Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, enflasyonla uzun vadeli mücadele etmenin yolunun katma değerli üretimi ve ihracatı arttırmaktan geçtiğini, hükümetten beklentilerinin bu yönde adımlar atmaya devam etmesi olduğunu dile getirdi.
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Türkiye’de 81 milyon insanın 1990’lı yıllara geri mi dönüyoruz sorusunu sorar konuma geldiğini, toplumun bu psikolojiden kurtulması için enflasyon rakamlarının acil bir şekilde düşüşe geçmesi gerektiğini, bu amaca yönelik her türlü çabaya destek vermeye hazır olduklarını kaydetti.
Sürdürülebilir büyüme ve Türk ekonomisine güven duyulabilmesi için fiyat istikrarının hayati öneme sahip olduğuna vurgu yapan Eskinazi, fiyat istikrarına katkı koyacak her türlü çabaya ihracatçılar olarak destek vermeye hazır olduklarını ifade etti.
Türkiye’nin dış ticaret açığı sürdürülebilir değil
Türkiye’nin 1947 yılından beri dış ticaret açığı, 1972 yılından bu yana ise bütçe açığı verdiğine işaret eden Eskinazi, “Türkiye'nin dış ticaret açığının geldiği düzey artık sürdürülebilir değil. 2018 yılının ilk sekiz aylık döneminde dış ticaret açığımız 49 milyar doları aştı. İstikrarsız büyüme, yüksek işsizlik, yüksek enflasyon, yüksek cari açık gibi sorunlar aslında bir sonuçtur. Bunun nedenlerini ortadan kaldırmamız gerekiyor. Türkiye'nin arz-talep dengesi bir başka ifadeyle tüketim ve üretim deseni birbiriyle uyumlu değil. Türkiye ekonomisinin mevcut üretim yapısı yenilenemez ve yarının ihtiyaçlarına uygun olacak şekilde dönüştürülemezse bugün enflasyonla mücadele programının başarılı olması mümkün olamayacak” uyarısında bulundu.
“Dünya genelinde ekonomik kaynakların bol olduğu ve Türkiye’ye aktığı dönemde kaynakları üretken yatırımlara değil, tüketime ve inşaata kanalize ettik” diyen Eskinazi, şöyle devam etti: “Bugün ekonomik kaynakları katma değer yaratan alanlara yeterince aktaramamamızın sonuçlarına katlanıyoruz. Türkiye’nin üretim deseninde yapısal dönüşüm gerçekleştirmeliyiz. Katma değerli üretimi dünya ölçeğinde sağlamak zorundayız. Yerli ve katma değerli üretim Türkiye’de güç kazanmalı, bunu başardığımız takdirde enflasyon rakamları düşüşe geçeceği gibi, büyüme ve işsizlik rakamlarında da hedeflere ulaşacağız ve dünyanın 10 büyük ekonomisi arasına girebileceğiz.”
Elektrik ve doğalgazda da indirime gidilmeli
Enflasyonla mücadelede başarılı olmak için tüm firmalardan yüzde 10 indirim istendiğine dikkati çeken EİB Koordinatör Başkanı Eskinazi şöyle devam etti: “Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Üretici Fiyat Endeksi yüzde 46 artmışken, Tüketici Fiyat Endeksi yüzde 24 artmış durumda. Üretici zaten talep az olduğu için fiyatlarda yapması gereken yüzde 22’lik artışı yansıtamamış durumda. Bu şartlarda yüzde 10 daha indirim yaptığında buna dayanacak gücü kendinde bulabilecek mi? Son dönemde Elektrik ve doğalgaza arka arkaya büyük oranlarda zam yapıldı. Sanayici son dönemde yapılan zamları daha maliyetlerine tam olarak yansıtabilmiş durumda değil, dolayısıyla elektrik ve doğalgaz zamlarında da en az yüzde 10 indirime gidilmeli, elektrik ve doğalgaza zam yılsonuna kadar değil en az 1 yıl gündemden düşmeli.”
Yüzde 10 faiz indirimi bankaların günahına kefaret olmaz
Ağustos sonrası alınan kredilerde yüzde 10’luk indirim kararını da değerlendiren Eskinazi “Kredi faizlerinde son aylarda döviz kurlarındaki dalgalanmaya paralel yüksek dalgalanmalar oldu. Bankaların istediği yüksek faizi ödemeye razı olan işletmeler kredi almakta zorlandılar ya da vadesi gelmemiş krediler geri çağırıldı. Bu süreçte birçok işletme ciddi sıkıntılar yaşadı. Bu ağır tabloya sebep olan bankaların 1 Ağustos'tan itibaren geçerli olmak üzere kredi faizlerinde yüzde 10 indirim yapmaları bir nevi günah çıkarmadır ancak bu faiz indirimi bankaların günahına kefaret olmaz. Bu Faiz indirimi kesinlikle reel sektör için yeterli değildir.”
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın KDV iadelerinin hızlandırılacağını ve yılsonuna kadar sonuçlandırılacağı söylemini de olumlu bulduklarını dile getiren Eskinazi, ihracat dünyası olarak bu konuda daha önceki taleplerinin karşılık bulmasından mutlu olduklarını sözlerine ekledi.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.