Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Yetişkinlik hayatının büyük bir bölümünde çalıştıktan sonra emeklilik hayatınızda mali durumunuz nedeniyle strese girmek isteyebileceğiniz en son şeydir. Kariyeriniz için bir ömür harcadıktan sonra emeklilik hayatınızın tadını çıkarmak oldukça haklı bir istektir.
Ancak GoBankingRates’in haberine göre bu hedefe ulaşmak herkes için mümkün olamayabiliyor. Haberde orta sınıf işçilerin hangi zayıf kararlar nedeniyle emeklilik yıllarında yoksul hale geldiği tartışılıyor:
Emeklilik harcamalarını hafife almak
11 Financial’ın kurucu CEO’su ve yeminli mali müşaviri olan Taylor Kovar, “Birçok orta sınıf bireyi emeklilikte ne kadar paraya sahip olmaları gerektiğini hafife alıyor” açıklamasında bulundu.
Kovar, “Acil harcamalara öncelik verebiliyorlar veya geleceğe yönelik tasarruf edebilmek için yeterli miktarda paraları olamayabiliyor” dedi.
İş hayatında emeklilik dönemine yaklaşanların araştırmalarını iyi yapması ve çok çeşitli harcamalara hazır olabilmek için bir mali danışmanla görüşmeleri faydalı olabilir. Zira gerçekte ne kadar para harcadığını gördüğünde kimse şaşırmak istemez.
Emeklilik için yeterince birikim yapmamak
Kovar, “İşten çıkarılmak veya sağlık sorunları gibi beklenmedik finansal etkiler yaratan sorunlar birikimlerinizi tüketebilir, önemli bir emeklilik birikimi inşa etmenizi zorlaştırabilir” uyarısında bulunuyor.
Emeklilik planlamalarıyla ilgili en büyük sorunlardan birisi de hayatınızın geri kalanında ortaya çıkabilecek masrafları karşılayabilecek denli tasarruf etmemektir.
SophisticatedInvestor’ın Genel Müdürü Liam Hunt tabloyu açıklarken, “Birçok kişi yüksek yaşam giderleri, borçlar veya ihtiyaç duyacakları miktarı hafife almak nedeniyle emeklilik için yeterince birikim yapmaz” ifadelerine yer verdi.
Hunt, “Yeterli tasarruf olmadan, özellikle yaşam beklentilerinin de artmasıyla, emekliler fonlarının beklediklerinden daha hızlı tükendiğini görebilir” dedi.
Masraflarınızı karışlamak için yeterince paranız yoksa geçinmek için mücadele ederken kendinizi yoksul hissetme riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz.
Gelir kaynaklarını çeşitlendirmemek
Kovar, “Emekli maaşı veya Sosyal Güvenlik gibi yalnızca tek bir gelir kaynağına güvenmek riskli olabilir. Zira bu kaynaklar emeklilikteki tüm masrafları karşılamaya yetmeyebilir” dedi.
Emeklilikte daha fazla istikrara sahip olmak için gelir akışlarınızı yatırımlar, kira geliri ve hatta yarı zamanlı bir iş ile çeşitlendirmek isteyebilirsiniz.
Beklenmedik sağlık harcamaları
Yaşla birlikte, sağlık hizmetlerinin maliyeti de daha pahalı hale gelir. Düzenli ve beklenmedik hastalıklar, hazırlıklı değilseniz, birikimlerinizi hızla tüketebilir.
Kovar, "Yeterli sağlık sigortası veya tıbbi masrafları karşılayacak bir plan olmadan, emekliler gerekli tedavileri ve ilaçları karşılamakta zorlanabilir. Bu da mali sıkıntıya yol açabilir" diye uyardı.
Gelecekteki sağlık sorunlarını tahmin etmek zor olsa da sağlık harcamalarını karşılayacak paraya sahip olduğunuzdan emin olmak için elinizden gelenin en iyisini yapmak en doğrusudur. Zira tıbbi harcamalar hesaba katılmazsa bu harcamalar emeklilik fonlarınızdan karşılanır.
