<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaEkonomi yönetiminde değişim 5 milyar dolar getirdi----

Ekonomi yönetiminde değişim 5 milyar dolar getirdi

Ekonomi yönetiminde değişim 5 milyar dolar getirdi
23 Kasım 2020 - 17:42 www.finansingundemi.com

Ekonomi yönetiminin değiştiği ve Erdoğan'ın reform söylemlerinin olduğu 6-13 Kasım haftasında Türkiye'ye yaklaşık 5 milyar dolar yabancı sıcak para girdi

Merkez Bankası’nda Murat Uysal’ın görevden alınıp yerine Naci Ağbal’ın ertesinde de Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın istifası ile yerine Lütfi Elvan’ın geldiği hafta yabancı yatırımcı Türkiye'ye dönüş yaptı.

Türk Lirası'nın dolar karşısında 8,50'lerden 7,60'a kadar değerlenip, 2001 yılından bu yana en iyi haftalık performansını gösterdiği haftada, Sözcü'den Emre Deveci haberine göre, yabancı yatırımcılar toplamda Türkiye'ye yaklaşık 5 milyar dolarlık giriş yaptılar. Kurdaki düşüşün sebeplerinden biri de bu para girişiydi.

Yabancı yatırımcı girişleri, hisse, tahvil ve swap kanallarından gerçekleşti.

HİSSE VE TAHVİLDE 928 MİLYON DOLAR

Merkez Bankası verilerine göre, 6-13 Kasım haftasında yabancı yatırımcı, Borsa İstanbul'da net 614,4 milyon dolarlık hisse senedi satın alarak borsaya Ocak 2019 sonrasındaki en yüksek haftalık girişi yaptı.

Söz konusu haftada yabancılar 293,9 milyon dolarlık devlet iç borçlanma senedi (DİBS) ve 19,8 milyon dolarlık da özel sektör tahvili satın aldı. Bu girişlerle haftalık yabancı portföy girişi toplam 928,1 milyon dolar oldu.

SWAP KANALINDA YAKLAŞIK 4 MİLYAR DOLAR 

Yabancılar ana para girişini swap kanalından gerçekleştirdi.

Ekonomist Haluk Bürümcekçi'nin hesaplamasına göre, Türkiye'deki bankaların bilanço dışı yabancı para pozisyonu 6-13 Kasım haftasında 1 milyar 244 milyon dolar arttı. Aynı haftada TCMB'nin haftalık ve uzun vadedeki swap pozisyonlarının 2,2 milyar dolar gerilediği dikkate alındığında, yabancıların swap kanalıyla girişleri yaklaşık 3 milyar 423 milyon dolar oldu.

Analistler, yaklaşık 500 milyon dolar da BİST kanalından yabancı swap girişi olduğunu tahmin ediyor.

Böylece portföy ve swap kanalından toplam yabancı sıcak para girişinin 5 milyar olduğu tahmin ediliyor.

YÜKSEK KURDAN DOLAR SATIP, BANKALARA TL VERDİLER

Yabancıların swap kanalından girişlerinde mekanizma şu şekilde: 

Yabancılar spot kurdan döviz satıp, lira alıyor.

Aldıkları TL'yi swap (belirli bir vade için döviz-TL takası) ile Türk bankalarına veriyor ve karşılığında döviz alıyor. Swap işleminin vadesine göre de TL faizi kazanıyor.

Böylelikle giriş çıkışlar TL'de çok sert hareketlere neden olabiliyor.

Son yıllarda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), TL'deki düşüşün önüne geçmek için Türk bankalarının yabancılarla swap işlemi yapmasına bazı sınırlamalar getirmişti. Son dönemde ise bu sınırlamalar normalleşme süreci ile gevşetilmişti.

BDDK, yabancı bankalara swap limitlerinde değişiklik yaptı

Merkez Bankası'ndan swap hamlesi

Yeni dönem mesajı ile yabancılar alıcı tarafa geçti

Yabancı ekonomistler: Ağbal başarılı başladı

 

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • RAMO CANCAN23 Kasım 2020 23:27

    Yani bizim ekonomi bir rüzgar ilemi kalkıp, düşmektedir.eğer böyle ise vay halimize ki vay.

