Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Gebze’deki üretim tesislerine yapılan 24 milyon dolarlık şeker hattı yatırımının ardından ABD pazarına has markaların üretiminin Türkiye’ye kaydırıldığını söyleyen Mondelez International Türkiye Genel Müdürü İhsan Karagöz, “Son 5 yılda toplam 180 milyon TL yatırım yaptığımız Gebze tesisleri sakız üretiminde bir numara olan Fransa fabrikasıyla rekabet halinde. 2016’da eklediğimiz tatlandırıcı hattıyla dünyadaki bütün Mondelez tesislerinde kullanılacak tatlandırıcı ihtiyacı Türkiye’den karşılanacak” diyor.
İçi Milka çikolatasıyla yenilenen Bonibon’la Hollanda pazarına giren şirket sadece 2017 ilk çeyrekte 100 ton Bonibon sattı. Gebze fabrikasındaki üretimin yüzde 50’sini ihraç eden Mondelez International Türkiye’nin 2017 ihracat hedefiyse 20 bin ton.
Dünyanın en büyük bisküvi, şekerleme ve çikolata şirketi Mondelez International'ın yeni atanan Türkiye Genel Müdürü İhsan Karagöz, DÜNYA gazetesinin yeni haftalık İngilizce yayını DÜNYA Executive’e konuştu. Karagöz, Kraft geçmişi nedeniyle ne şirkete, zamanında marka müdürlüğünü yaptığı Milka ve Toblerone ile ne de markalara yabancı bir isim. Milka’nın yıllar önceki Türkiye lansmanını gerçekleştiren Karagöz, bir anlamda kendisine yuvaya dönmüş hissi veren Mondelez Türkiye’de yepyeni hikayeler yazmaya hazırlanıyor. Milka çikolatası çocukluğumuzun renkli Bonibon şekerlerinin içine girerek bir Türk markasını Hollanda pazarıyla buluştururken Gebze fabrikasında kurulan yeni şeker üretim bantları ABD pazarının kalbini çoktan kazanmış bile. Türkiye’deki yatırımlarına istikrarlı bir şekilde devam eden bu ‘lezzetler dünyası’ndaki heyecanlı gelişmeleri Karagöz’den dinledik…
Mondelez markalarının üretimi Türkiye’ye getiriliyor
Mondelez International, Kraft ile Cadbury’nin 2010’da birleşmesiyle kurulan Kraft Foods’un 2012’de gittiği global iş ayrımında atıştırmalık ürünlerini altında topladığı bir isim aslında. 1993 yılında Kraft’ın ortak olduğu Marsa ve Cadbury’nin 2006’da satın almasını tamamladığı Kent Gıda’yla da aslında yıllardır Türkiye pazarında. İsmi bu organizasyonel değişiklik sırasında dünyanın iki ayrı ucundaki iki farklı çalışanın önerdiği Latince dünya anlamına gelen ‘monde’ ile lezzetli kelimesinin eğenceli bir ifadesi olan ‘delez’ kelimelerinin birleşmesinden oluşuyor ve ‘lezzetli dünya’ anlamına geliyor.
Mondelez International Türkiye Genel Müdürü İhsan Karagöz, Mondelez’i dünyanın en büyük atıştırmalık şirketi yapanın altındaki efsane olmuş markalar olduğunu söylüyor. Dünyanın bir numaralı bisküvisi diyebileceğimiz Oreo, Türkiye’de henüz o kadar geniş bir taban bulmayan Tuc, Lu, Ritz gibi ikonik markaların sahibi. Geçmişindeyse Kraft’ın bu derece büyümesini sağlayan Nabisco (1898) satın alması var. Lif yoğunluğu yüksek sağlıklı atıştırmalık markası Belvita buradan geliyor. Karagöz, Gebze’deki 85 bin metrekarelik modern üretim tesisine yaptıkları üretim bandı yatırımları neticesinde giderek daha çok Mondelez markasının üretimini Türkiye’ye getirdiklerini anlatıyor.
"Türkiye'de bisküvi büyük oyuncuların olduğu bir pazar"
Milka’yı özel yapan Alp sütü olduğu için, çikolatası sadece Alplerin etrafındaki fabrikalarda yapılabiliyor. Ancak bu çikolatanın şekerlemeyle birlikte kullanıldığı inovatif Milka alt markalarının bir kısmı Gebze fabrikasında üretiliyor. Karagöz’ün anlattığına göre Milka çikolatasıyla üretilen yılların Türk markası Bonibon, Hollanda’da satmaya başlamış ve sadece 2017’nin ilk çeyreğinde 100 tonluk ihracat gerçekleştirilmiş. Son zamanlarda Milka’nın altında çok ciddi bir atılım içinde olduklarını söyleyen Karagöz, “Bisküvi ile çikolatayı birleştirip yarattığımız ‘chocobakery’ segmentini Türk tüketicisi çok sevdi ve hızla büyüyor. Biz Türkiye’de üretmiyoruz ama bisküvi, büyük oyuncuların olduğu çok ciddi bir pazar. Bu segment bizim Türkiye’deki en küçük bölümümüz olmakla birlikte her geçen gün büyüyer ek bu oyuncuların içindeki yerimizi alıyoruz” diyor.
