Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Herkesin hayalidir rahat bir emeklilik. Maddi sıkıntı çekmeden, yıllarca verdiği emeğin karşılığı olan stressiz bir yaşam. Ama Türkiye’de maalesef emeklilerin durumu bu hayalden bir hayli uzak.
Çoğu emekli geçinemediği için ya ek iş yapıyor ya da mevcut işlerinde çalışmaya devam ediyor.
Emeklilik döneminde vatandaşlara ek bir gelir sağlamak ve emekliliğe yönelik tasarrufl arın yatırıma yönlendirilmesi amacıyla 2003 yılında Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) hayata geçirildi.
Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) verilerine göre şu anda yaklaşık 12.6 milyon katılımcı bireysel emeklilik sisteminde. Bu katılımcıların toplam fon tutarı 170 milyar TL’yi aşmış durumda. Emekli olanların sayısı ise 155 bin.
İstediğiniz fonu seçebilirsiniz
Temmuz ayı başından itibaren bireysel emeklilikte yeni bir dönem başladı. Takasbank, emeklilik yatırım fonlarının, fon kurucusu emeklilik şirketi tarafından diğer emeklilik şirketleri katılımcılarına satılmasına, geri alınmasına imkân sağlayan BEFAS Platformu’nu hizmete aldı.
Böylece BES planına sahip olan katılımcılar sözleşmelerinin bulunduğu emeklilik şirketini değiştirmeden, mevcut şirketi aracılığıyla BEFAS Platformu’nda işlem gören fon çeşitleri arasından seçim yapma imkânına sahip oldu. Hâlihazırda Takasbank tarafından işletilmekte olan TEFAS Platformu’nda menkul kıymet yaEmekllk dönemnde vatandaşa ek gelr sağlamak çn kurulan BES’te artık başka kurumların da emekllk fonlarına yatırım yapableceksnz. Böylece yüksek getr sağlayan fonları terch edenlern emekllkte alacakları para da yükselecek. tırım fonları işlem görmekte olup, BEFAS Platformu ile bu imkân emeklilik yatırım fonları için de sağlandı.
Rekabet getiriyi artırabilir
Katılımcılar bundan sonra daha iyi yönetildiğini ve daha yüksek getiri elde edebileceğini düşündüğü başka şirketler tarafından yönetilen fonlara yatırım yapabilecekler. Bu sayede emeklilik şirketleri arasında artan rekabetin fonların getiri performansını da yukarı çekebileceği tahmin ediliyor.
Katılımcılar katkı paylarını BEFAS Platformu’nda işlem gören fonlara yönlendirilmesi talebini, BES sözleşmelerinin bulunduğu emeklilik şirketinin internet veya mobil uygulamaları üzerinden kolaylıkla iletebilecek.
Devletten 22 milyarlık katkı
Sisteme ilgiyi artırmak ve katılımcıların sistemde daha uzun süre kalmalarını teşvik etmek için 2013 yılında devlet katkısı başlamıştı. Gönüllü 6.9 milyon katılımcıya bugüne kadar sağlanan devlet katkısı 21.5 milyar TL’ye ulaştı. Otomatik Katılım Sistemi ile BES’e dahil olan 5.7 milyon katılımcı da 600 milyon TL’lik devlet katkısından yararlandı. 1 Ocak 2013 tarihinden sonra emeklilik sözleşmesinin sistemde geçirdiği sürenin üç yıldan altı yıla kadar olması durumunda katılımcı, devlet katkısı ve getirilerinin %15’ine, 6 yıldan 10 yıla kadar olması durumunda %35’ine, 10 yıl ve daha fazla olması durumunda ise %60’ına hak kazanıyor. 10 yıldan fazla ve 56 yaşından sonra, yani emekliliğe hak kazandığında ise katılımcı devlet katkısının tamamını alıyor.
Nasıl emekli olursunuz?
Sistemde en az 10 yıl kaldığınızda ve 56 yaşınızı doldurduğunuzda Bireysel Emeklilik Sistemi’nden emekli olabilirsiniz. Emekli olduğunuzda birikimlerinizi tek seferde toplu olarak veya düzenli geri ödeme şeklinde alabilirsiniz. Ödemelerinizi, belirleyeceğiniz süre boyunca ya da belirleyeceğiniz tutar doğrultusunda maaş gibi düzenli şekilde geri alabilirsiniz. BES emeklilik yaşı 56 olmasına rağmen, sistemden stopaj vergilerinizi ödeyerek daha erken bir yaşta da ayrılabilirsiniz. Ancak bu durumda maalesef bazı avantajlarınız kaybolur.
Enflasyonun üzerinde getiri
2020 yılında kuruluşundan bu yana, BES ortalamada katılımcısına yıllık enfl asyonun %3 üzerinde reel getiri sağladı. 2003 yılında sistem kurulduğunda sisteme yatırılan 100 TL, Bireysel Emeklilik Sistemi'nde elde edilen ortalam plan getirisi ile 2020 sonu itibariyle 918 TL oldu. Aynı dönemde enflasyon endeksine yatırılan 100 TL ise 2020 sonu itibariyle 485 TL olmuştu. Sistem katılımcısına sadece elde ettiği getiriler bazında 433 TL katma değer sağladı.
(Ufuk Korcan /Dünya)
Gençlerin BES'e dahil edilmesiyle ilk yılda 3 milyarlık fon birikecek
Paran varsa kendin degerlendir altın al dolar al hisse al at kenara hiç birşey bilmiyorsan google sor temettü 25 endeksi de gör 10 yıldır sürekli kar eden de gör bist 30 de bist 50 de hiç bilmeyen bunların içinden 5 hisseye 10 yıl her ay fiyata bakmadan biriktirsin sonra bes le kıyaslasın arada ki fark uçurum olur...YTD
Ben 4 yıldır sistemdeyim tamamı altın katılım fonunda para değerini koruyor
BES kocaman bir yalandır, eğer amaç yatırım yapmak ise BES bir seçenek olmamalıdır, bu tezine dayanak olarak; ülkedeki kronikleşmiş enflasyonist ortam, hemen hemen bütün fonların rezilce yönetilmesi, yüksek fon yönetim giderleri ve diğer kesintiler, devlete kaynak sağlamak amaçlı olarak kurulmuş ve bu amaçla işletiliyor olması gibi nedenleri sayabilirim.
Boş işden başka bir halt değil.Ne zaman dolu olur enflasyon olmadığı fiyatların her sene 2-3 e katlamadığı zaman,2019 sonunda aldığım 180 bin liralık sıfır focus şimdi 350 bin lira,kimsenin bir halt kazandığı yok parasının değerini koruyan şampiyondur nerede koruduğunun bir önemi yok herkes sonuca bakıyor hikayeye kahramanlığa değil.
Zorunlu beste neden 4 veya 5 fon var çeşitlilik uok altın gümüş petrol değerli maden metaller yani milleti sömürmenin yeni yöntemi oks lerde fon yok
2003 yılında sistem kurulduğunda 100 TL'si olan en az 400 simit alırken, şu an 918 TL 400 simit almaya yetmez.
Koca bir yalan
Bu enflasyon ortamında al altını at yastık altına ,hepsinden çok kazanmazsan
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.