BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisEfsane bankacı elmacı olacak!----

Efsane bankacı elmacı olacak!

Efsane bankacı elmacı olacak!
03 Eylül 2011 - 08:07 www.finansgundem.com

Türk bankacılık dünyasına damgasını vuran duayen bankacı Burhan Karaçam, elma üreticisi oluyor

29 Ağustos’ta ‘Moti Modern Tarım İşletmeleri’ adlı bir şirket kuran Karaçam, hedefe elma ve kiviyi koydu. Moti’de Karaçam’ın ortakları arasında son 5 yıldır Trakya’da meyvecilikle uğraşan Ertuğrul Karaevli ve bankacı Semih Tavlı da var.
Çorlu’ya 5.5 kilometre mesafede yaklaşık 350 dönüm arazide elma yetiştirmeye hazırlanan 3 ortak, Ertuğrul Karaevli’nin bu alandaki ‘know - how’ından faydalanacak. Karaevli 2006 yılından bu yana Karfrut ve Fruti markalarıyla Trakya’da bodur meyvecilik yapıyor. Başlıca üretimi elma, armut ve erik... Sırada kivi ve üzüm var
Burhan Karaçam ile eski arkadaş olan Karaevli, “Trakya’da meyve üretiminde neredeyse tek örneğiz. Toplam 1200 dönüm arazide üretim yapıyoruz. Trakya bölgesinde toplu arazi bulmak zor. 350 dönümlük araziyi bulunca Burhan ve Semih’le birlikte hemen aldık” diyor. 3 ortak ilk etapta elma üretecek. Ancak arazinin 20 dönümü deneme amaçlı olarak kivi ve sofralık üzüm üretimine ayrılacak. Kivi üretimi için şimdiden İtalya ile temaslar başlamış. Dünya kivi üretiminin önemli bir kısmını karşılayan İtalya bir kivi hastalığıyla boğuştuğundan 3 ortak Türkiye’nin İtalya’nın tahtına oturabileceğini düşünüyor. Ertuğrul Karaevli, kurdukları şirket için önce mitolojik adlar üzerinde durduklarını, ancak sonunda Modern Tarım İşletmeleri’nin kısaltması olan Moti’de karar kıldıklarını da anlatıyor.
İki ‘efsane’ tarlaya indi
Burhan Karaçam, 1987 - 1999 yılları arasında yaptığı Yapı Kredi Bankası Genel Müdürlüğü ile özdeşleşmiş bir isim. Bu dönemde kredi kartından bankamatiğe, call center’dan konut kredisine kadar Türkiye’de pek çok yeniliğe imza atan Burhan Karaçam, 2000 - 2003 yılları arasında yaptığı Koç Bank CEO ’luğu sonrası bankacılığı bıraktı.
‘Burhan Karaçam Değer Kazandırma’ şirketiyle danışmanlık faaliyetini sürdüren Karaçam son olarak iki genç finansçıya ‘mentor’ olarak konut kredisi alanında ‘Konut Kredisi Com Tr Danışmanlık’ adlı bir şirket kurmuştu.
Bir diğer efsane bankacı Akın Öngör de kısa süre önce sanayici Tezman ailesiyle birlikte tarım yatırımlarına başlamak için ‘Teras Tarım İşletmeleri’ adlı şirketi kurmuştu. Garanti Bankası’nda 1991 - 2000 yılları arasında genel müdürlük yapan Öngör, Manisa Akhisar ’da kurduğu üzüm bağında ‘Selendi’ markasıyla şarap üretimi de yapıyor.
Vaniköy, İnan Kıraç ve kızı İpek Kıraç’tan sorulacak
İşadamı İnan Kıraç ve kızı İpek Kıraç, gayrimenkul yatırımlarına hazırlanıyor. Bu ay ‘Vaniköy Gayrimenkul Yatırım’ adlı bir şirket kuran Kıraçlar, amaçlarını “yurtiçi ve yurtdışında her nevi gayrimenkulü almak, satmak, kiraya vermek” olarak tanımlıyor.
İnan Kıraç ve İpek Kıraç’ın Vaniköy’de ikamet ettiği biliniyor. Yeni şirketin tamamına yakını İpek Kıraç’ın olurken İnan Kıraç sembolik 1 adet hisseyle yetindi. İnan Kıraç’ın patronu olduğu Kıraça Holding bünyesinde Karsan Otomotiv, Hexagon Mühendislik ve Sirena Marine gibi önemli sanayi yatırımları var. İnan Kıraç’ın eşi Suna Kıraç ile birlikte kurduğu Suna ve İnan Kıraç Vakfı bünyesinde ise Pera Müzesi ve İstanbul Araştırmaları Enstitüsü gibi etkili kültür sanat yatırımları yer alıyor. 
Milliyet

ETİKETLER :
YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • barbaros08 Eylül 2011 08:54

    Çok doğru yatırım yapmış. Bu ülkede yetişen elma İthal muzdan daha pahallı. :))

  • byfx06 Eylül 2011 13:47

    her bankacının gönlünde toprak vardır bazıları görev başında stresten yada kalp krizinden toprağa uzanır bazılarıda burhan bey gibi emeklilikte elma işine atılır Allah tüm bankacıları tez zamanda bu şekilde topraktan para kazanmayı nasip etsin...

