Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, faturaya yansıyan ‘kapama-açma’ ücretine itiraz edip, ücretin iadesinin sağlanabileceğini söyledi.
TEPKİ YAĞDI
Elektrik faturalarının son ödeme tarihinden sonra ödenmesi durumunda faturaya yansıyan ‘kapama-açma” bedeliyle ilgili karışıklık sürüyor. Vatandaşlar, elektrik kesintisi olmadığı halde ‘kapama-açma’ bedeli ödediklerini belirterek duruma tepki gösterdi. Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu ise, elektrik dağıtım şirketleriyle ilgili kendilerine ulaşan şikayetleri değerlendirdi. Vatandaşların en çok şikayet ettiği konular arasında faturalara yansıyan “kapama-açma” bedelinin bulunduğunu anlatan Ağaoğlu, yaşanan karışıklığa değindi.
BU ÜCRET TALEP EDİLEMEZ
Ağaoğlu, “Dağıtım şirketlerinin son ödeme tarihinden en az 10 gün önce müşterilerine faturayı tebliğ etmesi gerekiyor. Ancak son ödeme tarihine 2-3 gün kala faturalar kapılarına bırakılıyor. 1 gün geç ödeyenlerden de ‘kapama-açma’ bedeli alınıyor. Oysa elektrik piyasasıyla müşteri hizmetleri yönetmeliği açıkça ‘kesme-açma yapılmayan abonelerden kesme-açma ücreti talep edilemez’ diyor. Talep eden bazı özel şirketlerin uyguladığı bu sistem ise kazanç kapısı haline dönüştüğünü gösteriyor” dedi.
“PARANIN İADESİ YÖNÜNDE KARAR ALDIRABİLİRSİNİZ”
Faturalar konusunda tüketicilere uyarılarda bulunan Ağaoğlu, “Elektrik dağıtım şirketleri aralarında anlaşmış gibi vatandaşlar faturalarını son ödeme tarihinden 1 gün geç ödese 19 lira 10 kuruş bedel istemekte. Bunun fark edilmeme halinde ise bir sonraki aya geçen ayın o fatura bedeli yansıtılmakta. Eğer ki faturanızda 19 lira 10 kuruş kesme-açma bedeli görüyorsanız ve elektriğinizde fiilen kesilmemişse buna derhal itiraz edin. Elektrik idaresi paranızı geri vermezse ikamet ettiğiniz yerdeki tüketici hakem heyetine başvurarak bunun iadesine karar aldırabilirsiniz” diye konuştu.
Faturalarından yakınan İdris Aydın isimli vatandaş, “Geçen aylarda elektriğim kesilmediği halde açma-kapama parası bana da geldi. Ödemek zorunda kaldığım için ödedim” şeklinde konuştu.
Faturalarının çoğu kez tarihinden sonra eve geldiğini söyleyen bazı vatandaşlar ise, “Uygulanan sistem sömürücü bir düzendir. Uygulanan bu sistem garip insana bir zulümdür. Evde olmayıp tatile giden vatandaşlarımız ne yapacak? Ya da akrabasının hastalığıyla, ameliyatıyla uğraşıyorsa vatandaş o haliyle elektriğini mi düşünecek?” dediler.
BEDAŞ: “KESME-BAĞLAMA SÜREÇLERİ İLE İLGİLİ ÇOK HASSAS DAVRANIYORUZ”
Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş. (BEDAŞ) ise, ödeme bildirimlerinin Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği’nin 21. maddesi gereğince fatura son ödeme tarihinden en az 10 gün önce tebliğ edildiğini bildirdi. Son ödeme tarihine kadar ödeme yapılmaması durumunda faturanın son ödeme tarihini izleyen ilk beş iş günü içerisinde ikinci bir yazılı bildirimde bulunulduğu, ödeme yükümlülüğünün belirtilen sürede yerine getirilmemesi halinde ise kesinti uygulandığı açıklandı. Ödemelerin gerçekleştirildiği gün içerisinde elektriğin kullanıma açıldığı belirtilerek, “BEDAŞ olarak kesme-bağlama süreçleri ile ilgili çok hassas davrandığımızı belirtmek isteriz. Kesme-bağlama ücretleri EPDK tarafından iş sürecinin maliyetleri için belirlenmektedir” ifadelerine yer verildi.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.