Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Dünyanın en zengin kişisi konumundaki Elon Musk'ın gerçekleşmemiş kazançlarla ilgili vergi borçlarını ödemek için kurucusu ve CEO'su olduğu dünyanın en değerli otomotiv üreticisi Tesla'daki yüzde 10 hissesini satıp satmama konusunda Twitter'da anket açması sonrası hisse satışı tam gaz devam ediyor.
ABD menkul kıymetler borsasına pazartesi günü yapılan bildirime göre, Musk, hisse senedi opsiyonlarının uygulanmasıyla ilgili vergi stopaj yükümlülüklerini karşılamak için 930 milyon dolarlık Tesla hissesi daha sattı. Buna göre Tesla CEO'su, her biri 6.24 dolardan 2.1 milyon hisse satın alma opsiyonunu kullandıktan sonra 934 bin 91 hisse satışı gerçekleştirdi. Tesla hisseleri 1013.39 dolardan kapandı.
Yüzde 10'da ciddiyse daha çoook hisse satması lazım
Musk, Twitter anketinin Tesla hissesinin yüzde 10'unu satmasına meyletmesinden bir gün sonra, 8 Kasım'dan itibaren toplamda 7.23 milyon hisseyi yaklaşık 7.83 milyar dolara sattı. Gerçekten de hisselerinin yüzde 10'unu satmayı planlıyorsa, Musk'ın önünde uzun bir yol var. Geçen hafta itibariyle elinde 17 milyon hissesi olduğundan 9.77 milyon hisseyi satması gerekiyordu. Bildirimlere göre opsiyonla ilgili iki satış, kurum içinden kişilerin bir programa göre önceden planlanmış işlemler oluşturmasıyla eylül ayında ayarlanmıştı.
Hisse senetlerinin kullanım fiyatı ile adil piyasa değeri arasındaki fark üzerinden gelir vergisi ödemesi gereken Musk'ın satışa başlamasından önce Forbes'e göre Tesla'daki hisselerinin yüzde 10'una 20-25 milyar dolar bandında değer biçiliyordu. Dolayısıyla açtığı satış anketi '25 milyar dolarlık en pahalı tweet' diye nitelenmişti.
2012'de Tesla'nın kendisine verdiği hisse senedi opsiyonlarında 10-15 milyar dolarlık potansiyel vergi faturasıyla karşı karşıya olan Musk'ın 22.86 milyon hisse satın alma opsiyonunun vadesi Ağustos 2022'de sona erecek. CNBC'ye göre hisse senedi satışlarına devam etmesi, sadece ağustos ayına kadar tamamlaması gereken opsiyon işlemleriyle ilgili olmayabilir. Bu da gelecekte hisse senedi satışlarını sürdüreceği anlamına gelir.
ABD'li finans yatırım şirketi Wedbush'un analistlerinden Daniel Ives'a göre, 'Wall Street, Musk'ın yıl sonundan önce hissesinin yüzde 10'unu satması beklentisiyle baskı oluşturuyor'.
JPMorgan'dan Tesla'ya 162 milyon dolarlık dava
Bu arada Musk'ın karşılaştığı hukuki sorunlar bitmiyor. JPMorgan Chase Bankası, elektrikli otomobil devine, hisse senedi garanti sözleşmesini 'açıkça ihlal ettiği' gerekçesiyle 162 milyon dolardan fazla para ödemesi talebiyle dava açtı.
Pazartesi günü Manhattan federal mahkemesinde açılan dava, 'Tesla'nın JPMorgan'a 2014'te sattığı hisse senedi ilmühaberlerinin garanti sabit fiyatı, bunların süresinin dolduğu Haziran-Temmuz 2021'de Tesla hisse fiyatlarının altındaysa, ilkinin ikincisine ödeme yapması gerektiği' talebine dayanıyor. Hisse fiyatı o arada 10 kat arttığından, JPMorgan, Tesla'nın 'hisse senedi veya nakit olarak 162 milyon dolarlık ödeme yapması gerektiğini' iddia ediyor. Dolayısıyla elektrikli araç devini 'JPMorgan'a tam ödeme yapma konusundaki sözleşme yükümlülüğünü açıkça gözardı etmekle' suçluyor.
Ancak iki taraf arasındaki anlaşmazlık, 2018'de Elon Musk'ın şirketi özelleştirmeyi düşündüğüne, sonra bundan vazgeçtiğine dair tweetler atması nedeniyle bankanın elindeki hisse senedi ilmühaberlerinin kullanım fiyatlarıyla oynamasına dek uzanıyor.
Elon Musk, Bernie Sanders ile dalga geçti
JPMorgan’dan Tesla’ya 162 milyon dolarlık dava
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.