Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) mayıs ayında yüzde 0.89 oranında arttı. Bu oran, son üç yılın mayıs ayları içinde en düşük enflasyon oranı anlamına geliyor. TÜFE mayıs ayları itibarıyla 2018’de yüzde 1.62, 2019’da yüzde 0.95, 2020 yılında da yüzde 1.36 oranında arttı.
Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın haberine göre; Beş aylık dönemdeki TÜFE artışı ise yüzde 6.39 oldu. 2004 yılından bu yana beş aylık dönem itibarıyla en yüksek enflasyon daha önce yine yüzde 6.39 ile 2018 yılında kaydedilmiş, 2008 yılında da yüzde 6.38 olarak gerçekleşmişti.
SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıkları zammı ocak ve temmuz aylarında, son altı aylık tüketici fiyat endeksindeki artışa göre yapılıyor. Memur maaşları ve emekli memurların aylıkları ise öncelikle toplu sözleşme zammına göre artırılacak. Ocak-haziran döneminde gerçekleşen enflasyon, ocak ayında yapılan yüzde 3 oranındaki toplu sözleşme zammını aşarsa, aradaki fark memur maaşlarına ve emekli memur aylıklarına yansıtılacak.
2003 yılından bu yana mayıs aylarında enflasyon ortalama yüzde 0.82 olarak gerçekleşti. Bu yıl mayıs ayındaki enflasyon 18 yıllık ortalamanın 0.07 puan üzerinde çıktı. 18 yıllık ortalamaya yakın olduğunu söylemek mümkün.
Son 18 yılın haziran aylarında ise 8 yılda düşüş, 10 yılda ise artış oldu. 18 yıllık ortalama artış yüzde 0.98 olarak gerçekleşti. Her ne kadar 18 yılın haziran ayı ortalama enflasyonu sıfıra yakın düzeyde olsa da 2018 yılında yüzde 2.61, 2020 yılında da yüzde 1.13 düzeyinde oldu.
Enflasyon haziran ayında, son 18 yılın ortalaması düzeyinde artarsa haziran ayında 6 aylık enflasyon yüzde 6.44 olacak.
Nisan ayı enflasyon rakamları açıklandığında yaptığımız projeksiyonda ise haziran ayı enflasyon tahmini yüzde 6.43 olarak öngörülmüştü.
ENFLASYON ZAMMI NASIL ETKİLEYECEK?
Enflasyonun ilk altı aylık dönemde yüzde 6.44 oranında gerçekleşmesi durumunda SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıkları temmuzda yüzde 6.44 oranında artacak. Bu durumda, 2000 öncesi emekli olanlar için en düşük SSK emekli aylığı 155 TL artışla 2 bin 575 TL’ye, esnaf BAĞ-KUR aylığı 113 TL artışla 1875 TL’ye, tarım BAĞ-KUR’lu aylığı da 107 TL artışla 1769 TL’ye yükselecek.
2000 sonrası en düşük SSK emekli aylığının normalde şu an 1447 TL olması gerekiyor. Ancak, geçen yıl emekli aylıklarında alt sınır 1500 TL’ye yükseltildiği için bu yılın ocak – haziran döneminde 1500 TL aylık aldılar. 2000 sonrası emekli olan SSK’lıların en düşük aylığına temmuz ayında, 1447 TL baz alınarak artış yapılacak. Böylece 40 TL artarak 1540 TL olacak.
MEMURLARA ENFLASYON FARKI ÖDENECEK
Memur maaşları ile emekli memur aylıklarına ocak ayında yüzde 7.36 oranında artış yapılmıştı. Bu artışın 3 puanı toplu sözleşme zammından, 4.36 puanı ise 2020 yılı temmuz-aralık dönemindeki enflasyon farkından kaynaklandı.
Memurlara bu yılın ikinci yarısında yüzde 3 oranında toplu sözleşme zammı yapılacak. Ayrıca, ocak – haziran döneminde yüzde 3’ü aşan enflasyon farkı yansıtılacak. Haziran enflasyonu son 18 yıllık ortalamaya uygun gerçekleşirse memur maaşlarına da temmuzda yüzde 6.44 oranında zam yapılacak.
Bu yılın ikinci yarısı için temmuz ayında memur maaşları ile tüm emeklilerin aylıkları aynı oranda artacak.
Altı aylık dönemde TÜFE yüzde 6.44 oranında arttığında en düşük memur maaşı 292 TL artışla 4834 TL, en düşük emekli memur aylığı da 196 TL artışla 3 bin 245 TL olacak.
Ocak ayında memur maaşlarına ve emekli memur aylıklarına yüzde 7.36, SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına da yüzde 8.36 oranında zam yapıldı.
