<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaEkonomistler Merkez Bankası'nın kararını nasıl yorumladı?----

Ekonomistler Merkez Bankası'nın kararını nasıl yorumladı?

Ekonomistler Merkez Bankası'nın kararını nasıl yorumladı?
21 Kasım 2024 - 16:56 www.finansingundemi.com

Merkez Bankası, 8. ayda da politika faizi yüzde 50 olarak korurken, karar metinde bazı ifadeler değişti. Ekonomistler bu ifadeleri, 'Aralık toplantısında faiz indirim döngüsüne başlanacağına yönelik sinyallerin arttığı' olarak yorumladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını değiştirmeyerek yüzde 50'de tuttu.

Faiz kararının ardından faiz indirimine yönelik sinyal arayışları öne çıktı. İşte karar metnini inceleyen ekonomistlerin Faiz kararı yorumları:

“Makul karar, makul iletişim”

Prof. Dr. Ali Hakan Kara, “Merkez Bankası Aralık indiriminin kapısını bir tık daha araladı, fakat temkinli konuşarak bir indirim olsa dahi bunun sınırlı olacağını (250 baz puandan düşük) ima etti. Makul karar, makul iletişim” dedi.

“Enflasyon gerçekleşmeleri ve beklentileri göz önünde bulundurulacak”

Dr. Burcu Aydın, paylaşımında şu yorumu yaptı:

“TCMB, faiz kararını veriye bağlı alacağını metne ekledi. ‘…politika faizinin seviyesi, enflasyon gerçekleşmeleri ve beklentileri göz önünde bulundurularak öngörülen dezenflasyon sürecinin gerektirdiği sıkılığı sağlayacak şekilde belirlenecektir.’ Benzer ihtiyacı TEPAV değerlendirme notumuzda iletmiştik. ‘Politika faizi hakkında programı tasarlayan, tasarımın hayata geçmesi kararını alan ve programı uygulayanlardan sadece Merkez Bankasının yorum yapması, politika faiz kararının sadece enflasyondaki gidişata bağlı olarak alındığına kamuoyunun ikna edilmesi açısından elzemdir.’”

“Öngörülen dezenflasyon sürecinin gerektirdiği kadar”

Banu Kıvcı Tokalı, öncelikle “TCMB ’nin faiz notunda değişiklikler görüyoruz. Enflasyonun ana eğiliminde düşüş gözlendiği; hizmet enflasyonunda iyileşmeye dair sinyallerin belirginleştiği belirtiliyor. İşlenmemiş gıda enflasyonu ise yüksek kalıyor” derken, ardından da “+Sıkı para politikasının sürdürüleceği ifadesi korunuyor; ancak burada da 'öngörülen dezenflasyon sürecinin gerektirdiği kadar' ifadesi kullanılıyor ki; politika kararlarında, gelecek dönem enflasyonunun dikkate alınacağını anlıyoruz” paylaşımını yaptı.

“Doğru karar”

Prof. Dr. Yakup Küçükkale, “Karar çıktı: Pas... Bence doğru karar. Umarım benzer bir basireti aralık ayında da sergilerler...” yorumunu yaptı.

“Şaşırtmadı”

Prof. Dr. Emre Alkin, tek kelime ile “Şaşırtmadı” ifadesini kullandı.

“Sıkı kalmaya devam edeceğiz”

Dr. Emrah Ahi, “Faiz indirimi geliyor galiba. TCMB metnindeki değişiklikler: * Maliye tarafı katkıda bulunacak. * Hizmet enflasyonunda iyileşme belirginleşti. * Gerçekleşme ve beklentilere bağlı olarak sıkı kalmaya devam edeceğiz. * Yani faizi indirsek bile hala sıkı kalmaya devam edeceğiz. * Reel faiz farkını koruyacak şekilde hareket edebiliriz. Diyorlar” ifadelerini kullandı.

"Hangi güvercin?"

Doç. Dr. Caner Özdurak, "Metinde TCMB biz elimizden geleni yaptık, yavaş bir iyileşme var ama bundan sonrası benlik değil ortalama %25-%30 seviyesine park ederiz 2025'te bundan sonrası da kısmet diyor benim anladığım. Hangi güvercin?" dedi. 

Merkez Bankası, gösterge faiz oranında değişikliğe gitmediMerkez Bankası, gösterge faiz oranında değişikliğe gitmedi

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)