Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, elektrik sektörünün merakla beklediği “kapasite mekanizması” çalışmasına ilişkin bilgi verdi.
Gazete Habertürk'ten Olcay Aydilek’in haberine göre Yılmaz, bu mekanizma ile elektrikte arz güvenliğinin temin edileceğini, santralların emre amadeliğinin (çalışmaya hazır) güvence altına alınacağını söyledi. Yılmaz, Avrupa’da da benzerleri görülen uygulama ile yerli kaynaklara öncelik vermek koşuluyla mekanizma kapsamında yer alan santrallara belli bir kapasite bedelinin ödeneceğini kaydetti. Yılmaz, mevzuat çalışması tamamlanmak üzere olan kapasite mekanizması düzenlemesi kısa süre içinde Resmi Gazete’de yayımlamayı hedeflediklerini söyledi.
Mustafa Yılmaz
NEDEN İHTİYAÇ DUYULDU?
Kaynaklara göre bu sisteme ihtiyaç duyulmasının sebebi şu: “Türkiye’nin elektrikteki kurulu gücü eylül sonu itibarıyla 81 bin 647 megavata yükseldi. Arz, talebin ciddi biçimde üstüne çıktı. Doğalgaz santralları, maliyetlerinin yüksek, piyasada elektrik fiyatının düşük olması nedeniyle üretim yapma konusunda isteksiz davranıyor. İşletme sahipleri, piyasadaki elektrik fiyatları nedeniyle bazı doğalgaz santrallarını söküp başka ülkelere taşıyor. Yerli kömür ile çalışan özellikle özelleştirilen santrallarda, maliyetlerin yüksekliği nedeniyle finansal zorluklar yaşanıyor. Bu da üretim ve tüketim dengesi ile arz güvenliği açısından soru işaretlerine yol açıyor.”
ÖNGÖRÜLEN BEDELLER
- YERLİ KÖMÜR: 21-22 kuruş.
- DOĞALGAZ: 17-18 kuruş.
- İTHAL KÖMÜR: 15 kuruş.
(Birim elektrik için kapasite bedelleri)
FARKI TEİAŞ ÖDEYECEK
Kaynaklar; yerli kömür, doğalgaz, ithal kömür ile çalışan santrallara megavat başına ödenecek kapasite bedeli üzerinde çalışıldığını kaydetti.
Devlet, bu kapsama girecek santrallara, birim elektrik üretim maliyetlerinin piyasa fiyatının altında kalması halinde “kapasite mekanizması” üzerinden belli bir tutarda destek olacak. Santrallara verilecek destek tutarının tavanı üzerinde çalışma sürüyor. Kaynaklar, “Sınırsız bir finansman söz konusu değil. O nedenle verilecek desteğin üst sınırı ya da bir tavanı olacak” dedi. Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ), destek ödemelerini yapacak. Bu sistemin öngörülen maliyetinin (destek tutarına bağlı olarak değişecek) 1.5 milyar TL - 2 milyar TL arasında olacağı hesaplanıyor.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.