Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye'de tüm kurumlar Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çatısı altında birleşmesine rağmen bir norm birliği olmadığı için emeklilik hesaplamaları ayrı ayrı yapılıyor.
SSK (4A), Bağ-Kur (4B) ve Emekli Sandığı (4C) olarak çalışanlar için şartlar da farklı oluşuyor. Yani Bağ-Kur'lu birisi 9 bin günle emekli olabilirken, SSK'lı çalışan 5 bin günle emekliliğe ayrılabiliyor.
Bu kurumların ikisine birden prim ödemiş birisi ise son 3.5 yılına (1261 gün) bakılarak değerlendiriliyor. Hesaplamalar yapılırken milat tarih olarak da 1 Ekim 2008 alınıyor.
Bu tarihten önce ve sonra işe girenler için şartlar farklılaşıyor. Bir başka miladi tarih ise 9 Eylül 1999 öncesi ve sonrası için geçerli.
ERKEN EMEKLİLİK İMKANI VAR
1 Ekim 2008 öncesi Bağ-Kur'lu olan birisi son 7 yılın (2520 gün) 3.5 yılını (1261 gün) SSK'ya geçerek tamamlarsa önceki primleri de SSK kapsamında değerlendiriliphesaplanıyor. Erkek çalışan 25 yılın 22'sini Bağ-Kur'da geçirmiş olsa bile son 3.5 yıldaSSK'lı ise bu kurumdan emekli olabiliyor.
1 Ekim 2008'den sonra sigortalı olmuş birisi için ise en fazla hangi statüde çalışmışsa o kurumdan emeklilik hakkı veriliyor. Burada 7 ve 3.5 yıl kavramları takvim yılını değil, prim ödenen gün sayılarını ifade ediyor. Çalışmadığınız günler bu hesabın içinde yer almıyor.
Son 3.5 yıl tercihi öncelikle ileride alacağınız emekli maaşını artırıyor. Emekli maaşında genel anlamıyla en etkili parametre prime esas kazancınız (brüt maaşınız) oluyor.
Ayrıca aylık bağlama oranları da etkilendi.
SSK hesaplamasında bu kazançlar ve oranlar yüksek olduğu için de maaşınız artıyor. Son 3.5 yılın en büyük kazançlarından birisi de daha erken emeklilik imkânı sunması.
Çifte sigorta yapmak mümkün
2011 öncesinde 'tek statüden sigortalılık' mecburiyeti varken Torba Yasa ile farklı sigortalılık imkânı getirildi. Yani bir kişi aynı anda kendine ait bir firmada Bağ- Kur'lu olurken bir başka şirkette de SSK'lı olarak çalışabiliyor.
Burada kazançlar toplanırken ileride emekli maaşını artırıyor.
Faruk Erdem / Sabah
Hiçbir şey anlamadım. Sadece BağKur'luları ilgilendiren bir haber, çalışanlarla alakası yok ki.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.