Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Kahramanmaraş'ın Afşin İlçesine 17 kilometre uzaklıkta bulunan Afşin Elbistan B Termik Santrali'nin atık sıcak suyu ile 2013 yılında ilçede 12 bin konutun ısıtılması için çalışmalar yapılıyor.
Afşin Belediye Başkanı Fazlı Aydoğan, yaptığı açıklamada, B Termik Santrali'nden alınacak atık sıcak su ile konutların ısıtılmasına ilişkin olarak hazırlanan projenin, Elektrik Üretim Anonim Şirketi'nin (EÜAŞ) 2012 yılı yatırım programına alındığını söyledi.
İÇME SUYU DAĞITIR GİBİ DAĞITILACAK
Santralden alınacak olan atık sıcak suyun, ilçeye 110 derecelik bir ısı ile gireceğini ve 60 derecelik bir ısı ile çıkacağını ifade eden Aydoğan, şu bilgileri verdi:
''Bu proje, Afşin açısından çok isabetli bir döneme denk geldi. Belediye olarak, 2013 yılına kadar içme suyu şebekemizi yenileyeceğiz. Yeni şebeke için açtığımız kanallara bu sıcak suyun gelişi ve soğuk suyun gidişi için gerekli boruları da döşemiş olacağız. Su 110 derecelik bir ısı ile şehre girecek, 60 derecelik bir ısı ile şehirden çıkacak.
İçme suyu dağıtır gibi sıcak su dağıtacağız. Atık sıcak su ile konutların ısıtılması konusu oldukça basit bir teknoloji ve çok büyük maliyet gerektirmiyor. Sıcak suyu isteyen kişi dairesine alacak. Dairelere takılacak ısıölçer cihazı ile hangi daireye ne kadar sıcak su girişi yapılmış bu cihaz sayesinde belirlenecek. Afşin merkeze 17 kilometrelik bir mesafeden sıcak su gelecek.''
SÖZLEŞME YAPILACAK
Belediye olarak, atık su ile ısınma projesi ile ilgili gelişmeleri yakından takip ettiklerini dile getiren Başkan Aydoğan, şöyle konuştu:
''Termik santralleri ile öncelikle Afşin'in kaloriferli bölgelerini ısıtma konusunda bir çalışmamız vardı, bu proje adım adım ilerliyor. Şu an 2012 yatırım programına EÜAŞ almış durumda ve Devlet Planlama Teşkilatı Resmi Gazetede yayınlayarak EÜAŞ'ın yatırımını sağlayacak. Biz de EÜAŞ'tan sıcak su alımı ile alakalı ihaleyi takip edeceğiz. B santrali esas alınmak üzere ihale sonucunda inşallah bir sözleşme yapacağız.
Bu sözleşmenin arkasında EÜAŞ Genel Müdürlüğü B Santraline sıcak su tesisatını kurmak için ihaleye çıkacak ve biz de onunla eş güdümlü olarak şu anda şehrin ısıtılabilecek bölgeleri için bir proje hazırlayacağız. Ümit ediyorum ki 2012 yılı bitene kadar bu işlemler gerçekleşir. 2013'ün kışında şehrimizi termik santrallerin sıcak suyundan faydalanarak ısıtacağız.''
''HEDEF 70 BİN KONUT ISITABİLMEK"
Başkan Aydoğan, 2013 yılında ilçedeki 12 bin konutun ısınmasını sağladıktan sonra bu alandaki çalışmaların devam edeceğini ve hedeflerinin 3-4 yıllık bir sürede, ilçede bulunan 70 bin konutun tamamını atık sıcak su ile ısıtmak olduğunu dile getirdi.
B Termik Santrali'nden çıkan sıcak atık suyun, 70 bin konutun ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede olduğunu ifade eden Başkan Aydoğan, ''Biz ilk etapta hazırda bulunan kaloriferli toplu konutları ve kamu kuruluşlarını ısıtacağız. Daha sonra da Afşin'in her yerinde bu sıcak su projesini uygulayacağız. Hatta çevremizde bulunan il ve ilçeler isterlerse bu sistemden yararlanabilir'' diye konuştu.
Atık sıcak su ile konutların ısıtılmasının, ilçeye çevre kirliliğinin önlenmesi konusunda da çok büyük katkı sağlayacağına işaret eden Aydoğan, şunları kaydetti:
''Konutlarımız kaloriferli sisteme geçtikçe bu projeden faydalanacak. Bu proje hava kirliliği açısından, çevre kirliliği açısından ve maliyet açısından müthiş bir fayda sağlayacak. Hemşehrilerimiz zaman zaman doğal gaz ile alakalı çalışmaları duyuyorlardır. Doğalgaz, termik santrallerine gelecek, biz şehrimize de getirebiliriz.