Güçlü yerel markaların olduğu şeker katergorisi Kent'ten miras
Şeker kategorisinde de Kent Gıda’dan kalan çok büyük bir miras olduğuna değinen Karagöz, “Jelibon ve alt markası Topik gibi markalarımız var. Aslında global bir marka olan Sour Patch Kids’i de Türkiye’de Jelibon’un altında lanse ettik. Ferahlatıcı şekerde Olips markamız çok kuvvetli. Günlük şekerde Türkiye’nin ilk akışkan dolgulu sert şekeri Missbon ve Tofita gibi bildiğimiz iki tane ürün ve küçük ağız tatlandırıcı Pop Tip, Topitop ve versiyonlarıyla geniş bir yelpaze var” diyor.
Gebze tesisleri ABD'ye ihracat yapabilen ender fabrikalardan
ABD’de çok ünlü olan ve Ortadoğu’da da tutulan Olips benzeri Halls markası da Türkiye’de üretilerek bütün bu ülkelere ihraç ediliyor. Amerika’nın şeker anlamında Mondelez Türkiye’nin önemli pazarlarından biri olduğunu söyleyen Türkiye Genel Müdürü İhsan Karagöz, “2015’te şeker hattına yaptığımız 24 milyon dolarlık yatırımın ardından 2016’da Sour Patch Kids ve Swedish Fish gibi markalar Gebze tesislerinde üretilerek ABD’ye ihraç edilmeye başladı. Ardından ABD’de talep gören ama başka yerde üretilen yeni ürünleri de Türkiye’ye taşıdık. Türkiye’deki üretimden oldukça memnun kalındığı için Sour Patch Kids’in yeni çıkan karpuzlu çeşidinin tüm üretimi Türkiye’ye verildi. Türkiye’deki fabrikanın spec’leri o kadar iyi ki ABD’ye ihracat yapabilen ender fabrikalardan biriyiz. Fabrikadaki gereksiz üretim hatlarını boşaltarak yerine yeni şeker ve sakız hatları kuracağız. Çünkü orada çok büyük bir potansiyel var” diyor.
Tatlandırıcı hattı Türkiye'deki en stratejik yatırımlardan biri
Mondelez International Türkiye, Gebze tesislerine geçtiğimiz 5 yıl içinde toplam 180 milyon TL tutarında yatırım yapmış. Dünya genelinde şeker konusunda artan hassasiyetin tatlandırıcılı ürünlere eğilimi artırdığını hatırlatan Karagöz, Gebze fabrikasına 2016’da ekledikleri tatlandırıcı hattının Türkiye’deki en stratejik yatırımlardan biri olduğunu söylüyor.
Özellikle sakızlarda kullanılan bu tatlandırıcı üretiminin Gebze tesislerine alınması dünyadaki bütün Mondelez tesislerinde kullanılacak tatlandırı ihtiyacının Gebze’de üretilip ihraç edilmesi anlamına geliyor.
ŞEKER KATEGORİSİ BAŞKANI DÜDÜK ŞEKERİNİ GELİŞTİRMEYE GÖTÜRDÜ
Mondelez International’ın şeker kategorisi başkanı geçtiğimiz haftalardaki Türkiye ziyaretinde düdük şekeri bulup satın almış. “Çok güzel bir buluş, ben bunu satarım” diyerek geliştirmek için götürmüş. Karagöz, “Belki kısmette çocukluğumuzun düdük şekerini ihraç etmek de vardır” ifadelerini kullandı.
