Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
İnternet kullanımının yaygınlaşması, bankacılık sisteminin işleyişini değiştirdi. Teknolojik gelişmelerin yaygınlaşması ve zaman tasarrufu gerekçesiyle vatandaş nakit para yerine 'elektronik fon transferi'ni (EFT) tercih ediyor.Önceki yıl 25 trilyon lirayı bulan internet üzerinden para gönderim miktarı 2011 yılı sonunda 40 trilyon liraya çıktı. EFT ve elektronik menkul kıymet transferi (EMKT) sisteminden yapılan işlem sayısı ise aynı dönemde 143 milyon adetten 168 milyon adede çıktı.
Vatandaşın EFT'ye olan ilgisi Merkez Bankası'nı da harekete geçirdi. Elektronik fon transferinde herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması için yeni bir çalışma başlatıldı. Sisteme aşırı yüklenmeden kaynaklanan herhangi bir sorun yaşanmaması ve kesintisiz işletimin sağlanması amacıyla 2012 yılında EFT ve EMKT'ye ilişkin olağanüstü durum tatbikatı yapılması planlanıyor. Merkez Bankası'nın faaliyet raporunda konuya ilişkin yer alan bilgide, "EFT-EMKT sisteminin kesintisiz işletimini sağlamak üzere olağanüstü durumlara hazırlık çalışmaları kapsamında merkez donanımı ve aktarıcı bilgisayar için yedek sistemlere sorunsuz geçiş yapılabildiğini görmek üzere kontrollü geçiş planı hazırlanmıştır." ifadelerine yer verildi.
Vatandaşın teknolojiye ayak uydurması ve internet bankacılığının yaygınlaşmasının eski alışkanlıkları değiştirdiğine dikkat çeken sektör temsilcileri, nakit para kullanımının giderek azalacağı görüşünde. Üst düzey bir ekonomi yetkilisi ise EFT'nin bankacılık sistemi için önemli bir yer edindiğine dikkat çekerek ödemelerin güvenli, hızlı ve risksiz yapılmasını amaçladıklarını kaydetti. Aynı yetkili, "Nakdi para kullanımının azaltılmasının yanı sıra sağlıklı ve hızlı bilgi akışı da elektronik fon transferi yöntemi ile sağlanıyor. Bu sayede para politikasının uygulanması kolaylaştırılırken elektronik bankacılığın gelişmesine de katkı sağlanmış olacak." dedi.
Merkez Bankası'nın verilerine göre EFT'de günlük ortalama işlem adedi 660 binin üzerine çıktı. Bu gelişmeler dolaşımdaki kâğıt para miktarını gösteren emisyon hacmindeki artışın da yerinde saymasına neden oldu. 2011 sonu itibarıyla 55,1 milyar Türk Lirası olan emisyon hacmi 4 Haziran 2012 tarihi itibarıyla 54 milyar 592 milyon lira.
Vatandaşın ilgisini gören bankalar ise işlem saatlerini uzatmalarının yanı sıra bu kalemdeki gelirlerini artırmak için EFT tarifesinde değişikliğe gitmeye başladı. Bazı bankalar EFT ücreti almazken çok sayıda banka 1-2 lira olan EFT tarifesini 3 liraya çıkardı. EFT, bir bankadan diğerine Türk Lirası cinsinden ödeme gönderilmesini sağlayan ödeme sistemi. EMKT ise bir bankadan diğerine devlet tahvili ve hazine bonosu gibi menkul kıymet aktarılmasını sağlıyor. EFT olmasaydı bir günde dolaşan milyarlarca Türk Lirası ya fiziksel olarak dolaşacak ya da bankalar arasındaki havale talimatları yoluyla hesaplara en az bir gün süreli bekleme ile geçebilecekti.
ZAMAN
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansgundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansgundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.