<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkEk hesaba sınırlama----

Ek hesaba sınırlama

Ek hesaba sınırlama
06 Mayıs 2014 - 03:30 www.finansingundemi.com

Bankalar, ek ya da avans hesap olarak bilinen kredili mevduat hesaplarından tüketici ve kredi kartı borç ödenmesini sınırlıyor

Bankcılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK), iç tüketimi sınırlandırma çabaları kapsamında kredi kullanımını azaltmaya yönelik adımları, bankalarda da yavaş yavaş karşılığını bulmaya başladı. Hülya Güler'in Hürriyet'teki haberine göre BDDK’nın tüketici kredisi vadelerine, kredi kartına taksit ve limite yönelik önlemlerinin ardından bazı bankalar,  kredili mevduat hesaplarından yapılan ödemelere yönelik sınırlamaya gidiyor. Sessiz sedasız başlayan uygulama ile bazı bankalar yaygın kullanımı ile ‘ek’ hesap ya da ‘avans’ hesap olarak bilinen kredili mevduat hesaplarından tüketici kredisi ve kredi kartı borcunun ödenmesine son verirken, bazı bankalar ise bu ödemeleri toptan kapsam dışı bırakmak yerine tüketicinin kredibilitesine göre, ek hesaptan yapabileceği ödemelerinde kişiye özel olarak sınırlamaya gidiyor.

RİSK YÖNETİMİ GEREĞİ

Bir anlamda tüketicinin nakit ihtiyacını karşılayan kredili mevduat hesaplarından, tüketici kredise ve kreti kartı ödemesinin yanı sıra nakit çekimi, fatura ödemesi gibi çok sayıda ödeme yapılabiliyor. Yeni uygulama ile tüketiciler artık internet üzerinden ya da otomotik ödeme kapsamında, mevcut hesaplarında yeterli bakiye yok ise, yani eksi bakiyeye düşerek ek hesap kullanımına geçmişlerse artık bu hesaplardan tüketici kredisi ve kredi kartı borç ödemesi yapamayacaklar.  İlk etapta büyük bankaların başlattığı yeni uygulamanın amacı, bir yandan tüketicinin ek hesap yoluyla da olsa kredi kullanımını sınırlamak, diğer yandan ise, bankanın tüketici kredilerindeki risk ağırlığını dengelemek. Uygulama konusunda 3 ay önce personeline duyuru gönderen büyük bankalardan birinin yetkilisi, durumu ‘Bankanın risk yönetim politikası’  gereği şeklinde değerlendirdi. 

Çok fazla tüketicinin kredi kartı dahil ödemelerini ek hesap bakiyesinden yapmasının hem tüketici hem de belli açılardan banka için risk oluşturabileceğine dikkat çeken uzmanlar, bankaların, BDDK’nın aldığı önlemlere uyumlu bir şekilde ek hesaptan yapılacak ödemelere sınırlama getirme yoluna başvurabileceklerini belirtti. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) yetkilileri ise, birlik olarak bu konuda alınmış herhangi bir prensip kararı olmadığını belirterek, “Bankaların bu hesaplardan yapılan ödemelere ilişkin sınırlamaya gitmeleri BDDK’nın önlemleriyle uyumlu” dedi.

NAKİT ÇEKİMİNE BİLE KAPATIYOR

Uygulamayı başlatan bankalardan bazıları tüketici kredisi veya kredi kartı gibi borçların ek hesaptan ödenmesinde kişinin kredibilitesine göre hareket ediyor. Tüketicinin ‘borcunu borçla’ ödemesinin önüne geçmek için sınırlamalara gittiklerini kaydeden bankalar, tüketicinin finansal durumundaki bozukluk sürerse ek hesaptan nakit çekimini sonlandırabiliyor.

HABERSİZ BAŞLADI, ŞİKAYET GELİYOR

Kredili mevduat hesabından kredi kartı borcunun ödenmesine yönelik sınırlama son bir ayda sessiz sedasız başladı. Bazı bankalar tüketici ile kredili mevduat hesabı açılırken yaptıkları sözleşme gereği zaten bu tarz tüketici kredisi ve kredi kartı borcunun ödemesini kapsam dışı bırakıyor. Ancak kredili mevduat hesabını ilk açtığı günden bugüne kredisi ve kredi kartı borcu ödeyebilen tüketiciler, bu ödemeleri son bir ayda yapamayınca bankalar önceden bilgilendirmediği için şikayetçi. Banka temsilcileri ise, tüketiciye önceden bilgi verilmiş olması gerektiğini belirtiyor.
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • NK06 Mayıs 2014 07:53

    Bu konu zaten BDDK'nın 2013 başlarında yayımladığı karar ile düzenleniyor, müşteri talimatı yoksa bankaların bu yöndeki uygulamaları yasaklanıyordu. Dolayısıyla büyük ya da küçük bankaların inisiyatifine bırakılmış bir uygulama olmadığını unutmamak gerekir..

  • Borsacı06 Mayıs 2014 06:28

    Amaç tüketiciyi tongaya düşürmek. Kişinin kredibilitesi yok ise limit vermemeleri lazım. Amaç geçe ödeme komisyonu almak. Aybaşında maaş alan kişinin 3-5 gün önce vadesi gelen borcu için kredi kullanması gayet normal. Bankalardaki zeki kişiler müşteriyi soyulacak kaz olarak görüyor.