Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Bir yıldan uzun bir süre önce ülkede Bitcoin’i resmi para birimi haline getiren El Salvador, kripto yolculuğunda 60 milyon dolar zarara uğradı. Aynı süreç içerisinde Bitcoin’in yüzde 60 değer kaybetmiş olması nedeniyle, Orta Amerika ülkesinde benimseme ve kullanım oranlarının oldukça düşük kaldığı belirtildi. El Salvadorluların yüzde 70’inden fazlasının geleneksel finans hizmetlerine erişimi olmadığının da altı çizildi.
Aktarılan detaylara göre; ülkede Bitcoin’i resmi para birimi haline getiren yasa, finansal katılımı teşvik etmek ve El Salvadorluların para gönderme, alma ve harcama şeklini değiştirmek hedefleriyle 7 Eylül 2021 tarihinde yürürlüğe girmişti. Bu doğrultuda El Salvador, işlem ücreti almayan ve sınır ötesi işlemlere de olanak tanıyan Chivo isimli bir dijital cüzdan uygulamasını kullanıma sunmuştu.
Cointelegraph'tan Doğa Yurduneri'nin haberine göre, güncel olarak ülke nüfusunun yüzde 60’ının Chivo uygulamasını kullandığı kaydedildi. Bu oranın, 4 milyon kişiye karşılık geldiğinin de altı çizildi. Aynı zamanda ülkede, fiyatların Bitcoin bazında listelendiği ve vergilerin de Bitcoin ile ödenebildiği bildirildi.
İşletmelerin yüzde 86'sı Bitcoin’i bir ödeme yöntemi olarak kabul etmiyor
37 yaşındaki El Salvador vatandaşı Edgardo Acevedo ise Bitcoin’in ülkede yalnızca bir sohbet konusu olarak kaldığına işaret etti. Bitcoin ile ödeme yapmak isteyen az sayıda El Salvadorlu olduğu için popüler kripto para biriminin benimsenme oranlarının, oldukça düşük kaldığı görüldü.
Bununla birlikte; ülkede her 100 küçük ve orta ölçekli işletmeden 76’sı, hala Bitcoin’i bir ödeme yöntemi olarak kabul etmiyor. İşletmelerin yüzde 86’sı, Bitcoin ile satış yapmıyor ve yüzde 20’sinin kriptoyla ödeme kabul etmeye yönelik yasal zorunluluğa rağmen Bitcoin’ini hala benimsemediği görülüyor. Acevedo, konuyla ilgili olarak “Ekonomik anlamda hiçbir şeyin değişmediğini söyleyebilirim” diyor.
Ayrıca El Salvador’un Borç/GSYİH (Gayri Safi Yurt İçi Hasıla) oranının 2022’de yüzde 87’ye ulaştığı ve ülkenin borç temerrüdüne karşı savunmasız hale geldiği ifade ediliyor. Ülke yerlileri de daha önce yaşadıkları dolandırıcılık ve siber saldırı faaliyetlerine ilişkin deneyimleri nedeniyle Bitcoin’e karşı şüpheci bir tutum sergiliyor. Bu tutum, benimseme oranının düşük kalmasına önemli bir katkı sağlıyor.
Binance'den kripto madenciliği için 500 milyon dolarlık fon
Kripto suçları Ekim ayında rekor kırdı
Kripto, merkezileşmeye mi zorlanıyor?
k
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.