Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, erken emekliliğe ilişkin, "Erken emekliliği sosyal güvenlik sistemimizde tasvip etmiyoruz ama siyasette bu yol her zaman için açıktır. Vatansever halkım, dünyanın hiçbir yerinde 38 yaşında emeklilik diye bir uygulama yoktur. Mevcut durumda dahi emeklilik sistemimiz içler acısı bir haldedir" dedi.
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan, partisinin grup toplantısındaki konuşmasında, erken emeklilik tartışmalarıyla ilgili şu ifadeleri kullandı:
"Bizim kitabımızda yorgunluğun, tembelliğin yeri yoktur. Bu hizmet yolunda yürümek için kendinde derman göremeyen varsa yanlış yerde bulunduğunu bilmelidir. Erken emekliliği sosyal güvenlik sistemimizde tasvip etmiyoruz ama siyasette bu yol her zaman için açıktır. Son günlerde emeklilikte yaşa takılanlar başlığı altında yürütülen kampanyanın özünde işte bu uygulama vardır. Bu başlık altında bir de dernek kurulmuş durumda. İşe bak. Bu derneğin başındaki kişinin durumu dahi tek başına sosyal güvenlik sistemimizin nasıl bir felakete itilmeye çalışıldığının en büyük ispatıdır. Bu derneğin başındaki hanımefendi 1992 yılında sigortalı olarak sosyal güvenlik sistemimize dahil olmuş. Eski sistem devam etseydi 2012 yılında yani 38 yaşında emekli olacaktı. Sistemdeki kademeli yaş uygulaması sebebiyle bu hanımefendi 48 yaşında emekli aylığı almaya başlayabilecek. Bu kişi zaten emekli olma hakkını kazanmış durumda sadece emekli maaşı için bu yaşı beklemesi gerekiyor.
DÜNYANIN HİÇBİR YERİNDE 38 YAŞINDA EMEKLİLİK DİYE BİR UYGULAMA YOKTUR
Vatansever halkım, dünyanın hiçbir yerinde 38 yaşında emeklilik diye bir uygulama yoktur. Mevcut durumda dahi emeklilik sistemimiz içler acısı bir haldedir. Emeklilikte yaşa takılanlar denilen gruba giren 6,3 milyon kişi bulunuyor. Bu teklifin ülkemize yıllık ilave maliyeti 26 milyar lira. Erken emeklilikten yararlanacakların tamamı göz önüne alındığında bu rakam toplamda 750 milyar lirayı buluyor.
EKONOMİDE, EKONOMİK KURTULUŞ SAVAŞI VERDİĞİMİZ BÖYLE BİR DÖNEMDE ...
Ekonomide, ekonomik kurtuluş savaşı verdiğimiz böyle bir dönemde böyle bir yükü milletimizin, ülkemizin sırtına bindirmeye hakkımız var mı? diye milletime sormak istiyorum. Bir taraftan böyle bir dönemde fırsatçılar türedi. Domates, un ekmek, çocuk bezi bunları stokçulukla, şunla bunla fırsata dönüştürerek bir yerden bunlar yapılırken bir yandan da şimdi karşımıza bunlar türedi. Ne yapacak? Erken emekli olacak. Sonra da gidecek kendine göre başka bir işte de çalışmaya devam edecek. Yani çift dikiş. Böyle bir şey olamaz. Buna adalet, hak, denmez. Bugün batı dünyası yaşta emekliği tırmandırıyor. 65'in altına eyvallah demiyor. Yukarı doğru çıkarıyor. Ülkeye maliyeti çok yüksek de ondan. İskandinav ülkeleri bile bunun bedelini ödeyemez duruma gelince onlar da emeklilik yaşını yukarı doğru tırmandırmaya çalışıyorlar. Yanlış anlaşılmasın bizim kimsenin hakkında, hukukunda gözümüz yok.
BU ADIM YA DA KAMPANYA BİR SİYASİ RANTA DÖNÜŞTÜRÜLMEMELİDİR
Emeklilerimiz konusunda en büyük hizmetleri biz getirdik. Bir kesimi memnun etmek adına ülkenin tüm dengelerini bozmaya gönlümüz rıza gösteremez. Bu adım ya da kampanya bir siyasi ranta dönüştürülmemelidir. Bu olursa bunun bedeli ülkemize çok ağır olur. Bugün emeklilikte yaşa takılanlar diyerek kampanya yapanların önemli bir bölümü emekli maaşı almaya başladıktan sonra da resmi veya gayri resmi olarak çalışmayı sürdürecektir. Bir yandan devletten maaş alacak diğer yandan işlerine güçlerine bakacaklar.