GEBZE FABRİKASI SAKIZ ÜRETİMİNDE BİR NUMARA OLAN FRANSA’YLA REKABET EDİYOR
Mondelez International’ın Türkiye’deki işinin yaklaşık yüzde 75’i sakız ve şeker kategorisinden oluşuyor. Karagöz sakızda geçmişteki birleşmelerin sonucunda çok kuvvetli olan iki markanın First ve Falım olduğunu söylüyor. Bunlar toplamda Mondelez’in Türkiye piyasasında yüzde 50’den fazla pazar payına sahip olduğu bir kategori ve giderek de payı artırıyor. Gebze tesisleri Mondelez dünyasında sakız kategorisinde Fransa’dakinden sonraki en büyük fabrika. Karagöz bu yüzden sakızın Türkiye için, Türkiye’nin de Mondelez için oldukça stratejik konumda olduğunu söylüyor. Türkiye’de Şıpsevdi olarak tanıdığımız ‘Love is’, Rusya’da bulduğu geniş pazarla bunların başında geliyor. Balonlu sakız markası Bubblicious da Türkiye’de üretilerek ihraç edilen bir ürün. Tüm dünyada çok satanlardan biri olan Trident’in de Gebze’de üretildiğini belirten Karagöz, “Gebze fabrika mızda bu alanda yapam ayacağımız ürün yok. Bu yüzden Türkiye’ye her sene yeni bir talep geliyor. Biz de fabrikamızı dünyada sakız konusunda en iyi fabrika konumuna getirmeye çalışıyoruz, Fransa’yla kafa kafaya bir mücadele var” diyor. Sakız kategorisinde Kent Gıda’nın 1974’te yarattığı, modernize edilen 14’lük paketinin üzerinde Bülent Arabacıoğlu imzalı karikatürleriyle üretimine devam edilen Tipitip gibi geleneksel markalar da var.
MONDELEZ, TÜRKİYE'DEKİ ÜRETİMİN YÜZDE 50’SİNİ İHRAÇ EDİYOR
- Gebze tesislerindeki üretimin yüzde 50’si ihraç ediliyor. 2016’da 18 bin ton ihracat gerçekleştiren Modelez Türkiye’nin 2017 ihracat hedefi 20 bin ton.
- Ortadoğu, Balkanlar ve Körfez ülkeleri başta olmak üzere 50’nin üzerinde ülke ye ihracat gerçekleştiriliyor.
- 2015 yılında 554 milyon TL’nin üzerinde ciro yapan Mondelez Türkiye’nin 2016 yılı cirosu da 603 milyon TL’nin üzerinde.
- Türkiye’deki sakız, şekerleme, çikolata ve bisküvi kategorilerinin toplam pazar büyüklüğü 7 milyar TL. Sakızdaki pazar payı yüzde 50’nin üzerinde olan Mondelez Türkiye şekerde pazarın üçte birine sahip. Pazarın yerel markaların hakimiyetinde olduğu çikolata ve bisküvi kategorisinde ise tek haneli pazar payları zikrediliyor.
- 85 metrekarelik bir tesis olan Gebze fabrikası bir o kadar daha büyüme potansiyeline sahip. Mevcut üretim kapasitesiyse 110 bin t on. Bu tesise son 5 yıl içinde yapılan yatırmın toplamı 180 milyon TL.
- Bu tesiste 1.200’ü doğrudan, 900’ü distribütörlerin altında olmak üzere toplam 2.100 kişi istihdam ediliyor. Geçtiğimiz yıl 100 yeni pozisyon yaratan şirketin 2017 istihdam hedefiyse 110.
- Mondelez ürünleri Türkiye genelinde 80 bin perakende noktasında satılıyor.
- Bayram şekeri olarak da bildiğimiz hediyelik ve ikramlık şeker kategorisinin lideri Kent. Toplam tüketimin 1/3’ü Doğu ve Güneydoğu bölgesinde gerçekleşiyor. Bayram döneminde 10 bin ayrı perakende noktasında iki hafta süreyle 6 bin ekstra satış elemanı istihdam ediliyor. Toplamda iki bayramda bir senede satılan ikramlık şeker kadar satış gerçekleşiyor.
RUSLAR DA BİR O KADAR ‘ŞIPSEVDİ’
Rus haber ajansı RNS’nin iki hafta önce Türkiye’den ithal edilen gıda ürünleri üzerindeki yasağın kaldırılması haberini “Love is sakızları resmen Rusya’ya dönüş yapıyor” diye geçmesi boşuna değil. Çünkü Türkiye'nin 80'li, 90'lı yıllarına damga vuran Şıpsevdi sakızları Ruslar tarafından çok seviliyor. Öyle ki Mondelez Türkiye yetkilileri markanın Antalya’da oldukça fazla rakamlarda ve kutuları açılmadan satıldığı anlayınca ürün stantlarını koli koli satmak üzere yeniden tasarlamış. Ruslar Türkiye fiyatını daha uygun buldukları için hediyelik olarak kutu kutu Şıpsevdi sakızı alıyormuş. Şıpsevdi, Mondelez Türkiye’nin en önemli ihracat kalemlerinden.
Hüsniye Güngör - Dünya
Şıpsevdi sakızın içinden Kurt çıktı.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.