<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisElon Musk ve JPMorgan savaşının perde arkası----

Elon Musk ve JPMorgan savaşının perde arkası

Elon Musk ve JPMorgan savaşının perde arkası
23 Kasım 2021 - 14:37 www.finansingundemi.com

JPMorgan CEO’su Jamie Dimon ve Tesla CEO’su Elon Musk arasındaki anlaşmazlık büyüyor. Bankanın elektrikli araç üreticisi Tesla’ya karşı açtığı dava, iki CEO arasındaki husumeti gün yüzüne çıkardı.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Tesla CEO’su Elon Musk ve dev ABD bankası JPMorgan CEO’su Jamie Dimon arasındaki anlaşmazlık gün yüzüne çıktı. Musk yıllarca Dimon’ın CEO olarak görev yaptığı JPMorgan’ı görmezden gelerek diğer bankalarla çalıştı. Yıllardır iki şirket arasındaki konuşmalar, iki tarafı da memnun etmedi. Musk ve Dimon durumu düzeltmeye çalışsalar da, kendi aralarında da anlaşmazlık oluştu. JPMorgan ise bir süre önce Tesla’yla çalışmama kararı aldı.

Sessiz anlaşmazlığın küçük bir kısmı geçtiğimiz hafta JPMorgan’ın Tesla’ya dava açmasıyla gün yüzüne çıktı. Davada JPMorgan, Tesla’nın 2014 yılında bankadan aldığı bir hizmetten 162 milyon dolar borcu olduğunu iddia etti. Genellikle bankacılar büyük müşterilerle dava yoluyla değil, potansiyel bir krizi önleme amacıyla müzakere yoluyla anlaşmaya varmayı tercih eder. JPMorgan’dan yapılan açıklamada, “Tesla’ya anlaşmadan doğan yükümlülüklerini yerine getirmesi için birçok fırsat sunduk, bu nedenle olayın mahkemeye taşınmasını zorunlu hale getirdikleri için üzgünüz” dendi.

Musk ise Wall Street Journal’a yaptığı açıklamada, “JPMorgan davayı geri çekmezse, Yelp üzerinden onlara bir yıldız vereceğim, bu son uyarım” ifadesini kullandı. Her iki CEO da şirketlerinde oldukça büyük yetkilere sahip. Aynı zamanda daha önce rakipleriyle gündemde yer kazanan tartışmalar içine girerek, eleştirilere ya da düzenleyicilere sert sözleriyle tanındı. Ancak Dimon yaşanan tartışmaların ardından üzüntüsünü dile getirirken, Musk geri adım atmadı.

Tesla elektrikli araçların geleceği konusunda piyasaların ilgisini çekti ve değeri 1 trilyonun üzerinde bulunan nadir şirketler arasına girdi. Bu şekilde de Wall Street bankaları şirketi kendi müşterileri yapabilmek için kavgaya tutuştu. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre JPMorgan’ın yatırım bankacıları 2016 yılından bu yana Tesla’nın herhangi bir işlemini gerçekleştirmedi. JPMorgan 2010 yılında Tesla’nın halka arzı için çalıştığı dönemde dahi banka Goldman Sachs ve Morgan Stanley gibi rakiplerinin gerisinde kalıyordu.

JPMorgan’a Tesla tarafından danışmanlık ve sermaye piyasaları işlemleri için son 10 yılda 15 milyon dolar ödeme yapıldı. Goldman ise şirkete sunduğu hizmetlerden 90 milyon dolar kazandı. Musk kişisel kredileri için ise Morgan Stanley, Goldman ve Bank of America ile çalıştı. JPMorgan Chase’in tüketici bankası aynı zamanda büyük bir taşıt kredisi birimi. Ancak banka Tesla marka araçların ya da diğer elektrikli araçların ilk dönemlerde destekleyicisi olmayı tercih etmedi. Bankacılar elektrikli araç bataryalarının uzun vadeli değeri konusunda endişelerini dile getirdi.

Daha sonra Chase yetkilileri, Tesla araçlar için satışlarda birincil kredi kurumu konumuna gelebilmek için Musk ile iletişime geçti. Bankanın Maserati ve Jaguar ile benzer anlaşmaları bulunsa da teklif Musk tarafından reddedildi. Banka yakın zamanda benzer bir anlaşmayı Tesla’nın rakibi Rivian Automotive ile imzaladı. Şirket aynı zamanda müşterilerinin Tesla araç alımlarında son dönemde daha fazla finansman sağlamaya başladı.

Geçtiğimiz hafta açılan davanın iki şirket arasındaki gerilimi yükseltmesi bekleniyor. Tesla, Musk’ı hakaret davasında başarılı bir şekilde savunan Avukat Alex Spiro tarafından temsil edilecek. Davada JPMorgan, 2014 yılında Tesla’nın kuruluşunda büyük rol oynayan işlemler nedeniyle şirket tarafından verilen garantileri öne sürdü. Tesla verilen garantilerin 2021 yılında son bulmasıyla, hisseleri anlaşmaya varılan fiyat üzerinde işlem gördüğü takdirde JPMorgan’a nakit ya da hisse olarak ödeme yapacaktı. Kontratların süresi 2021’in haziran ayında dolarken, Tesla hisseleri de yükseldi.

JPMorgan ödeme talep ettiğinde ise, Tesla süreçte yapılan düzenlemeleri görmezden gelerek, ilk fiyattan ödeme yaptı.

İngiltere'de ev ve iş yerlerine şarj istasyonu zorunluluğu geliyor

 

Kripto ürünler çıkarmakla ilgilenen varlık yönetim şirketi sayısı artıyor

 

İngiltere'nin dev bankası haftada 4 gün mesaiye geçti!

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)