Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarına yüzde 42,65 zam yapılacağını duyurdu. Ancak kök maaşı 7 bin 500 liranın altında kalan milyonlarca emekli bu oranda zam almayacak. Maaşları 10 bin liraya tamamlanan emeklilere verilen zam Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) bir düzenleme yapılmazsa yüzde 33,3 oranında kalacak. Peki düzenleme yapılmaz ise ne olacak?
TBMM'de düzeltilmezse diyen Ekonomim'den Hüseyin Gökçe'nin konuyla ilgili yazısı şu şekilde: Bu düzenlemeyle birlikte geçmiş yıllarda memur maaşlarına yapılan zamlarda uygulanan yöntemin tam tersi hayata geçirilmiş oldu. Yani aslında daha çok desteklenmesi gereken en düşük gelir grubuna dahil emeklilerin maaşına yapılan zam oranı, nispeten daha yüksek gelir elde edenlerin altında kaldı. Eğer aksaklık TBMM görüşmelerinde düzeltilmezse sayıları 6 milyonu bulan emeklilerin bir bölümü bu kez temmuz ayında bırakın daha az artış almayı, sıfır maaş artışıyla karşı karşıya kalacak.
Bu nasıl olacak diye sorabilirsiniz, gelin basit birkaç matematik işlemi yapalım. Eğer Merkez Bankası’nın öngörüleri doğrultusunda enflasyon haziran ayında yüzde 70 civarında gerçekleşirse, yılın ilk yarısındaki enflasyon yüzde 23.5 civarında olacak. Yani SGK ve BAĞ-KUR emeklilerinin maaşına yılın ilk yarısı için yüzde 23.5 oranında zam yapılacak.
Kök maaşı yüzde 42.65’lik artışla 8 bin 97 lira olan bir emekli, maaşına yapılacak yüzde 23.5’lik zam ile temmuz ayındaki maaşı 10 bin lira olacak. Yani bugünkü kök maaşı 8 bin 97 lira ve altında olan emeklilerin yılın ikinci yarısında ellerine geçen ücret değişmeyecek, sıfır zam almış olacaklar.
Sıfır zam sonunun çözümü nedir?
Aslında önümüzdeki yıllarda da aynı sorunla karşılaşmamak için tek bir çözüm yöntemi var o da ‘kök ücret’ kavramının gündemden çıkarılarak, en düşük emekli maaşı alanların tamamının maaşı 10 bin lira olarak belirlenmesi gerekiyor. Yani 10 bin liralık alt sınır kök ücret haline gelmeli.
Eğer bu yöntem tercih edilmezse, daha zor olan bir çözüm bulunacak. O da “her 6 ayda bir en düşük ücret için kanuni düzenleme yapılması”. Kamuoyunun 6 ayda bir bu konuyla meşgul edilmemesi için ilk seçenek daha mantıklı görünüyor. Çünkü kamu maliyesi açısından baktığımızda, kök ücret ne olursa olsun kamunun cebinden emekliler için en az 10 bin lira para çıkacak. Yani kök maaşı 8 bin lira olan da, 9 bin 900 lira olanın da eline 10 bin lira geçecek. O yüzden aynı tartışmaları temmuzda yaşamamak için şimdiden tüm kök ücretlerin 10 bin liraya çıkarılması daha doğru olacak.
Erdoğan emekli maaşlarına yapılan zam oranını açıkladı
DİSK'ten en düşük emekli aylığı asgari ücrete yükseltilmeli çağrısı
Cevdet Yılmaz: Emekliler için hayırlı olsun
Özel: En düşük emekli maaşı en az asgari ücret kadar olmalı
Memur ve memur emeklisine ek zam talebi
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.