Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Emlak vergisi her yıl yeniden değerleme oranının yarısı oranında artırılıyor. Bu yıl emlak vergisi geçen yıla göre yüzde 4.55 oranında artırıldı. Emlak vergisi peşin veya iki taksit halinde ödenebiliyor. Peşin ödemeler mart – nisan – mayıs aylarında, taksitli ödemenin ise birinci taksiti söz konusu dönemde, ikinci taksiti de kasım ayında yapılıyor. Peşin veya birinci taksit ödemesinin ay sonuna kadar yapılması gerekiyor.
Hiçbir geliri olmayanlar ile gelirleri sadece sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunanların, gazilerin, engellilerin, şehitlerin dul ve yetimlerinin brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek konutları için emlak vergisi alınmıyor. Yeni emekli olanlar başta olmak üzere, emlak vergisi muafiyetinden yararlanma hakkı bulunanların bu haktan yararlanabilmek için belediyelere başvurmaları gerekiyor. Başvuru sırasında “Tek Meskeni Olan Emeklilere, Dul ve Yetimlere Ait Form” dolduruluyor.
Kanuna göre, hiçbir geliri olmayanlar emlak vergisi muafiyetinden yararlanabiliyor. Pandemi dolayısıyla bir yıldır kısa çalışmada veya ücretsiz izinde olan işçiler de emlak vergisi mükellefi durumunda. Bunlardan kısa çalışma ödeneği alanlar ile ücretsiz izinde olup nakdi ücret desteğinden yararlananlar emlak vergisini ödemek zorundalar. Ancak, yılbaşından beri ücretsiz izinde olup nakdi ücret desteğinden yararlanamayan kişiler, başkaca bir gelirleri yoksa emlak vergisi muafiyetinden yararlanabilirler. Bunun için “Hiçbir Geliri Olmayanların Tek Meskenlerine Ait Taahhüt Belgesi” doldurarak bağlı bulundukları belediyeye başvurmaları gerekir.
Yeni emekliler, emekli oldukları tarihi izleyen yıldan itibaren vergi muafiyetinden yararlanabilirler. Bu yıl içinde emekli olanlara gelecek yıldan itibaren vergi muafiyeti uygulanır.
YAZLIK İÇİN VERGİ MUAFİYETİ HANGİ KOŞULDA UYGULANIR?
Emekliler ile hiçbir geliri olmayanlara sağlanan emlak vergisi muafiyetinden yararlanabilmek için konutun brüt 200 metrekareyi aşmaması ve tek meskene sahip olması koşulu aranıyor. Birden fazla evi olan veya birden fazla evde hisseye sahip olan emekliler vergi indiriminden yararlanamazlar.
Yılın sadece belli dönemlerinde dinlenme amacıyla kullanılan yazlıklar için vergi muafiyeti uygulanmıyor. Ancak, son zamanlarda yazlıkların yaz kış kullanılmaya başladığı görülüyor. Yazlığın yaz kış kullanıldığını elektrik, su, kablolu televizyon vs faturasıyla kanıtlamak ve tek meskene sahip olmak şartıyla, vergi muafiyeti için başvuru yapılabilir.
ÇALIŞAN EMEKLİLERE VERGİ MUAFİYETİ UYGULANMAZ
Emekliler ile dul ve yetimlerin emlak vergisi muafiyetinden yararlanabilmeleri için Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) aldıkları aylıktan başka gelirlerinin olmaması gerekir.
EMEKLİ KARI KOCA AYRI AYRI MUAFİYETTEN YARARLANABİLİR Mİ?
Emlak vergisi muafiyetinden yararlanabilmek için esas olarak evde ikamet edilmesi gerekir. Ancak, evini kiraya verip kendisi de kiralık evde oturanlar da muafiyetten yararlanır. Ayrı ayrı birer evi bulunan emekli karı koca, oturdukları ev için vergi ödemezler. Eşlerden diğerine ait ev kirada ise vergi ödenir, kirada değilse vergi ödenmez.
ARSA ARAZİSİ OLANLAR DA YARARLANABİLİR
Arsa, arazi, dükkân gibi taşınmazı bulunan emekliler de sahip oldukları tek konut için vergi muafiyetinden yararlanabilirler. Ancak, söz konusu arsa, arazi ve dükkândan gelir elde etmemeleri gerekir.
Trafikte 1288 TL cezadan nasıl kurtulursunuz
Trafik sigortasında yeni düzenleme
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.