Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSINGUNDEMI.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Elektrikli otomobilleri tercih etmenin birçok farklı nedeni var. Bunlar arasında yüksek teknoloji, yakıt tasarrufu ve çevre dostu olma gibi nedenler sıralanabilir. Ancak YahooFinance’in haberine göre sigorta maliyetlerini bu nedenler arasında göstermek pek mümkün gözükmüyor.
Haberde bir elektrikli otomobille (EV) geleneksel bir otomobilin sigorta kapsamının ne kadar farklı olduğu tartışılıyor.
Elektrikli araçlarda kasko
Sadece bir EV kullandığınız için özel bir elektrikli araç kasko poliçesi satın almanıza gerek yok. İster benzinle isterse de elektrikle çalışan bir arabanız olsun, araç sigortalarının kapsamları aynıdır. Bunun dışında ayrıca satın almanız gereken özel bir poliçe bulunmuyor.
Seçtiğiniz kapsama ve hatta nerede yaşadığınıza bağlı olarak EV araç sigortası poliçeleri aşağıdakine benzer bir kombinasyondan oluşacaktır:
- Sorumluluk: Sebep olduğunuz bir kazada zarar gören diğer kişilerin maddi ve bedensel yaralanmalarda mağduriyetleri gidermeye odaklanır. Türkiye’de ise bu mağduriyetleri karşılamak için zorunlu trafik sigortası sistemi uygulanmaktadır.
- Kaza sigortası: Karıştığınız bir kazada hatalı sürücü olmanız durumunda aracınızı onarmak veya değiştirmek için
- Vandalizm, hırsızlık veya meteorolojik olaylar sonucu kaza dışı hasarlar için
- Sigortasız veya eksik sigortası olan, maddi durumu aracınızın kaza maliyetlerini karşılamaya yetmeyen bir sürücünün size çarpması durumunda
- Sakatlanmalar sonucu tıbbi giderlerinizi, çalışamadığınız süre içerisinde kaybedilen geliri veya evde sağlık harcamalarını karşılamak için
- Kaza sonrası tıbbi prosedürlerde yardımcı olmak için sağlık sigortası, kesinti, reçete ve diğer hastane ücretlerinin ödenmesi için uygulanan teminat.
Elbette tercih edilen sigortanın poliçesine ve uygulanan kampanyalara göre sigorta ücretleri ve poliçe kapsamları değişkenlik gösterir. Bu noktada bazı elektrikli araçlar firmaları araçları için özel bir poliçe seçeneği de bulunduruyor. Örneğin ABD’nin bazı eyaletlerinde Tesla’nın sunduğu araç sigortası yukarıda belirtilen teminat seçeneklerinin çoğunu karşılıyor.
Gelecekte ise şirketler araçların yüksek voltajlı bataryalarını, evde şarj istasyonlarını ve diğer elektrikli araç ekipmanlarını otomobil sigortası poliçeleri içerisinde sunmaya başlayabilir.
Elektrikli araç sigorta maliyetleri
Sigorta ve kasko işlemlerinde kaza geçmişiniz, yaşınız, kredi geçmişiniz, nerede olduğunuz ve satın aldığınız araç maliyetler için önemli kriterlerdir. Ancak genellikle EV’lerin sigorta primleri benzinli araçlardan çok daha yüksektir.
ElV’lerde sigorta maliyetlerinizi etkileyebilecek önemli hususlar vardır. Akılda tutulması gereken birkaç konu ise şöyle:
Elektrikli araçlar, değiştirilmesi maliyetli ve tedarik edilmesi zor olabilecek, daha yeni ve daha güncel teknolojiye sahip olma eğilimindedir.
EV'lerin satın alma maliyeti giderek düşüyor olsa da, bu araçlar hâlâ rakipleri benzinli araçlardan ortalama olarak daha pahalıdır. Daha yüksek değiştirme maliyeti nedeniyle, sigortacılar tam kapsamlı poliçeler için daha fazla ücret talep edebilir.
EV'niz bir kazaya karışırsa, elektrik motoruna güç sağlayan yüksek voltajlı pil hasar görebilir ve değiştirilmesi gerekebilir. Aracınızın fiyatına bağlı olarak, pil takımının değiştirilmesi on binlerce dolara mal olabilir.
Bazı EV'ler için parçalar, görece düşük kapsamlı üretim süreçleri nedeniyle sınırlı olabilir. Bu nedenle, onarım süreci önemli ölçüde daha pahalı hale gelebilir ve uzun süreli gecikmeler yaşanabilir.
Tüm otomobil tamircileri EV'ler üzerinde çalışacak donanıma sahip değildir. Dolayısıyla aracınızı bir kazadan sonra özel bir mağazaya götürmeniz gerekebilir. Bu, sigorta şirketiniz için daha maliyetli olacaktır.
Pazarama ile Anadolu Sigorta, güçlü bir iş birliğine imza attı
Kartalkaya'da yanan oteli sigortalayan Euroka'dan ilk açıklama
Anadolu Sigorta'dan sokak hayvanlarına rehabilitasyon desteği
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.