Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Dünya ekonomileri arasında hastalanmayan kalmadı denebilir. Ve bu hastalık, pandemiyi taklit edercesine yayılıyor. Bunda dünyanın hızla küçülmesinin büyük etkisi bulunuyor. Bu yaklaşımdan yola çıkıldığında, dünya ekonomilerinin ve piyasaların sonsuza dek küçülmesi ve düşmesi pek mantıklı görünmüyor.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, uzmanlar, 2023 yılının yeni bir yükseliş yılı olacağını şimdiden müjdelemeye başladı bile. Yeni bir toparlanmanın ve daha istikrarlı bir ekonominin gelecek yıl itibariyle şekilleneceğini öngören ekonomistler, bu yükselişin nereden başlayacağı üzerine fikirlerini de sunmaya başladı.
Toparlanma Asya-Pasifik’ten başlayacak
CNBC’den Jihye Lee’nin haberine göre, küresel ekonominin 2023 yılında toparlanacağını öngörenler arasında S&P Global Market Intelligence da yer alıyor. ABD merkezli finansal bilgi ve analiz şirketi, 2023 yılında küresel ekonominin belirgin bir toparlanma yaşayacağını ve bu toparlanmanın Asya-Pasifik Bölgesi’nden başlayacağını tahmin ediyor.
S&P Global Market Intelligence'a göre, önümüzdeki yıl yaşanacak küresel büyümeye Asya-Pasifik'teki ekonomiler hakim olacak. S&P, bölgenin 2023 yılında kabaca yüzde 3,5'lik bir reel büyüme elde edeceğini, Avrupa ve ABD'nin ise bu dönemde büyük olasılıkla resesyonla karşı karşıya kalacağını tahmin ediyor.
Şirket, paylaştığı bir notta, “Dünya GSYİH'sının yüzde 35'ini üreten ve bölgesel serbest ticaret anlaşmaları, verimli tedarik zincirleri ve rekabetçi maliyetlerle desteklenen Asya Pasifik Bölgesi, 2023 yılında küresel büyümeye hakim olacak” diyor.
Firma, küresel reel GSYİH için büyüme tahminini ise geçen ayın yüzde 2'lik tahmininden 0,6 puan düşürüyor ve 2023 yılında yüzde 1.4 oranında büyüme görmeyi bekliyor. Bu, 2021 yılındaki yüzde 5,9’luk küresel büyümeden keskin bir düşüşü ve hatta S&P'nin 2022 yılı için beklediği yüzde 2,8’lik büyüme yüzdesinden de daha yavaş bir büyümeyi işaret ediyor.
Dünya ekonomisi tam bir resesyondan kaçınabilir
Asya-Pasifik dışındaki olumsuz görünüm genel küresel ekonomiye gölge düşürürken, S&P dünyanın büyük olasılıkla tam bir resesyondan kaçınabileceğini tahmin ediyor.
S&P Global Market Intelligence Ekonomik Araştırma Direktörü Sara Johnson, “Asya-Pasifik, Orta Doğu ve Afrika'daki ılımlı büyüme ile dünya ekonomisi bir gerilemeyi önleyebilir, ancak büyüme minimum olacak” şeklinde görüş bildiriyor.
Johnson, “Enflasyonun rahatsız edici derecede yüksek kalması ve finansal piyasa koşullarının sıkılaşması nedeniyle küresel ekonomik koşullar kötüleşmeye devam ediyor” diyerek Avrupa, ABD, Kanada ve Latin Amerika'nın bazı bölgelerinin önümüzdeki aylarda bir durgunluk görebileceğini sözlerine ekliyor.
Çin üretim ve ihracat hakimiyetini kaybediyor
Firma, Güneydoğu Asya ve Hindistan'ın ticaretini ‘Çin anakarasından uzaklaştırarak’ çeşitlendirmekten fayda sağlayacağını da belirtiyor. Piyasa oynaklığının olduğu bir dönemde Hindistan, aykırı bir ekonomiye sahip olmaktan ve nispeten güçlü bir büyüme görmekten faydalanıyor.
‘CNBC Tedarik Zinciri Isı Haritası’ndan elde edilen veriler, Çin'in sıfır Kovid politikası nedeniyle üretim ve ihracat hakimiyetini önemli ölçüde kaybettiğini gösteriyor. Önümüzdeki yıllarda enflasyonun düşürülmesi ve para politikalarının gevşetilmesi beklentileri göz önüne alındığında, S&P küresel reel GSYİH'nın 2024 yılında yüzde 2,8'e ve 2025 yılında yüzde 3’e ulaşmasını beklediğini belirtiyor.
ABD ve Avrupa'da resesyon
S&P, dünya üretiminin yarısından fazlasını oluşturan Avrupa ve Kuzey Amerika ekonomilerinin 2022 yılının sonlarında ve 2023 yılının başlarında büyük olasılıkla resesyonla karşı karşıya kalacağını söylüyor.
Notta, “Olağanüstü yüksek enflasyon, satın alma gücünü tüketiyor ve tüketici harcamalarında düşüşe yol açıyor. Hem Avrupa hem de Kuzey Amerika, yumuşayan talep ve sıkılaşan finansal koşulların konut piyasaları ve sermaye yatırımları üzerindeki etkisiyle karşı karşıya kalacak” deniyor.
S&P, ABD ve Avrupa'da öngörülen daralmaların ticaret ve sermaye akışları yoluyla dünya geneline yayılmasının da ‘yüksek olasılık’ olduğunun altını çiziyor.
Fitch Ratings de, ABD ekonomisinin 2023 yılının ikinci çeyreğinde ‘gerçek durgunluk bölgesi’ne girmesini bekliyor, ancak bu durgunluğun tarihi standartlara göre nispeten ılımlı olacağını söylüyor. Fitch Ratings, “Öngörülen durgunluk, 1989-1990 yıllarında yaşanan hızlı Fed sıkılaştırmasını izleyen 1990-1991 yıllarına oldukça benziyor. Bununla birlikte, aşağı yönlü riskler, şu anda 1990’lı yıllarda olduğundan çok daha yüksek seyreden finansal olmayan borç-GSYİH oranlarından kaynaklanıyor” diyor.
Enflasyondan kaynaklı küresel endişe artıyor
Yellen: Küresel ekonomik büyüme yavaşlıyor
ABD’nin borcu artıyor: Küresel ekonomide saatli bomba etkisi
Küresel ekonominin resesyona sürüklendiğinin 5 kanıtı
Küresel ekonomide sinirler yeterince gerilmedi
Küresel ekonomi için risk olarak gösterilen Çin'de neler oluyor?
AKP iktidarının 20. yılı sonunda hayat pahalılığından ve endişeden başka hiç bir şey yok.
Amasra'da 40 yiğidi toprağa gömdükten sonra, en yakın hastanesinde bile YANIK TEDAVİ ÜNÜTESİ olmadığını öğrendik. Enflasyon TÜİK'e göre % 83.45 olmuş. Halk büyük bir yoksulluğa, hayat pahalılığına mahkum edilmiş. C.Başkanı çıkmış, 2023 Türkiye yüzyılı olacakmış. HADİ ORDAN HADİ ORDAN!
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.