Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Elon Musk’ın Çin ile yakın ilişkileri Washington’da endişelere neden oluyor. Endişelerini dile getirenler arasında milyarder CEO’nun en ateşli destekçileri de yer alıyor. Endişeler, Çin’in Musk’ın sahibi olduğu SpaceX de olmak üzere Space Exploration Technologies gibi şirketlerin Pekin’le ilişkisi bulunan yabancı tedarikçileri aracılığıyla devlet sırlarına erişebileceği yönünde. Bazı isimler aynı zamanda SpaceX ve elektrikli araç üreticisi Tesla arasındaki sınırların belirsiz olmasından da rahatsız.
Tesla da Musk tarafından yönetiliyor ve Çin’de kapsamlı operasyonları bulunuyor. Tesla Çin’de oldukça yüksek talep gören gelişmiş bataryalar geliştirdi ve Çin Musk’ın da desteklediği daha düşük maliyetli bir batarya teknolojisini benimsedi. Endişeler son dönemde Çin’in uzay teknolojilerine odaklanmasıyla ABD ve Çin arasındaki gerilimin yeni bir boyuta taşındığı bir dönemde ortaya çıktı. Gerilim aynı zamanda Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile arasındaki işbirliği nedeniyle de artıyor.
Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi Üyesi Chris Stewart Wall Street Journal’a yaptığı açıklamada, Çin hükümetinin SpaceX ile doğrudan veya dolaylı herhangi bir ilişkisinin olup olmadığının araştırılması için toplantıların yapılması konusunda çağrıda bulundu. Stewart, “Elon Musk ve SpaceX’e hayranım ancak Çin’le herhangi bir finansal ilişki olduğu takdirde, herkes endişe duyar” dedi. Açıklamasında, “Kongre bu konuya dikkatli bir şekilde yaklaşmıyor” ifadesini kullandı.
Musk, SpaceX ve Tesla temsilcileri açıklama yapmadı. Stewart aynı zamanda Çin’le ilişkileri bulunan ve borsalarda işlem görmeyen şirketlerin, SpaceX’te yatırımlarının bulunup bulunmadığının da araştırılmasını istedi. Tesla halka arzını gerçekleştirmiş bir şirket ve 2017 yılında Çin’in teknoloji devi Tencent, elektrikli araç üreticisinin %5’lik hissesini aldığını açıkladı. Musk bunun bir yatırımdan çok daha fazlası olduğunu söyledi. Yaptığı açıklamada, “Tencent’in yatırımından ve danışmanlığından memnun olduğunu” ifade etti.
finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre Tencent 2018 yılında, Tesla’daki hisselerinin %4,97’ye düştüğünü açıkladı ve o dönemden bu yana herhangi bir açıklama yapılmadı. Tencent ABD Eski Başkanı Donald Trump’ın ABD’de yasaklamayı hedeflediği mesajlaşma uygulaması WeChat’in de sahibi. Uygulama ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin de merceği altında. Çin Tesla’nın en büyük pazarlarından biri. Bunun nedenleri arasında Çin hükümetinin ve Xi Jinping’in desteği de bulunuyor.
Çin otoriteleri Musk’a düşük faizli krediler, düşük maliyetli arazi ve diğer faydalar sunarak, 2019 yılında Şangay’da bir tesisin kurulmasını destekledi. 2018 ve 2019 yıllarında Tesla ABD’de finansal sorunlar yaşarken, 2019 ve 2020 yıllarında Tesla Çin bankalarından iki kredi aldı. Geçtiğimiz yıl Tesla’dan yapılan açıklamada, 614 milyon dolarlık borcun ödendiği söylendi. Beyaz Saray, Musk’ın Çin ile olan ilişkilerinin oluşturduğu potansiyel güvenlik riskleri konsunda açıklama yapmayı reddetti.
ABD yetkilileri Musk’ın Çin’e yönelik övgüleri nedeniyle potansiyel güvenlik risklerine yönelik endişelerin arttığını dile getirdi. Bir güvenlik tehdidi olarak görülmekle birlikte Çin, Rusya’yla da yakın ilişkiler kurdu ve Xinjiang bölgesinde Uygur Türklerine baskı uyguladı. 31 Aralık tarihinde Musk, Xinjiang’da bir showroom açtı. Bundan yalnızca bir kaç hafta önce ABD Başkanı Biden, Xinjiang’dan ürün ihraç eden şirketlerin, ürünlerin zorunlu çalışmayla üretilmemiş olduğunu kanıtlamasını zorunlu tutan bir yasayı onayladı.
Rus şirketler Türkiye'ye yöneldi
Rus işgalini kınamaya yönelik soruya Çin’den yanıt!
Rusya: Petrol ambargosundan Avrupa ciddi etkilenecek
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.