.
Zenginler için emlak yatırımlarının çekiciliği özellikle büyük. Zenginler varlıklarının yaklaşık üçte birini emlak yatırımlarında kullanıyor. Asya’da ise bu oran neredeyse %50’ye yakın durumda. Önde gelen şehirlerde apartman daireleri, deniz kıyısında evler ve kayak merkezlerindeki emlaklar ilgilerini çekiyor. Prestijli özel hastanelerin, tanınmış okulların ve üniversitelerin yakınındaki apartman dairelerine de talep yüksek.
Faiz oranlarındaki değişimler, bu alımların zamanlamasını ve ödenen fiyatları değiştirse de, emlak yatırımları çekiciliğini kaybetmeyecek.
Eğilmez: Türkiye enflasyonlu büyüme ülkesi
İnşaatta iç ve dış talep Eylül ayında da devam etti
Müteahhitlerden konut fiyatlarına 'devlet arazili' çözüm
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.