PARTİLERİ BU GERÇEKLER IŞIĞINDA YENİDEN BİR DURUM DEĞERLENDİRMESİ YAPMAYA DAVET EDİYORUM
Hakikat bu iken göz göre göre sosyal güvenlik sistemimizi yeni bir batağın, felaketin içerisine neden sürükleyelim? Meclis'te bunu gündeme getiren partileri bu gerçekler ışığında yeniden bir durum değerlendirmesi yapmaya davet ediyorum. Türkiye geçmişte popülist politikalardan, hesapsız adımlardan çok çekti. Yeniden bu tehlikeli alışkanlığı hortlatmayalım."
Surıyelılere milyar dolar harcarken para var EYT gelince para yok diyemezsiniz bu hic adil degil
Güzel ülkemde 31 milyon insan zengin fakir sigortali sigortasiz ayrimi yapilmadan ali devletimizden yardim alirken butceye yaptigi yükü kimse hesaplamiyor, ayni kanunla 1999 dan 1-2 yil once ise baslayanlar emekli olali yillar olmusken geri kalan birkac bin kisi 6 milyon küsür diye lanse edilip acitasyon yapanlar gecen sene 65 milyarlik harcama yapmis faturasi bile yok biliyormusunuz
Ak Parti emeklilik yasasını çıkarmasa oy vermeye gitmeyecek burdan herkese emekli takılan herkes yasa çıkmasa oy vermeye gitmeyin
Ben 46 yaşındayım isim yok 7yildir çalışmıyorum dört gözle yasanın çıkmasını bekliyorum.secimlerde herşey milletin iradesindedir.bende bu seçimlerde oyumu kullanmicam
Bende EYT'liyim Sayın Cumhurbaşkanımız doğru söylemektedir 43 yaşında emekli olacak erkek muhakkak devlet maaşı ile ayrıca çalışırsa çalıştığı işinden geliri olacak . Ama bir yere kadar yasa çıkmazsa ben 55 yaşıma kadar çalışmak zorundayım ağır işte çalışan biri olarak ben nasıl dayanabilirim işveren benden ne kadar performans alabilir yazık günah değil mi bize , bizler yıllarca SGK prim ödeyelim paramızla ezilelim olacak iş mi ?
Bu yasa öyle yada böyle çıkmalı.. Örneğin Erkeklerde 47-48 yaş, kadınlarda 44-45 yaşı doldurmuş olmak, 7000 gün prim ödemiş olmak ve 25 yıllık sigortalılık süresini bitirmiş olmak gibi çerçeve ile bir düzenleme yapılmalı..hem vatandaş hem SGK zarar görmeden çözülmeli.
6,3 milyon kişi ortalama oy verebilecek ailesi ile 3 kisi olsa 18,9 milyon oy eder iyi dusunmek lazım bu oylar nereye gidecek
Bakalım konuyu çözeceklerini söyleyen MHP, CHP, İYİ parti ve HDP ne yapacaklar, çözüm mü yoksa bahane mi üretecekler?
2 yıl milletvekili olup emekli olan vekiller 15 bin TL maaş alıyor. Yıllarca çalışıp,kurallar değiştirildiği için emekli olamayan halk hakkını alamıyor.Nasıl bir dünya bu. Vekile var ASILa yok. Geçmediğim köprünün, uçmadığım havaalanının parasını ödüyorum da hakkımı neden alamıyorum. EYT'nin içinde 38 yaşında olan kimse yok. Örnek verilen kişi 18 yaşında 1992 yılında sigortalı işe başlamış olsa bugün 46 yaşında.49 yaşında maaş almaya başlayacak. Maaş için 3 yıl daha bekleyecek. Vekiller hesaptan böyle anlıyorsa vay milletin haline.
Bu gün 44 yaşında
Çalışanların yasal haklarını elinden almak acaba hangi hak ve hukuka sığıyor çok merak ediyorum. Devlet imkanları kısıtlıysa neden bunu makam araçlarında ya da harcamalarda tasarruf olarak göremiyoruz acaba!!!
Yazık, çok yazık..bu insanlara iş garantisi verin o zaman..Siz çözüm makamısınız, başka şeylere kaynak buluyorsunuz.
2 Yılda emekli olan milletvekilleri fakir fukaranın hakkını gasp etmiyor mu. Aldığı maaş yetmeyen çalışan ek bir gelir beklentisi içine girmesi kadar doğal olan nedir. Tabii tok olan acın halinden anlamaz. Bunu anlamak zor olsa gerek.
hak hukuk diye ağzından bu 2 kelimeyi düşürmeyen sevgili başkanımız..Dünya'da kaç ülkede çıkan kanunlar geriye yönelik işletilir ? peki bu adalate ,hak ve hukuka sığarmı ?
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.