Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
2018 FIFA Dünya Kupası maçlarının oynandığı Rusya'ya bazı meyvelerin ihracatı önemli oranda artış gösterdi. Uludağ İhracatçılar Birliğinden alınan bilgiye göre, Türkiye geneli yaş meyve ve sebze ihracatı ocak-haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine göre miktar bazında yüzde 16 artışla 2 milyon 63 bin ton, değer bazında yüzde 23 artışla 1 milyar 175 milyon 565 bin dolar olarak gerçekleşti.
Türkiye'nin bu yıl haziran sonuna kadar yurt dışına gönderdiği meyve ve sebzenin yüzde 21'ini Rusya tüketti. Değer bazında en çok ihracat da Rusya'ya yapıldı. Rusya'yı 135 milyon 191 bin dolarla Irak ve 118 milyon 826 bin dolarla Almanya takip etti.
MEYVE İHRACATINDA İLK 5 ÜRÜN
Bu yılın ilk yarısında en çok ihraç edilen 5 meyve, elma, şeftali, kiraz, kayısı ve nar oldu. Kiraz ihracatı yüzde 61 artarak 60,8 bin, şeftali yüzde 43 yükselerek 64,6 bin, kayısı yüzde 41 artışla 56,6 bin, nar yüzde 32 yükselişle 83,8 bin ve elma ise yüzde 9 artarak 128,4 bin tona çıktı.
Dünya Kupası maçlarının yapıldığı Rusya'ya bu meyvelerin dış satımında önemli oranlarda artışlar yaşandı.
Türkiye'nin şeftali dış satımında Rusya 1. sırada yer aldı. Elma, kiraz, kayısı ve narda ise Rusya en fazla ürün alan 2. ülke oldu.
Rusya'ya elma ihracatı 87 katına çıkarak 38,6 bin tona, şeftali yüzde 40 yükselerek 42,2 bin tona ulaşırken, kiraz dış satımı ise yüzde 118 artışla 18,5 bin ton oldu.
Geçen yıl Rusya'ya hiç gönderilmeyen narın ihracatı bu yılın 6 ayında 16,7 bin tona çıkarken, kayısı dış satımı geçen yılla hemen hemen aynı kalarak 20 bin ton olarak gerçekleşti.
Rusya'ya yapılan şeftali ihracatından 42 milyon, elmadan 30,5 milyon, kirazdan 25,5 milyon, kayısıdan 17,4 milyon ve nardan ise 12,5 milyon dolar gelir sağlandı.
"DÜNYA KUPASI'NA GİRENLER RUSYA'DA TÜRK MEYVESİ TÜKETTİ"
Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Senih Yazgan, AA muhabirine, bu yıl meyve tutumunun ve kalitesinin iyi olduğunu söyledi.
Birçok üründe yakalanan iyi kalitenin ihracata olumlu yansıdığını vurgulayan Yazgan, genel olarak ilk 6 aylık ihracatta yaşanan artışın sevindirici olduğunu anlattı.
Yazgan, Rusya'ya yönelik yaş meyve ihracatındaki artışın da kendilerini mutlu ettiğini belirterek, "Rusya'ya yönelik meyve dış satımında Dünya Kupası'nın mutlaka etkisi var ancak gelişen ilişkiler de önemli. Mesela elma, yaşanan olaylardan sonra kesilmişti. Problemler çözüldü, karşı tarafın direnci kalktı ve ihracat iyi gitmeye başladı. Dünya Kupası'na gidenler Rusya'da Türk meyvesi tüketti." dedi.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.