  • Kamil23 Kasım 2020 21:23

    Menfi konuştukça döviz tepki veriyor, anlatmıyorlar mı, ben de anlamadım gitti 

  • öneri güleni.23 Kasım 2020 19:45

    bazı salaklar anlamadı yazdıklarımızı. ne dedik EkoNoMisst olarak . bir siye bir biye modeli getirilmeli. yani döviz alımlarında elektirikli ortamda %100 vergi getirlmeli. stabilitasyon olsun diye. bak yine oldu 7.80 gidiyi 8.5 e doğru, bu arada vatandaş niçin merkez bankasına para yaturamiyiii🤔

  • RAMO CANCAN23 Kasım 2020 21:34

    senin dediğin kominist sistemlerin de vardır.o zaman para yastık ve kayıt dışına kalkar eğer senin dediğin gibi olsa dolar 8,50 TL olmaz idi hükümet bu yanlışından vaz geçmiş idi.

  • Türkoğlutürk23 Kasım 2020 21:07

    Venezuellaya bak konuşmadan önce.kur makası yaratmakmı amacın

  • Eser23 Kasım 2020 19:22

    Katarlılara daha çok hotel ve doğalgaz dönüşüm santralleri satılabilinir ve ülkeye doviz akışı sağlanmalı. Son yıllada bir kaç milyondan her bşri milyarlarca dolar servete ulsşan ve ülkenin en zengini olanlar ak adamlar yurtdışına götürdükleri varlıkları doviz olarak ülkeye sokmalı tekrar

  • Koray23 Kasım 2020 19:18

    Dovizden çıkıp borsada yatırımın liraya dönüşümünü artırmak için borsa şirketlerinin değerini de yükseltilmeli. Bir çok şirkette maliyet değerleri ile kayıtlar olduğu için, şirket bilanço değerleri gerceğine göre çok düşük. Sonuçta yatırımcı hisse alırken özellikle şirket özsermayesine de bakar. . Borsa şirketlerin defter değerinin geeceğine yükeltilmesi gerek. Borsada bir çok şirketin maddi duran varlıklarını güncel değeri ile bilançoya yansıtılmalı ve bu fark bir defaya mahsus sadece enflasyon değer farkı olarak değerlendirilip her türlü vergiden muaf olmalı.

  • Ertan 23 Kasım 2020 19:15

    Faiz %1basamak basamak %18 e çıkarılabilinir. Ama fazlası olmamalı. Vatandaşların dovizi bozdurup konut alımına geciş sağlayacak avantajlar oluşturmalı. Sadece Sıfır konutlara yeni avantajlı kredi sistemi geliştirilmeli. Mevcut bugunün Liste fiyatı üzerinden hiç artırım yapmamaları ve tüketiciye maliyetleri artırmayacak bir düzenleme olmalı. Mütahitler karından hem tüketiciye hem bankaya bir avantaj sağlayarak karının bir kıdmından feragat etmeli. Mevcut liste fşyatından %10 indirim ile tüketiciye avantaj sağlanmalı ve ayrıca satışın gercekleştiği her üniteden mütahitler bankakara bir kredi prim de verebilir. . Hem konut fiyatları artırılmadan hem Düşük kredi vererek konut satışılaları artırıcı bir formül geliştirilmeli. bsatışları artırarak sektörü canladırmalı.

  • Türkoğlutürk23 Kasım 2020 21:10

    Offff halen inat ile dövizimn baskıyla aşağıda tutulacağını sanıyorlar.illaki kur makası oluşsun.yahu aklar yurt dışına servet kaçırıyorlar.döviz alacak para nerede.

  • Hasan23 Kasım 2020 18:32

    Ne yapıştırdılar millete yabancı girecek dolar düşecek diye