Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Satın alma gücü paritesi baz alınarak yapılan uluslararası bir çalışmaya göre G20 ülkeleri arasında en yüksek elektrik fiyatına sahip üçüncü ülke Türkiye. Birinci ve ikinci sıralarda ise sırasıyla Almanya ve İtalya bulunuyor.
Fiyat karşılaştırmaları hizmeti veren Verivox isimli Alman şirketin yaptığı ve eylül ayında yayımlanan çalışmada, 126 ülkedeki ortalama elektrik fiyatları ortalama kişi başı gayri safi milli hasılaya oranla hesaplandı.
Çalışma, satın alma gücü paritesine göre dünyanın en pahalı elektrik fiyatlarının, halkın bir kısmının elektriğe dahi ulaşamadığı Afrika ve Latin Amerika ülkelerinde olduğunu gösterdi. Listenin başını Ruanda çekerken, arkasından Nikaragua ve Burkina Faso geldi.
En ucuz elektriğin ise Sudan, Etiyopya ve Zimbabve'de olduğu belirtildi.
Dünya sıralamasında Türkiye 41'inci olarak yer alırken, en gelişmiş 20 ülkenin oluşturduğu G20 grubunda ise 3'üncü sıraya yerleşti.
G20 ülkeleri arasında en pahalı elektrik Almanya'da ve İtalya'da tespit edildi. G20 arasında en ucuz elektrik ise sırasıyla Suudi Arabistan, Kanada ve Çin'de bulunuyor.
Veriler nasıl elde ediliyor?
Verivox, bu tabloları oluştururken ülkelerdeki elektrik dağıtım şirketlerinin ortalama elektrik fiyatlarını baz aldığını açıklıyor.
Bu fiyatlar daha sonra satın alma gücü paritesine oranlanıyor. Yani yıllık kişi başına düşen gayri safi milli hasılanın az olduğu ülkelerde, elektrik dolar üzerinden ucuz olsa bile, satın alma gücüne göre pahalı olarak hesaplanabiliyor.
Sonuç olarak edilen sayılar, ülkelerdeki fiyatları birbirleriyle karşılaştırmaya imkan sağlıyor.
Elektriğe bugünden geçerli olmak üzere zam geldi
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.