<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiEkonomi sağlam ama kimse mutlu değil----

Ekonomi sağlam ama kimse mutlu değil

Ekonomi sağlam ama kimse mutlu değil
07 Aralık 2022 - 18:15 www.finansingundemi.com

CEO’lar pek dillendirmese de, ekonomi üzerindeki kara bulutlar dolaşmaya başlıyor. Hava soğuyor ve gökyüzü griye dönüyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yılbaşından bu yana çöküş içinde olan piyasalar ve ekonomi, yatırımcıların, uzmanların ve işlemelerin kafasını giderek karıştırıyor. Genel hava kısa sürede olumludan olumsuza dönebiliyor. Bunda, ekonomik verilerin ikircikli yapısının etkisi bulunuyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, genel ekonomik görünüm giderek kötüleşiyor. Fed ve hükümetin bu süreçte uyumlu bir politika izlemesi, birçok şeyin feda edilmesi anlamına gelmesinin yanı sıra, yumuşak iniş için az da olsa bazı imkanlar yaratıyor.

Ekonomik görünüm bozuluyor

Politico’dan Sam Sutton’ın analizine göre, ABD ekonomisi sağlam ancak kimse mutlu değil. Üst düzey CEO'lar, ekonomi üzerinde fırtına bulutlarının oluştuğundan pek bahsetmiyor. Ama hava soğuyor, gökyüzü griye dönüyor ve dışarı çıkmak isteyenlerin sayısı giderek azalıyor.

Fed Başkanı Jerome Powell'ın iş gücü piyasasını yok etmeden artan maliyetleri geri püskürtme girişimi, kafa karıştırıcı zamanlara sahne oluyor. Piyasalarda iyi haberler genellikle kötü, kötü haberler de genellikle iyi olarak algılanır ancak finans kurumları ve büyük işletmeler, bir sonraki adımı nasıl planlayacaklarını bulmaya çalışırken ortada kalıyor ve doğru hareket tarzını benimseme noktasında zorlanıyor.

Piyasalarda iyi haberler genellikle kötü, kötü haberler de genellikle iyi olarak algılanır ancak finans kurumları ve büyük işletmeler, bir sonraki adımı nasıl planlayacaklarını bulmaya çalışırken ortada kalıyor ve doğru hareket tarzını benimseme noktasında zorlanıyor.

Business Roundtable tarafından yayınlanan dördüncü çeyrek anketi, kurumsal Amerika'nın 2023'e girerken ne kadar ‘ortada’ hissettiğinin net bir resmini çiziyor.

Elbette, ankete katılan yöneticilerin çoğu bir durgunluğa doğru gittiğimizi düşünmüyor. Ve evet, gelecek yıl işletmelerine çalışan almayı ve yeni yatırımlar yapmayı planlayan şirketler planlamayanlara göre daha fazla. Ancak anket sonuçları, genel görünümün daha da kötüye gittiğini gösteriyor. Ayrıca, ankete göre, Washington'ın, Fed'i faiz oranlarını tavana kadar yükseltmeye zorlayabilecek ekonomik güçlerle nasıl başa çıkacağı konusunda da artan bir endişe hakim gözüküyor.

Business Roundtable CEO'su Joshua Bolten yaptığı açıklamada, “Fed enflasyonu dizginlemek için frenleri sıkıyor ve anket sonuçları bu bağlamda şaşırtıcı değil” diyor. Bolten, Kongre ve Beyaz Saray'ın ekonomiyi güçlendirmek için ‘büyüme yanlısı’ politikaları desteklemek amacıyla daha fazlasını yapması gerektiğini söylüyor.

Ücretler tırmanmayı sürdürüyor

İşin püf noktası, elbette, ekonomik büyümenin sorunun bir parçası olması. Tedarik Yönetimi Enstitüsü'nün (Institute for Supply Management – ISM) bir raporu, sağlık ve perakende gibi sektörlerdeki hizmet işletmelerinin çok sıcak olduğunu ortaya koyuyor. Fabrika siparişleri daima hazır durumda. İşletmeler, azalan sayıda işsiz için rekabet ederken, ücretler hala tırmanıyor.

Powell ve diğer Fed yetkilileri yakın vadede faiz oranlarını daha küçük artışlarla artırmayı planladıklarını işaret etseler bile, dayanıklı bir iş gücü piyasası ve mal ve hizmetlere yönelik istikrarlı talep daha agresif bir yaklaşım gerektirebilir. Bu da CEO'ların, gelecek yıl çalışan sayısını artırmayı planladıklarını gösteren kutunun yanındaki 'evet'i işaretleseler bile neden giderek daha kötümser hale geldiklerini açıklıyor.

Wall Street de zor durumda

Yükselen oranların sert ve hızlı bir şekilde vurduğu yerlerden biri de dünya birleşmeleri ve satın alma alanları olarak öne çıkıyor. Kurumsal anlaşmalar yavaşlıyor. Bankalar, kapanan anlaşmaları finanse etmek için paketledikleri borçları satmakta zorlanıyor. Aynı zamanda, Wall Street de sıkıntıyı hissetmeye başlayan alanlar arasına giriyor.

Goldman Sachs, yatırımcıları ikramiyelerinin geçen yılki kadar popüler olmayabileceği konusunda uyarıyor. JPMorgan, Bank of America ve Citi'nin teşvik ödeme havuzlarını yaklaşık yüzde 30 oranında azaltmayı planladıkları bildiriliyor. Ve Morgan Stanley CEO’su James Gorman geçen hafta bankanın ‘dünyanın her yerindeki’ iş gücünde kesintiler yapmayı planladığını belirtiyor. Gorman, “Bazı insanlarla yollar ayrılacak. Çoğu işletmede, uzun yıllar büyüdükten sonra bunu yapmak durumunda kalırsınız” diyor.

"Yüksek enflasyon, ekonomiyi resesyona sürükleyebilir"

 

YOLO ekonomisinden YOYO ekonomisine

 

Dünya ekonomisini 30 yılın en kötü dönemi bekliyor

 

Resesyon ABD ekonomisini teğet geçecek

 

Dünya ekonomisi borç batağında

 

ABD ekonomisi beklentilerin üzerinde büyüdü

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)