  • ELMACI03 Eylül 2011 10:13

    Degerli büyüklerimizi sadece Trakyada degil,orta anadolunun gobegınde,el degmemiş,bakir ama verimli topraklarda da yatırımcı olarak görmek isteriz. :-))

  • ALİ YILMAZ03 Eylül 2011 09:42

    Önemli olan bir ürünü kalitesiz ve çok üretmek değil. Hem yurt içinde hem de yurt dışında rekabet edebilir şekilde kaliteli ve her zaman pazarlanabilir ürünler üretmek gerek. Bu Elma’da da geçerli. Son yıllarda, ülke olarak kaliteli ve pazar payı olan Elma üretimi konusunda ciddi atılımlar yapıldı. Devletimizin özellikle son 5 yılda Elma üretimi için verdiği ciddi teşvikler ve ihracat için ortaya koyduğu irade var.Bunlar Elmacılık için güzel şeyler.Burhan Karaçam'ı bu yatırımından dolayı tebrik ediyorum ve devamını bekliyorum..Bu arada ülke içinde elma üretilen yerlerin içinde DENİZLİ VE ÇİVRİL de var.Asagıda yorum yazan arkadaş bunu yazmayı unutmuş.Bu sene verimli bir sene olacak.Elmamız bol,dalında fiyatlarımız da ıyı inş.Bilginize..Kolay gelsın.Saygılar.

  • Ahmet YILMAZER03 Eylül 2011 09:35

    SOGUK DEPOCULUK ILERI ÜLKELERDE KRITIK SEKTORLER ARASINDA GORÜLUR VE DESTEKLENIR.MESELA AMERIKADA.MUHTEMEL BIR FELAKETDE BU SENEKI URUNLERINIZI GELECEGE TASIYACAK OLAN SOGUK DEPOLARDIR.ARTIK TEKNOLOJI GELİŞTİ.BU SENEKI VE GELECEK SENEKI MUHTEMEK HAVA DURUMU,BAGLI OLARAK URETIM MIKTARLARI VE YASAYAN NUFUSUN TUKETIMI ASAGI YUKARI BELLI.ET,SUT,MEYVE,TAHIL VS..HER TURLU EMTIA DEPOLAMA ILE GELECEGE TASINIR.AMA,1950 LI LI YILLARDAN BERI DEPOCULUK BILINMEYEN VE TANINMAYANA BIR SEKTORDU.2010 YILINDA YAPILAN DUZENLEMELERLE DEPOCULUK SANAYI TESISI OLARAK GORULMEYE BAŞLANDI.INŞALLAH İYİ OLUR.HER ALANDA OLDUGU GIBI BU ALANDA DA ÜLKEMİZİN İLERLEDİĞİNİ GÖRMEK İSTERİZ.

  • MEHMET YILDIZBAŞ03 Eylül 2011 08:58

    Türkiye yıllık ortalama 3 milyon ton Elma üretimi ile dünyada ılk 3 üretıcı arasında..Ulkemızde de Karaman, Isparta, Nigde, Antalya,Kayseri olmak üzere önemli Elma üretim bölgeleri var.Özellikle iklim uygunlugu,toprak yapısı ve geniş ovası ile son yıllarda Karaman ili sınırları içerisinde Elmacılık ön planda..Ekili fidan sayısı olarak yaklaşık su an 7 milyona yakın elma fidanı/agacı olan Karaman ilinde takıp eden senelerde muazzam bır rekolte beklenıyor.Hukumetın,özellıkle son 4 yıldır Elma ihracatına yaptıgı tesvik uygulamaları da Elmacılıgın onunu hem ıc hem de dıs pazarda acmış durumda. Soguk Muhafaza Ve Paketleme tesislerinin de teşvik kapsamına alınması ve yenı sektorel tesvık uygulamaları ıle Soguk Muhafaza Tesısılerının ''SANAYI TESISI'' statusune alınması da başka ıyı bır uygulama..Yatırımcıları,Elma üretimi alanında yaptıkları yatırımlarından dolayı tebrık ederım.