Piyasalardaki dalgalanmalar
Borsaya yatırım yapmak zaman içinde yüksek getiri sağlayabilir. Ancak Kovar bu yatırımların aynı zamanda piyasa volatilitesi ve ekonomik gerilemeler gibi doğal risklere açık olduğu konusunda da uyarıyor.
Kovar, "Orta sınıf bireyler, bu riskleri etkili bir şekilde yönlendirmek için bilgi veya kaynaklara sahip olmayabilir ve bu da emeklilik portföylerinde kayıplara yol açabilir" uyarısında bulundu.
Emeklilik portföyünüze ve dış ekonomik faktörlere bağlı olarak, öngörülemeyen durumlar nedeniyle finansal krizlerle karşılaşabilirsiniz. Piyasayı kontrol edemeseniz de nasıl yatırım yapacağınızı kontrol edebilirsiniz.
Kötü yatırım tercihleri
Hunt, "Kötü yatırım tercihleri ve çeşitlendirilmiş bir portföyün olmaması, emeklilik tasarruflarını gereksiz risklere maruz bırakabilir" diyor.
Genç yaşlardaki bireylerin yatırım tercihlerinde daha yüksek bir risk toleransı beklenirken, yaş ilerledikçe portföylerdeki risklerin azaltılması gerekir. Emeklilik döneminde yapılan kötü yatırımlar, harcamalarınızı karşılama konusunda kendinizi yoksul ve stresli hissetmenize neden olabilir.
Yatırım dolandırıcılıklarına karşı da dikkatli olmak önemlidir. Bir yatırım gerçek olamayacak kadar iyi geliyorsa, muhtemelen gerçek değildir. Kendinizi böyle bir durumda bulursanız, emeklilik birikimlerinizi yanlış ellere vermekten kaçınmak için güvenilir bir finans uzmanından tavsiye almanız en doğrusu olacaktır.
Enflasyonu hesaba katmamak
Hunt, "Bir diğer önemli sorun, enflasyonun ve artan yaşam maliyetinin hesaba katılmamasıdır" dedi.
Finans uzmanı, "Bugün sağlam bir emeklilik fonu gibi görünen birikim, zamanla satın alma gücünü kaybedebilir. Emeklinin yaşam standartlarını sürdürme yeteneğini azaltabilir. Bu, özellikle enflasyona uyum sağlamayan veya ayak uyduramayan sabit gelirli kaynaklar için endişe vericidir” uyarısında bulundu.
Enflasyon çevremizdeki her şeyin fiyatını artırabilir. Emeklilik bütçesi oluştururken fiyatların zamanla artacağını göz önünde bulundurmalı ve bütçenizi buna göre ayarlamalısınız.
Kapsamlı bir harcama planı oluşturmamak
Hunt, bütçe, para çekme stratejisi ve vergilerin dikkate alındığı bir emeklilik planı olmadan, "bireylerin emekliliğin ilk yıllarında aşırı harcama yapmalarının ve daha sonra finansal olarak savunmasız kalmalarının" kolay olduğunu söyledi.
Kapsamlı bir plan, emeklilik hayatınızı, yaşam tarzınızı fedakarlık etmeden, finanse edebilmenizi sağlar. Emekli olmadan önce bir plan oluşturmak için zaman ayırmak, emeklilik hayatınızın gereklerine uyum sağlamanız ve değişmeniz için size daha fazla zaman verir.
Hunt, "Bu sorunları ele almak, erken ve dikkatli planlama, finansal yönetim eğitimi ve en önemlisi, özel bir emeklilik stratejisi oluşturmak için mali danışmanlara başvurmayı gerektiriyor" dedi.
Yaşlıların gençlerden sır gibi sakladığı 5 finans hatası
Tasarruflarınızın büyümemesinin 4 temel sebebi
Kulak tıkamanız gereken 15 eskimiş finansal tavsiye
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.