TOPLU SÖZLEŞME YILI
Kamuda çalışan işçiler ile memurlar için iki yılda bir toplu sözleşme yapılıyor. Yaklaşık 700 bin kamu işçisini kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmeleri devam ediyor. TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ, kamu işçilerinin 2021-2022 yılı ücretleri için taban aylığın 4800 liraya çıkartılmasını, bunun üzerine ilk altı ay yüzde 20 oranında, sonraki 6’şar aylık dönemlerde ise TÜFE artı yüzde 3 refah payı olmak üzere artış yapılmasını talep etti.
Memurlar ve emekli memur aylıklarına ilişkin 2022-2023 yıllarını kapsayan toplu sözleşme görüşmeleri ise ağustos ayında yapılacak. 2019 yılındaki toplu sözleşme görüşmelerinde uzlaşma sağlanamadığı için hakem kurulu kararıyla 2020 yılında yüzde 4+4, 2021 yılında da yüzde 3+3 oranında zam oranı belirlenmişti.
Memurlar için yeni disiplin kuralları
Erdoğan'dan memura, emekliye ve ihtiyaç sahibi ailelere bayram müjdesi
Niye TUİK adamların efnlasyonu ülkenin enflasyonu değil herşeyleri sahte
Gerçekten çok kızmıştık aziz nesine ve aysun kayacıya daha kendi gelişimini tamamlayamamış bir bireyin ülke yönetimindeki söz hakkını nacizane bir ülkede seçime katılım oranı ne kadar yüksek ise o ülkede yönetimsel problem okaadar çok katılım ne kadar az ise problem de o kadar azdır diyiyorum.
MÜJDELERDEN KORKAR OLDUK EZILENE 10 15 TL KALANDORLARA 100 200 BİN MAAŞ HARAM OLA
MÜJDENİN kallavisi İSTİKRAR ve KÜRESEL GÜÇ olmamızdır. KÜRESEL PATATESİN yalamaları GÜÇLÜ TÜRKİYE'den nefret ederler. Çünkü GEN'leri İĞRENÇ BATI'ya sevdalı. Ne mutlu TERÖRÜN, TERÖRİSTİN kökünü kurutan, T.C.'Yİ UÇURAN REİS'İM DÜMENDE, MÜJDENİN ENVAYİ ÇEŞİDİ SUNULUYOR BİZLERE...
Sizler bunları böyle yazmaya başladığınızda aklıma hep donkişot geliyor kendine göre bir düşman bulmuş onunla savaşıyor ama aslında savaşılması gereken gerççekler farklı ülkedeki mesela kişi başına düşen milli gelir yaklaşık 8000 dolarmış e biz 5 kişiyiz nerede 40000 dolar bırak 40 ı 10 bile yok ama gelişmiş ülkelerde milli gelir millete paylaştırılır önemli olan bu düzeni sağlayabilmektir. Halkını refah içinde yaşatabilmektir. Senin gibi tuzu kuru olanlar anlamazlar fakirin halinden soğan ekmekle idare et derler.
Müjde hadi yine emekli ve memur yaşadı % 5 verirler herşeye %20 maaşa %5 zam. Bu haberi yazana tü tü tü maşallah
Emekli zaten zam alacağını biliyor..Bunun neresi müjde..Papağan gibi bütün haber siteleri her sene temmuz ve ocak ayında yapılan zamları müjde diye haber yapıyor..Alenen emekli ile dalga geçiliyor..
Müjdeler OLSUN habire gaz buluyoruz petrol buluyoruz aya gidiyoruz aya 4 şeritli yol yapıyoruz not:kuru fasulye ve nohutu bu ara FAZLA yememek gerek 😂😂😂😂
Başlığın değişip kötü haber demeli çünkü tüik in sahte rakamlarına göre zam almak vatandsşı sadece adım adım fakirliğe itmektir.
Biraz sonra görürsünüz borsada ki Müjdeyi az kaldı
Müjde, gaz çıkardım yine.
Müjde nerde? Haber mi bu? Yeni bir şey mi var?
MÜJDEYE BAK..ENFLASYON ALTINDA EZİLME MÜJDESİ..NE ÇOK MÜJDE MERAKLISI VARMIŞ..
En yüksek memur maaşı 15.000 TL civarı. Ayda 4 kere işe gidip, bu maaşı çekip yiyorum. Hırsız var dedim, raporunu savcıya verdim, halk yuhalandı, amirim kızağa çekti. 5 yıldır çalışmadan maaş alıyordum, korona çıktı işe de gitmeden alıyorum maaşımı. Helal mi dersen, helal. Halk bunu yapan adamı alkışladı, yanlış yapıyor diyeni tutuklattı.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.