Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu'nun (PPK) bu ayki toplantısına ilişkin medyan beklenti, faizin 500 baz puan artırılacağı ve yüzde 25,00 seviyesinden yüzde 30,00 seviyesine yükseltileceği yönünde oluştu. Ekonomistler, enflasyonist baskılar ile yetkililerden gelen açıklamaların etkisiyle parasal sıkılaşmanın devam etmesini bekliyor.
Foreks Haber anketine katılan 24 ekonomistin tamamı faizin artırılacağını öngördü. En yüksek tahmin yüzde 31,00 olurken, en düşük tahmin yüzde 27,50 olarak gerçekleşti.
Ankette, 2023 yıl sonuna ilişkin görüş veren 22 ekonomistin medyan faiz tahmini yüzde 35,00 oldu. Yıl sonu faiz tahminlerinde maksimum beklenti yüzde 45,00, minimum beklenti ise yüzde 30,00 oldu. Geçen ayki ankette medyan tahmin yüzde 25,00 seviyesinde oluşmuş, tahmin aralığı ise yüzde 30,00 ila yüzde 20,00 bandında gerçekleşmişti.
12 ay sonrasına ilişkin haftalık repo faizi sorusuna yanıt veren 8 ekonomistin medyan tahmini yüzde 37,50 olurken, en yüksek tahminde bulunan ekonomist yüzde 50,00, en düşük tahminde bulunan ekonomist ise yüzde 30,00 beklentisini paylaştı.
Deniz Yatırım Strateji ve Araştırma Bölüm Müdürü Orkun Gödek, Eylül ayı PPK toplantısında TCMB’nin politika faizini %30’a yükseltmesini beklediklerine değinerek, "Faizin yıl sonunda ise yüzde 35-40 aralığına ilerlenmesini yüksek olasılık görüyoruz." dedi.
Orkun Gödek, aylık bazda enflasyonist baskıların çift haneye yakın değerlerde takip edilirken, gerek TCMB gerekse diğer resmi yetkililerden gelen açıklamaları, parasal sıkılaşmanın devam edeceğinin göstergesi olarak değerlendirdi ve son olarak OVP sunumunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan gelen açıklamaların da bu yöndeki beklentilerini kuvvetlendirdiğini vurguladı.
TCMB'nin, uzun bir aranın ardından yeniden enflasyon beklentilerini önceliklendirdiğini kaydeden Gödek, "Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de ücret zamlarının beklenen enflasyon üzerinden gerçekleşeceğini belirtti. Bu da ancak beklentilerin kontrol altına alınması ile geçerli olacak. Bu nedenle politika faizinde geniş adımlarla ilerleme serisinin Eylül ve Ekim aylarında devam edeceğini düşünüyoruz." diyerek görüşlerini aktardı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Faiz kararı, 21 Eylül Perşembe günü saat 14.00'te açıklanacak.
TCMB, 22 Haziran 2023 toplantısında faizi 650 baz puan, Temmuz ayında 250 baz puan, Ağustos ayında ise 750 baz puan artırmıştı. Hafize Gaye Erkan'ın TCMB Başkanlığı görevine geldiği Haziran ayından bu yana haftalık repo faizi toplamda 1650 baz puan yükseltildi ve yüzde 8,50'den yüzde 25,00 seviyesine çıkarıldı.
Fransız banka SocGen'den dikkat çeken faiz tahmini
Barclays'tan dolar kuru ve faiz oranı tahmini
JPMorgan, TCMB'den faiz beklentisini yukarı yönlü revize etti
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.