<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiEkonomistlerin cari işlemler beklentisi belli oldu----

Ekonomistlerin cari işlemler beklentisi belli oldu

Ekonomistlerin cari işlemler beklentisi belli oldu
06 Mart 2024 - 15:37 www.finansingundemi.com

Ekonomistlerin ocak ayı cari işlemler tahmini 2,55 milyar dolar açık oldu

Foreks Haber cari işlemler anketi sonuçlandı. Ocak ayı cari işlemler medyan tahmini 2 milyar 550 milyon dolar açık, ortalama tahmin ise 2 milyar 669 milyon dolar açık yönünde gerçekleşti.

Foreks Haber'in 11 ekonomist ile düzenlediği ankete göre, Ocak ayı cari işlemler tahmininde en yüksek beklenti 2 milyar 250 milyon dolar fazla olurken, en düşük beklenti ise 3 milyar 500 milyon dolar açık şeklinde oluştu.

Aralık ayında cari işlemler verisi 3,1 milyar dolar açık beklenirken, 2,1 milyar dolar açık seviyesinde açıklanmıştı.

Ekonomistlerin 2024 yılı cari işlemler medyan beklentisi 33 milyar dolar açık olurken, ortalama tahmin ise milyar 30 milyar 218 milyon dolar açık oldu. En yüksek ve en düşük tahminler sırasıyla, milyar dolar ve milyar milyon dolar açık olarak gerçekleşti. Geçen ay düzenlenen Foreks Haber anketinde Yıl sonu beklentisi 35 milyar dolar açık yönünde gerçekleşmişti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 12 aylık cari açık verisinin 60 milyar doların üzerine çıktığını hatırlatarak, "Aralık'ta 45 milyar dolara geriledi. 2 aylık dış ticaret rakamlarına bakarsak 13,2 milyar dolarlık iyileşme var. Cari açık Şubat-Mart aylarında 30-35 milyar dolar aralığına inecek." açıklamasında bulunmuştu.

Garanti BBVA Ekonomisti Tuğçe Tatoğlu, son aylarda, parasal sıkılaştırma politikalarının gecikmeli etkilerinin sonucu olarak iç talepte başlayan kademeli yavaşlama ve altın ithalatında gözlenen normalleşme etkisiyle ithalat eğiliminde bir miktar düşüş gözlendiğine işaret etti. Ancak Şubat ayı öncü dış ticaret verilerinin gösterdiği üzere, ithalat eğilimindeki iyileşmenin terse dönerek sınırlı da olsa bir bozulma gösterdiğini vurgulayan Tatoğlu, "Takip ettiğimiz yüksek frekanslı verilere göre, son dönemde finansal koşullar az gevşeme yününde değişti, tüketim talebi hala güçlü devam ediyor ve tüketici kredilerinde de bir ivmelenme söz konusu. Bu durum, arzu edilen dengelenmeyi yavaşlatırken ilave sıkılaştırıcı yönde adımlar gerektiriyor. Nitekim Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) iletişiminde de son aldığı aksiyonlarda da bu yönde gelişmeler izlendiğini belirten Tuğçe Tatoğlu, "Seçim sonrası dönemde de parasal duruşun daha da güçlendirildiği ve maliye politikasının da harcamalar konusunda daha temkinli olacağı bir görünüm tahmin ediyoruz. Bu noktada, enerji fiyatlarının görece normalleşmesi olumlu bir etki yaratırken iç talebi sınırlamaya yönelik ilave beklediğimiz tedbirler de ithalat talebini baskılayacak." dedi.

Diğer yandan döngüsel olarak zayıf seyreden dış talebin ihracat performansı üzerinde sınırlayıcı kalmaya devam ettiğine değinen Tuğçe Tatoğlu, "Ancak biz bu seyrin ikinci çeyrekten itibaren özellikle Avrupa ekonomilerinde beklediğimiz toparlanma ile iyileşme yönünde değişmesini bekliyoruz. Bu minvalde, tüm yıl için büyüme beklentimiz %3.5 olurken, kompozisyonunun da daha dengeli oluşmasını öngörüyoruz. Dolayısıyla bu yıl için cari açık beklentimiz 24 milyar dolar, milli gelire oranla ise %2’ye tekabül ediyor. Finansman tarafında ise son dönemde portföy girişleri ve borçlanmalar olarak iyileşen koşulların devam edeceğini, zaman içinde doğrudan yabancı finansmanının da hızlanacağını tahmin ediyoruz." diyerek görüşlerini aktardı.

Ocak ayı cari işlemler verisi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından 12 Mart Salı günü saat 10.00'da açıklanacak.

Türkiye ekonomisi yüzde 4 büyüdü

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)