Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Her gün sofralardaki yerini alan ekmek, son günlerde gramajı ile gündemde. 250 gram olarak üretilen ekmeğin özellikle büyükşehirlerden gelen talep üzerine 200 grama düşürülmesi ve bu sayede israfın önüne geçilmesi amaçlanıyor.
Ancak gramajın düşmesiyle gizli zam yapılacağı, 250 gramı en fazla 1.25 TL’den satılırken, 200 gram ekmeğin de 1.25 TL’den satılacağı iddia edilmişti. Bu iddiaları geçtiğimiz günlerde Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı yalanlamış, 200 gram ekmeğin 1 liradan satılacağını açıklamıştı.
215 GRAMLIK EKMEK
Ekmekte gramaj ve fiyat tartışmaları sürerken Ekmek Sanayii İşverenleri Sendikası geçtiğimiz günlerde zabıta ekipleri ile birlikte denetime çıktı. Birçok market, bakkal ve fırından alınan ekmekler tartılırken, birçok ekmeğin 250 gramın çok altında olduğu hatta 186 grama kadar indiği tespit edildi. Bazı büyük marketlerde açıkta satılan ekmekler de yasa gereği toplatıldı. Ekmek Sanayii İşverenleri Sendikası Yönetim Kurulu Genel Sekreteri Cihan Kolivar’dan aldığımız bilgiler sonrasında biz de çeşitli yerlerden ekmek satın alarak tarttırdık. Sadece geçtiğimiz günlerde denetimi yapılan yerlerden değil, değişik bölgelerden ekmek satın aldık. Denetim yapılan bazı market ve bakkallardan satın aldığımız ekmeklerin çoğunun 250 grama yakın olduğunu gördük. Ancak bazı ekmekler ise 250 gram şartına uygun değildi. Aldığımız ekmeklerin bazılarının 215 gram civarında olduğunu gördük.
CEZASI 14 BİN 600 TL
Denetim yapıldıktan sonra eksik gramajlı ekmek tespit edilmesi durumunda o ekmeği üreten fırına 14 bin 600 lira ceza kesilmesi gerektiğini söyleyen Cihan Kolivar, “Ancak İstanbul’da denetim diye bir şey yok. Denetim yapılsa bile ceza kesilmiyor. Ceza kesilmeyince de fırıncı 2 gün düzgün üretim yapıp, daha sonra tekrar gramajı düşürüyor” dedi. Zincir marketler için ekmek üreten fırıncıların da zor durumda olduğuna vurgu yapan Kolivar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu marketler ekmeği piyasaya göre ucuz satıyor. Ucuz satabilmek için ekmek üreten fırınlarla da düşük ücretlerden anlaşma yapıyor. Fırıncı normalde bu şartlarda para kazanamaz. Onlar da para kazanabilmek için gramajı eksik ekmek üretiyor. Vatandaş da ucuz ekmek yediğini zannediyor, kandırılmış oluyor.”
SADECE TOPLU TÜKETİM İÇİN
BİR ekmeğin en az 250 gram olacak şekilde üretilmesi gerektiğine dikkat çeken Kolivar, “Perakende noktalarında satışa sunulmayan ekmekler de var. Bunlar toplu tüketim noktaları için üretiliyor. Onlar 200 gram olabilir. Bu ekmeğin üretilmesi için ise toplu tüketim noktası ve fırının arasında sözleşme olmalı. Bu sözleşme olmadığı taktirde yine ceza kesilmesi gerekiyor” diye konuştu.
VATANDAŞIN KAFASI KARIŞTI
EKMEK satın aldığımız noktalarda fiyat konusunda bir standart bulunmuyor. 215 gramlık bir ekmek, bakkalda 1.25 TL’ye satılırken, 266 gramlık bir ekmek başka bir bakkalda 50 kuruşa satılıyor. Alışveriş yapan vatandaşlar da durumdan şikayetçi: “250 gram bir ekmek en fazla 1.25 TL’den satılabilir diyorlar. Fırıncılar bu fiyatın yeterli olmadığını savunuyor. Ancak 50 kuruşa satan yerler de var. 250 gram bir ekmek 50 kuruşa satılabiliyorsa 1.25 TL nasıl yeterli olmuyor.” (Hürriyet / Burak Coşan)
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.