Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Piyasalar Hafize Gaye Erkan’ın Merkez Bankası (TCMB) başkanlığına, Mehmet Şimşek’in ise Hazine ve Maliye Bakanlığı’na atanmasının ardından bugün açıklanacak Para Politikası Kurulu (PPK) kararına kilitlendi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Hafize Gaye Erkan Başkanlığı'nda bugün ilk faiz kararını açıklayacak. Karar saat 14.00'te açıklanacak.
NTV'den Orhan Oğuz'un haberine göre, Merkez Bankası'nın 27 ay sonra ilk kez faiz artırımına gitmesi beklenirken, yabancı bankaların Faiz oranlarına ilişkin tahmin aralığı ise yüzde 14 ve yüzde 40 seviyelerinde değişiyor.
ABD’li finans ajansı Bloomberg, TCMB’nin bugünkü faiz kararı öncesinde dikkat çeken bir analize yer verdi.
Haberde uluslararası finans kuruluşlarının tahminlerinin birbirlerinden oldukça farklı olduğu bir dönemde iki eski Wall Street Bankacısı olan Mehmet Şimşek ve Hafize Gaye Erkan’ın zorlu bir sınavla karşı karşıya olduğu belirtildi.
"ORTODOKS POLİTİKALARA DÖNÜŞTE EN BÜYÜK ADIM"
Haberde "22 Haziran'daki karar ekonomide ortodoks politikalara dönüşte şimdiye kadarki en büyük adım olabilir ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni yönetiminin gidişatını belirleyebilir" ifadeleri dikkat çekti.
Onur Ant imzalı haberde, Wall Street bankalarının faiz kararına ilişkin aşırı geniş bir tahmin aralığı olduğu hatırlatılırken analistler, Türkiye’nin iki yıldan uzun bir süredir ilk kez faiz artıracağı konusunda hemfikir. Ancak anketlere göre artışın ne kadar olacağı konusu ise belirsizliğini koruyor.
EN DÜŞÜK TAHMİN YÜZDE 14
Halihazırda yüzde 8,5 seviyesinde bulunan politika faizi için en yüksek tahmin Goldman Sachs’tan geldi. ABD’li banka faizlerin 40’a çıkacağını tahmin etti. En düşük tahmin ise İngiliz Standard Chartered’tan geldi. Banka TCMB’nin daha mütevazı bir artışla faizi yüzde 14’e çıkartacağını tahmin etti.
Aralarında Zümrüt İmamoğlu’nun olduğu Bank of America analistleri, "Hızlı bir düzeltmeden çok kademeli bir düzeltme ihtimali ağır basıyor" değerlendirmesinde bulundu.
Bloomberg anketinde ise uzmanların üçte birinden fazlası faizlerin yüzde 20’ye çıkacağını öngördü.
Eğer politika faizi yüzde 20 olursa yüzde 40’a yakın enflasyon esas alındığında reel faiz yüzde - 20 civarında olacak. Bu da Bloomberg tarafından izlenen 50’den fazla ekonomi arasında dünyanın en düşük reel faizi olacak.
KADEMELİ ARTIŞ
Morgan Stanley ekonomistleri Hande Küçük ve Alina Slyusarchuk’a göre ise PPK muhtemelen finansal sistem üzerinde baskı yaratmadan gösterge faizini kademeli olarak TL mevduat faizlerine yaklaştırmaya başlayacak.
Ekonomistler, "İlk normalleşme adımlarının ardından Merkez Bankası muhtemelen daha şahin bir ton benimseyecek ve enflasyon beklentilerini düşürmek için daha fazla faiz artışı sinyali verecek" yorumunda bulundu.
Bloomberg ekonomisti Selva Bahar Baziki de "Hızlı yükselişten kaynaklanabilecek makro-finansal istikrar risklerini göz önünde bulundurarak, politika değişikliğinin kademeli bir sıkılaştırma döngüsü şeklinde gerçekleşeceğini düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.
YABANCI KURULUŞLARDAN FAİZ TAHMİNİ
Morgan Stanley politika faizinin yüzde 20'ye çıkarmasını beklerken,
Bank of America, yüzde 25 seviyesine yükseltmesini bekliyor.
Deutcshe Bank yüzde 25,
Goldman Sachs ise yüzde 40 öngörüsünü paylaştı.
AA FİNANS BEKLENTİ ANKETİ
AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistler ise bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının (politika faizi) 1.075 baz puan artırılarak yüzde 19,25'e çekileceğini tahmin ediyor.
AA Finans'ın, 22 Haziran Perşembe günü gerçekleştirilecek PPK toplantısına yönelik beklenti anketi, 18 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı.
Ekonomistlerin politika faizindeki değişikliğe ilişkin beklentilerinin medyanı 1.075 baz puan artırım yönünde gerçekleşti.
Anket sonuçlarına göre, 350 ila 2.150 baz puanlık bir artırım öngören ekonomistlerin politika faizi beklentileri yüzde 12 ile yüzde 30 arasında, yıl sonu politika faizi beklentileri ise yüzde 18 ile 35 arasında yer aldı.
Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin medyanı ise yüzde 25 oldu. Geçen ay gerçekleştirilen PPK toplantısında politika faizi yüzde 8,50'de sabit bırakılmıştı.
Moody's'ten rekor faiz artırımı tahmini
Bank of America TCMB faiz beklentisini açıkladı
Pas geçerler zaten merkezin ne içerde nede dışarıda en ufak kredilibitesi yok döviz bulmak için kendine faydası olmayan arabın yalellisine gittiler doğruca dürüst düzgün kurum IMF ye gideceklerine
Bayram öncesi faizleri sert şekilde yükseltmezler en fazla %15 yaparlar diye düşünüyorum ama bayram sonrası belki ppk aylık toplantıyı beklemeden faiz bile yükseltebilirler. Olmaz olmaz demeyin bunlardan artık her şeyi beklerim.
Başkan bayan günlerdir ortada yok devamlı beklemede böyle birşey ülke tarihinde bir ilk
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.