Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Jeofizik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan, yaptıkları son araştırmaya göre, Ege Bölgesi’nin büyük ölçüde deprem riski taşıdığını belirtip, "Deprem kurtarma ekipleri toplanmalı" diye konuştu.
Güney Ege’nin, yaptıkları çalışmayla deprem haritasını çıkarttıklarını kaydeden Prof. Dr. Ahmet Ercan, buna göre 15 merkezde büyüklükleri 5 ile 7.2 arasında değişen depremler beklendiğini ifade etti. Son yapılan Batı Anadolu’nun sarsım- avkulanma (seismotectonics) işleyişini aydınlatma çalışmaları çok ilginç bir sonuç yarattığını belirten Prof. Dr. Ercan, "Baklava dilimli depremler diye özetlenecek bu işleyişe göre Batı Ege’de ana deprem odakları, kuzey-doğu, kuzey-batı doğrultulu yaşlı, yanal-atımlı kırıklarla, doğu-batı doğrultulu genç kırıkların kesim yerlerinde oluşmaktadır. Bir baklava dilimlenmesini anıştıran kırıklar örüntüsü izleyen kentlerin birinci önemde deprem aday deprem odakları olabileceğini göstermektedir. Kaldı ki geçmişte bu kentlerde olan depremler bu araştırmanın geçerliliğini onaylar niteliktedir" dedi.
’ARAMA KURTARMA EKİPLERİ YÖNLENDİRİLMELİ’
Belirlenen deprem köşegenlerinde jeofizik çalışmalarının yoğunlaştırılması gerektiğini, bu bölgelere arama kurtarma ekiplerinin yönlendirilmesi gerektiğini savunan Prof. Dr. Ahmet Ercan, "Yaşlı olan kuzey-doğu, kuzey-batı, kuzey-güney doğrultulu kırıklar boyunca üreyen depremler en çok M=6.3-6.5 büyüklüğünde deprem üretebilirken, bunları doğu-batı doğrultulu göçüntü kırıklarıyla kesim yerleri M=7-7.3’lük deprem üretme yetisindedir. Batı Anadolu’da yapılacak ileri düzeyde, kısa erimli deprem kestirme çalışmalarında kullanılacak jeofizik araştırmalar deprem köşegenlerinde yoğunlaştırılmalı, deprem kurtarma ekipleri buralarda toplanmalı, kentsel dönüşüm tasarılarında öncelikli yerler olmalıdır" diye konuştu.
BEKLENEN DEPREMLER
Araştırmaya göre Batı Anadolu’da deprem bölgeleri ve beklenen deprem büyüklükleri şöyle:
Midilli Güneyi 6.8-7.2, Foça-Karaburun-Midilli 6.2-6.8, Urla-Seferihisar 6.2, Sisam 5.5-7.2, Germencik 5-7.2, Nazilli 5-7.2, Denizli 5-7.2, Ula-Köyceğiz 5-7.2, Çameli 5-6.5, Edremit-Ayvalık 6-7.2, Balıkesir 5-6.7, Manisa-Akhisar 5-6.7, Salihli 5-6.7, Turgutlu 5.5-6.9, Gediz-Simav 5.5-7.2.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.