Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye'de Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından belirlenen serbest tüketici limitleri 2016 yılı başında aylık 120 liralık elektrik faturasına denk gelen 3.600 kWh'a indirildi. Bu sayede kendi elektrik tedarikçisini seçebilen abone sayısı eylül ayı sonu itibarıyla 2.5 milyonu geçti. Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. (EPİAŞ) verilerine göre, son iki yıl içinde serbest tüketici sayısında büyük artış gözlenirken, bu dönemde 1 milyon 327 bin abone daha sisteme dahil oldu. Serbest tüketici olma hakkı bulunan 2.5 milyon abonenin 1.1 milyonu bu haktan faydalandı. Piyasa oyuncuları ise 2002'den bu yana kademeli olarak düşürülen limitlerin gelecek yıldan itibaren sıfırlanacağını öngörüp yatırımlarını hızlandırdı.
ABONELER BEĞENDİĞİNİ SEÇECEK
CLK Boğaziçi Elektrik Genel Müdürü İbrahim Gümüşlü, serbest tüketici olma yolunda şirketlerin abonelere özel fayda kampanyaları düzenleyip kendilerini tercih ettirmeye çalıştıklarını söyledi. Özelleştirmelerden önce elektrik idaresi ile vatandaşın ilişkisinin sadece 'sayaç okuma ve faturaların ödenmesi' üzerinden seyrettiğini anlatan Gümüşlü, "Serbest tüketici limitinin sıfırlanmasıyla birlikte müşteri kendisine beğendiği hizmeti veren şirketi seçecek" dedi.
14 YILDA BÜYÜK ARTIŞ
Türkiye'de 2002'de yıllık kullanımı 9 milyon kWh ile başlayan serbest tüketici limiti uygulaması aradan geçen 14 yıllık sürede alanını genişletti.
EPDK tarafından 2016'nın limiti 3.6 bin kWh olarak belirlendi. Bu da aylık 120 liralık faturaya denk geliyor.
2009'da Türkiye'de 379 serbest tüketici abone ve bin 789 sayaç bulunuyordu.
419 bin ile İstanbul en fazla serbest tüketicinin bulunduğu il olarak öne çıkıyor. Sabah
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.