Ancak maliyet açısından sıcak su yüzde 30 doğalgaza nazaran daha ucuz ve sıcak suyun tesisat döşemeciliği ve işletmeciliği de doğal gazagöre ucuz. Doğalgaz dışarıya bağımlı bir sistem ama sıcak su her zaman elimizde bulunan ve boşa giden bir su. Şu anda, son tespitlere göre Türkiye'de 4 milyar liralık atık ısı var ve maalesef ülkemiz bu ısıdan faydalanamamaktadır. İnşallah Afşin ilk faydalanan şehirlerden birisi olacaktır.''
BACA GAZINDAN ELEKTRİK ÜRETECEK
Batıçim Yönetim Kurulu Başkanvekili ve Murahhas Üyesi Tufan Ünal, Grup şirketi Batıenerji'nin enerji alanında özelleştirme ihalesiyle Kovada 1 ve Kovada 2 hidroelektrik santrallerini 49 yıllığına işletmeye aldığını, bu iki santralden yıllık 70 milyon kilovat saat enerji üretmeyi öngördükleri söyledi. Ünal, şu bilgileri verdi:
''Deneme üretimlerine başladık. Bu tesislerde üretilen enerjiyle her yıl 1 milyon 665 bin ağacın sağlayabileceğine eşdeğer 37 bin ton karbondioksit emisyonuna engel olacağız. Grubun 45 megavat kurulu güce sahip doğalgaz santrali faaliyetine devam ediyor. Bunlara ek olarak çimento tesislerimizde bacadan çıkan atık ısının enerji üretiminde değerlendirilmesine yönelik yatırım yaptık. Toplam 28 milyon dolarlık yatırımla nisan ayından itibaren Batıçim'de 70-75 milyon kilovat saat, Batısöke'de ise 40-45 milyon kilovat saat elektrik üretmeye başlayacağız. Bu üretim toplam enerji giderlerimizin yüzde 30'unu karşılayacak ve bize önemli bir maliyet avantajı getirecek.
'' Ünal, iki tesiste atık ısıdan elde edilecek enerjinin 2 milyon 300 bin ağacın yıllık karbon tutma miktarına eşdeğer karbon emisyon azalımı sağlayacağını belirtti.
TOZA KARŞI TORBALI SİSTEM
Çimento fabrikalarının diğer sektörlerdeki gibi üretim proseslerinde kimyasal bileşen kullanmadığını, kimyasal bir atığın söz konusu olmadığını savunan Ünal, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Çimento sektörünün kimyasal veya insan sağlığına zararlı başka bir atığı olamaz, toz kaynaklı fiziki kirliliği ortadan kaldırmak için de ciddi yatırım yapıyoruz. Atık ısı santralleri bu anlamda önemli bir adım olacak. Karbon salınımını önemli ölçüde azaltacağız. Ayrıca mevcut tesislerimizde torbalı filtre uygulamasına dönüyoruz. Elektrik kesintileri ya da tesisteki dur kalk sırasında filtrelerin devre dışı kalması gibi sorunlar ortadan kalkmış olacak. Buna 3 milyon avroluk yatırım yapıyoruz. Ayrıca ocak aşamasında da toz oluşumunu engellemek için de asfaltlama ve kapalı sistem çalışmaya yönelik yatırımlarımız devam ediyor. Bu yatırımlarla çevresel açıdan önemli mesafe kaydetmiş olacağız.
'' Ünal, bu yatırımlarla çevrecilerin tesise yönelik eleştirilerinin son bulup bulmayacağı yönündeki soruya, plansız kentleşme nedeniyle çimento tesisinin çevresinde emniyet şeridi oluşturulamadığını, plansız biçimde yapılan konutların neredeyse fabrika duvarına dayanacak kadar yakın olması nedeniyle bu tür şikayetlerin son bulmasını beklemediklerini ifade etti.
Tufan Ünal, bir süre önce Alman Hotrock grubuna satılan Enda Enerji Holding'i grup olarak almak istediklerini, Hotrock'a yakın bir fiyat vermelerine rağmen bunun mümkün olmadığını söyledi. Kendisinin de Enda'nın ortakları arasında yer aldığını anlatan Ünal, Alman şirketin büyüklüğüne ve ciddiyetine ilişkin yeterli veriye ulaşamadığını belirterek, ortakların gelecekte satıştan dolayı pişman olmamasını umduklarını ifade etti. Sabah
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.