BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisElon Musk’tan Bill Gates’e uyarı: Tesla’yı açığa satmaktan vazgeç----

Elon Musk’tan Bill Gates’e uyarı: Tesla’yı açığa satmaktan vazgeç

Elon Musk’tan Bill Gates’e uyarı: Tesla’yı açığa satmaktan vazgeç
04 Temmuz 2024 - 11:31 www.finansgundem.com

Elon Musk, Tesla’yı açığa satmaktan vazgeçmemesi halinde Bill Gates’in pozisyonlarının yok edileceğine yemin etti.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Elon Musk’ın son zamanlarda yaptığı paylaşımlar, Bill Gates ile arasındaki gerginlik dozunun arttığını gösteriyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Elon Musk, Bill Gates’in kendisiyle oyun oynamaması gerektiğini söyleyerek, Microsoft’un kurucu ortağının Tesla hisselerini açığa satmaya devam etmesi halinde pozisyonlarının yok edileceğinin altını çizdi.

Kısa pozisyonlar yok edilecek

Fortune’dan Christiaan Hetzner’in haberine göre, Musk, Tesla’nın önceliği olan elektrikli araç üretimi ve satışından ‘robo-taxi’ler ve insansı robotlardan oluşan kazançlı bir filoyu işletmeye geçişini tamamlaması ve otomobil üreticisini 30 trilyon dolar değerinde bir yapay zeka devine dönüştüreceğine yönelik inancı nedeniyle zaman zaman saldırgan olabiliyor.

Musk, X üzerinden yaptığı paylaşımda, “Tesla ‘otonom’luğu tamamen çözdüğünde ve Optimus'u hacimli üretime geçirdiğinde hala kısa pozisyon tutan herkes yok edilecek; Gates bile” diyerek Tesla’yla ilgili iddialı tutumunu ve Gates’e yönelik saldırgan tavrını sürdürüyor.

İkilinin rekabeti, Musk’ın Gates'in Tesla hisse senedi fiyatının düşeceğine dair hâlâ yarım milyar dolarlık kısa pozisyona sahip olduğunu öğrenmesinin ardından 2022'de dünyanın en zengin girişimcisinin hayırseverlik çalışmalarını desteklemeyi reddettiğini gösteren bir tartışmanın sızdırılmasının ardından ortaya çıktı. Mesajda Musk, “Üzgünüm ama iklim değişikliğini çözmek için en çok çaba gösteren şirket olan Tesla'ya karşı büyük bir açık pozisyonunuz varken iklim değişikliğine yönelik hayırseverliğinizi ciddiye alamam” diyordu.

Bu mesajlar sızdırıldığında Gates, Tesla'ya yönelik olumsuz çağrısından çoktan pişmanlık duyuyordu. Gates’in Tesla hisselerinde hala bir pozisyonunun olup olmadığı ise kesin değil.

Cesur iddia

Ancak Musk'un kısa pozisyonların ‘yok edileceğine’ dair uyarısı, şirketi bu yıl S&P 500'de en kötü performans gösteren biri için cesur bir iddia gibi duruyor. Tesla araç satışları yılın ilk yarısında yüzde 6,6 oranında düştü; Cybertruck'ı yüksek beklentilerini karşılamakta zorlandı ve Tesla'nın satış hacmini geçen yıl 1,8 milyon elektrikli araçtan 2030'a kadar 20 milyona çıkarma hedefinde zorlanacağı öngörülüyor.

Ancak Musk, zorluklar karşısında geri adım atacak biri değil. Musk’ın, Lehman Brothers ve Enron'a karşı bahislerle bir servet edinen David Einhorn ve Jim Chanos gibi Tesla’yı açığa satan diğer ünlü isimleri boşa düşürdüğü biliniyor.

Aslında Tesla CEO'su, Nisan ayında hisse senedinin altına bir taban koyduğundan beri hisse senedi toparlanma belirtileri gösteriyor. İlk olarak Musk, yeni bir ‘CyberCab' robotaxi modelinin tanıtılacağını söyleyerek, sonunda ‘otonom araç’ sözünü yerine getireceği noktasında yatırımcıları ikna etti. Daha sonra da, 2025'te yeni düşük maliyetli modellerle elektrikli araç satışlarında artış görülebileceğini duyurdu.

Musk’ın, 2018 yılına ait olan ve mevcut hisse senedi fiyatıyla şu anda 70 milyar dolar değerindeki tazminat anlaşmasını kaybetmesi nedeniyle şirketten tamamen istifa edebileceğine dair devam eden endişeler, geçen ay ikinci en büyük yatırımcısı Vanguard'ın Musk’a desteğini belirtmesiyle tamamen ortadan kalktı.

Hisselerde toparlanma

Son olarak Tesla, Salı günü fazla envanteri tasfiye ederek 2. çeyrekte araç satışlarında daha da sert bir düşüş yaşanmasını önlediğini açıkladı. Elektrikli araç üretimini 2022'nin üçüncü çeyreğinden bu yana en düşük seviyeye indirmek, artık enerji depolama işine aktarabileceği yedek pil hücrelerine sahip olduğu anlamına geldi ve bu da yatırımcılar üzerine olumlu bir etki yarattı. Tesla, son iki gün içinde piyasa değerine 100 milyar dolar ekledi.

Tesla, gelecek yılın kazancının 70 katı seviyesinde işlem görüyor; bu, büyümekte olan bir hisse senedi için bile yüksek bir rakam, özellikle de 2024'teki geliri ve kazancının küçülmesinin beklendiği bir hisse senedi için.

Tesla küçülmeye mi gidiyor?

 

Tesla'nın Nvidia'dan 3-4 milyar dolarlık donanım alması bekleniyor

 

Tesla'da büyük işten çıkarma hazırlığı

 

Bill Gates servetini nasıl değerlendiriyor?

 

Bill Gates'ten yapay zekâ öngürüsü

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)