Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, sigortacılığın finans sektöründeki payının sadece yüzde 4,5 olduğuna dikkat çekerek bu payın artmamasındaki problemin bulunup çözülmesi için kamu ve özel sektörün birlikte çalışması gerektiğini belirtti. Elvan şöyle konuştu:
Gelişmiş ülkelerde sigorta sektörü bankaların sahibiyken bizde bankalar sigorta şirketlerinin sahibi. Dolayısıyla banka sahibi olabilecek sigorta ve emeklilik sektörünün yapı taşlarını şimdiden örmeniz ve dönüşümü başlatmanız önem taşıyor. Bu dönüşüm her haneni ve ticari işletmenin sigorta ve emeklilik ürünleriyle tanışmasıyla mümkün olacak.
Türkiye Sigortalar Birliği Genel Kurulu’na katılan Bakan Elvan, bankacılık sektörünün yanında sermaye piyasalarının ve sigorta sektörünün de ekonomik faaliyete daha fazla destek olmasını amaçladıklarını belirterek “Sigortacılık sektörü son 20 senede kayda değer gelişim gösterdi. BES 182 milyar lirayı aştı katılımcı sayısı 13 milyonu buldu. Sadece geçen yıl BES’e devletçe verilen katkı 5.1 milyar liraya ulaştı. Sigortacılık sektöründe sağlanan teminat 130 trilyon lira ile milli gelirin 26 katına ulaştı. Geçen sene sektörde 262 milyar liralık fon oluşturuldu. Sektör geçen yıl 44 milyar liralık tazminat üstlenerek halkın ve işletmelerin sor zamanlarında yanında oldu” dedi.
Ancak, finansal sistemde bankacılık sektörünün payı yüzde 85’in üzerindeyken sigortacılık sektörünün payının yüzde 4,5’te olmasının altını çizmek istediğini kaydeden Elvan, şöyle konuştu:
Avrupa’ya bakınca bankacılık sektörünün payı yüzde 50’ler civarında. Sigortacılık sektörünün payı yüzde 20’lere çıkabiliyor. Şu sorunun cevabını bulmamız lazım, Türk sigortacılık sektörü neden hala arzulanan seviyede gelişmiyor. Kamu ve özel sektör olarak bir araya gelip bu problemin kök nedenlerine inmeliyiz. Bu potansiyeli ekonomiye kazandırmak için ne yapmak gerekiyorsa biz kamu olarak hazırız. Gerek yapısal gerek idari, sektörün önünü açacak her adımı atmaya kararlıyız.
Sektörde bundan sonraki dönemde de somut kalıcı fark yaratan uygulamaların hayata geçeceğine inandığını belirten Elvan, banka sahibi olabilecek sigorta ve emeklilik sektörünün yapı taşlarını şimdiden atmaya başlamak gerektiğine dikkat çekti.
Sektörden 4 temel beklentileri bulunduğunu vurgulayan Elvan, bunları şöyle sıraladı:
Sigorta bilincinin geniş kitlelere ulaştırılması için çalışmak, değişen dünya ve ticaret koşullarına uygun yeni ürünler geliştirmek, katılım sigortacılığını geliştirilmesi için çalışmak, dijital alanda yaşanan gelişmeleri de dikkate almak.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.